Czym jest poezja?

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Czym jest poezja?

#11 Post autor: Gloinnen » 29 gru 2011, 10:28

Odnoszę wrażenie, że próbujesz przez cały czas przykleić mi łatkę.

Na razie założyłam temat do dyskusji i nie wypowiedziałam się w nim w żaden sposób, z żadnej pozycji. Chciałam tutaj jedynie przenieść rozwijającą się pod Twoim wierszem polemikę, której sobie nie życzyłeś.

Odpowiedź na pytanie - czy warto dyskutować na wyżej wspomniany temat - dadzą chyba sami użytkownicy. Jeżeli zignorują wątek - znaczy, że rzeczywiście roztrząsanie kwestii "czym jest poezja" nie ma sensu. Jeśli zechcą jednak przyłączyć się do rozmowy - będzie to świadczyło, że taka dyskusja jednak zawsze może wnieść coś ciekawego.

Dodam, że każdy piszący ma jednak w głowie jakąś wizję twórczą, hołduje określonym zasadom. Przynajmniej - podkreślam, to tylko moja własna ocena - warto, aby taką miał, bo oznacza to, że pisze świadomie. Nie chodzi tu nawet o słownikową, podręcznikową definicję poezji. Pytanie mogłabym zadać inaczej: jak piszesz? Czym dla Ciebie jest wiersz, poezja? Jak funkcjonuje to w Twoim pisaniu...? Bo tak naprawdę o to mi chodziło...

Komentując wiersze zawsze odnoszę się do swoich przemyśleń odnośnie tworzenia wierszy, podpowiadam zmiany - kiedyś zresztą korzystałeś z mojej pomocy i nie traktowałeś jej jako przemawianie ex cathedra.
Wydaje mi się, że niczego Autorom nie narzucam - wyrażam po prostu swoje zdanie, podparte moimi przemyśleniami. Sugerując poprawki zawsze staram się podkreślać, że to mój odczyt, moje propozycje, uzasadniam, czemu wydaje mi się, że tak jest lepiej. Wolna wola Autora, co z tym zrobi.

Czasem przecież można zgodzić się z czyjąś subiektywną przecież opinią. Zawsze jest sens przynajmniej posłuchać innych, bo może na coś otworzą się oczy. Im szersze mamy spojrzenie na różne zagadnienia, tym bardziej świadome stają się nasze autorskie, poetyckie wybory. Warto spojrzeć z różnych perspektyw na problem, poznać inne punkty widzenia. A wymiana myśli temu właśnie ma służyć i po to zainicjowałam tę rozmowę.

Nie ma potrzeby tworzyć sztucznych podziałów.

Pozdrawiam,

;)

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

NathirPasza

#12 Post autor: NathirPasza » 29 gru 2011, 11:16

Gloinnen pisze:Odpowiedź na pytanie - czy warto dyskutować na wyżej wspomniany temat - dadzą chyba sami użytkownicy. Jeżeli zignorują wątek - znaczy, że rzeczywiście roztrząsanie kwestii "czym jest poezja" nie ma sensu. Jeśli zechcą jednak przyłączyć się do rozmowy - będzie to świadczyło, że taka dyskusja jednak zawsze może wnieść coś ciekawego.
W dziwny sposób pominęłaś fakt, że ja też jestem użytkownikiem i wnoszę do dyskusji odmienne zdanie. Odmienne od Twojego.
Gloinnen pisze: Pytanie mogłabym zadać inaczej: jak piszesz? Czym dla Ciebie jest wiersz, poezja? Jak funkcjonuje to w Twoim pisaniu...? Bo tak naprawdę o to mi chodziło...
Zacznij być bardziej precyzyjna, to nie będzie pomyłek. :crach:
Gloinnen pisze:Odnoszę wrażenie, że próbujesz przez cały czas przykleić mi łatkę.
Sama ją sobie przyczepiasz, jeśli w ogóle takowa istnieje. Nie wymyślam sobie niczego. Czytam komentarze tak Twoje jak i innych. I zdarza Ci się, choć cały czas temu przeczysz, wypowiadać się bardzo kategorycznie na temat "jak to się robi". Nie musi mi się to podobać, ale to też tylko moje zdanie. Czym innym są rady, a czym innym wypowiedź stylizowana na krytyka literackiego.

Bez urazy
NP
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały

Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#13 Post autor: Gloinnen » 29 gru 2011, 11:25

Nie mam urazy. Oprócz doskonalenia warsztatu twórczego, uczę się także sztuki komentowania. I szanuję Twoje zdanie, jakiekolwiek by nie było. Dzięki za szczerą wypowiedź w dyskusji.

Glo.

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Dante

#14 Post autor: Dante » 29 gru 2011, 20:31

NathirPasza pisze: Po co w ogóle określać co jest poezją? Żeby z jeszcze większym przekonaniem o własnej nieomylności móc napisać komuś "wiersze powinno się pisać tak i tak, a ty to robisz źle".
A chociażby po to, aby autor instrukcji obsługi golarki elektrycznej nie wpierał wszem i wobec, że napisał tekst poetycki , tylko tępi, zacofani literacko czytelnicy nie mogą sie na tym poznać.
NathirPasza pisze:czym innym dążenie do wypowiadania się ex katedra, czym jest poezja i jak to się powinno robić. Przecież wszyscy jesteśmy za wolnością. Róbmy to więc tak, jak nam odpowiada. Jak zaczniesz pisać regułki, co wolno czego nie, co się kwalifikuje do poezji a co nie, to ilu ludzi pokrzywdzisz swoim zdaniem?
Hm, czytam ten wywołany przeze mnie wątek i stwierdzam, że jeśli ktoś wypowiada się tu w stylu "ex katedra" ,o jesteś to Ty, Nathir.
Szermujesz wolnością, krzywdzeniem ludzi. Wielkie słowa, tylko jakie tu mają znaczenie, o co chodzi? O to, że jakiemuś grafomanowi, beztalenciu powiemy, że napisał gniota, że bredzi ?
Pojęta szeroko wolność plus kompletny brak choćby zarysów definicji, co to jest poezja w połączeniu z zupełnym brakiem jakichkolwiek reguł w poezji wolnej, powoduje sytuację, że każdy, kto coś na papierze zabełkocze może twierdzić z pełnym przekonaniem, że jest poetą. Na jakiej podstawie mamy mu powiedzieć, żeby sobie postukał w czoło?

Tysiące razy odmieniamy słowa poezja, poeta, ale w myśl tego, co Ty proponujesz rozmawiamy o czymś, czego nikt nie jest w stanie określić, o czymś, co każdy rozumie inaczej . To nie jest wolność, to jest chaos.
Weż jakikolwiek artykuł z prasy (np. na temat debaty sejmowej) oraz którykolwiek wiersz wolny z tego forum i uzasadnij mi czemu ten pierwszy tekst to artykuł, a ten drugi to poezja.
Ciekawe, zrobisz to „na wyczucie”, czy jednak zastosujesz jakieś kryteria?

NathirPasza pisze:Jakim prawem i na jakiej podstawie możesz twierdzić co jest poezją? Oczytanie w tym przypadku nie daje Ci takiego prawa, gdyż czasy się zmieniają tak samo moda i warunki zewnętrzne, otoczenie, wartości.
No właśnie, po to zadałem pytanie co(kto) to jest poezja, poeta. Nie musimy się cofać 100 lat w tył.
Weź te trendy i mody, które panują dzisiaj wyjaśnij mi, czemu instrukcja obsługi golarki elektrycznej nie jest poezją.
Wbrew temu, co piszesz, oczytanie daje olbrzymie uprawnienia do oceny tekstu,, chociażby tylko metoda porównawczą, szczególnie właśnie wtedy, gdy nie ma jasnych reguł.

Dla mnie poezja to tekst z kluczem, tekst, w którym autor zawiera, a czytelnik odnajduje jakiś sens, uczucie, zadumę, smutek, radość, złość, czy cokolwiek innego, co porusza.
Może jestem staroświecki, ale tekst, który tego nie ma, nie jest wg mnie poezją.
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#15 Post autor: Gloinnen » 29 gru 2011, 21:14

Masz rację, Dante. :)

/B. Zadura

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#16 Post autor: Gloinnen » 30 gru 2011, 11:32

Dodam jeszcze od siebie do wywodu Dantego kilka spostrzeżeń.

Na ogół rzetelnej dyskusji na temat pisania wierszy, trendów i kryteriów definiowania oraz oceniania poezji unikają jak ognia kiepscy, niespełnieni autorzy, którym brakuje twórczej samoświadomości. Piszą na oślep, bez żadnej spójnej koncepcji, przypadkowo, a wydaje im się że osiągnęli już nie wiadomo jakie wyżyny i niech nikt ich nie próbuje pouczać.
Rzecz jasna, skoro nie można w żaden sposób obronić własnej badziewiastej twórczości, należy obciążyć za to winą tych, którym ona się nie podoba. A najlepiej takich, którzy chociaż odrobinę się na tym znają, posiadają wiedzę i umieją merytorycznie uzasadnić swoje zdanie. Przecież krytyk to z zasady wróg numer jeden nieomylnego i posiadającego patent na rację wieszcza. Jak on w ogóle śmie wypowiadać się w danej materii.
Odrzucając wszelkie zasady można przecież każdy wytwór podnieść do rangi dzieła. Relatywizm wszak, w każdej dziedzinie, to postawa niezwykle wygodna.
Opinię opartą na "widzimisię" można zlać rzadkim sikiem. Krytykę bazującą jednak na - doświadczeniu, wyczuciu, konkretnej wiedzy (różnego rodzaju - językowej chociażby, czasem psychologicznej, czy też innej) - ciężko znieść, a jeszcze trudniej - odnieść się do niej, gdy przez całe życie uważało się, że pisanie to bezmyślne przelewanie na papier tego, co wena na pióro przyniesie.

A mnie się wydaje w tym, że wspomniana reakcja świadczy po prostu o tym, że autorowi brakuje argumentów. Po prostu nie wie on, dlaczego pisze tak, a nie inaczej, nigdy nie próbował się nad własnym pisaniem, warsztatem, poetyką zastanawiać i na konkretne zarzuty nie może znaleźć odpowiedzi. Wtedy albo się odgryza, albo stwierdza, że wszelka refleksja nie ma sensu, skoro mentalnie nie potrafi się w nią włączyć.

Glo.

/B. Zadura

NathirPasza

#17 Post autor: NathirPasza » 31 gru 2011, 12:47

Gloinnen pisze:Na ogół rzetelnej dyskusji na temat pisania wierszy, trendów i kryteriów definiowania oraz oceniania poezji unikają jak ognia kiepscy, niespełnieni autorzy, którym brakuje twórczej samoświadomości
To jest brednia Glo. Kiedyś (może jeszcze pamiętasz) starałem się rozpocząć taką dyskusję, merytoryczną i rozważną. Zarówno przed jak i po manifeście. I byłaś jedną z tych osób na OC, które owej dyskusji sobie nie życzyły. A teraz piszesz, że jestem kiepskim poetą, skoro piszę, że ta dyskusja nie ma sensu. Sam nie wiem, czy mam się śmiać, czy płakać nad tym faktem.
Gloinnen pisze:Piszą na oślep, bez żadnej spójnej koncepcji, przypadkowo, a wydaje im się że osiągnęli już nie wiadomo jakie wyżyny i niech nikt ich nie próbuje pouczać.
Rzecz jasna, skoro nie można w żaden sposób obronić własnej badziewiastej twórczości, należy obciążyć za to winą tych, którym ona się nie podoba. A najlepiej takich, którzy chociaż odrobinę się na tym znają, posiadają wiedzę i umieją merytorycznie uzasadnić swoje zdanie. Przecież krytyk to z zasady wróg numer jeden nieomylnego i posiadającego patent na rację wieszcza. Jak on w ogóle śmie wypowiadać się w danej materii.
Odrzucając wszelkie zasady można przecież każdy wytwór podnieść do rangi dzieła. Relatywizm wszak, w każdej dziedzinie, to postawa niezwykle wygodna.
Opinię opartą na "widzimisię" można zlać rzadkim sikiem. Krytykę bazującą jednak na - doświadczeniu, wyczuciu, konkretnej wiedzy (różnego rodzaju - językowej chociażby, czasem psychologicznej, czy też innej) - ciężko znieść, a jeszcze trudniej - odnieść się do niej, gdy przez całe życie uważało się, że pisanie to bezmyślne przelewanie na papier tego, co wena na pióro przyniesie.
Wiesz. Wygląda mi to na próbę usprawiedliwienie własnych działań, na zasadzie: nie zgadzasz się ze mną? To na pewno jesteś kiepskim poetą i nie potrafisz znieść mojej merytorycznej, rzeczowej i trafnej krytyki.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#18 Post autor: Gloinnen » 31 gru 2011, 13:16

NathirPasza pisze:A teraz piszesz, że jestem kiepskim poetą, skoro piszę, że ta dyskusja nie ma sensu.
Napisałam, że najczęściej bywa, iż takich dyskusji unikają Autorzy, którzy braki samoświadomości twórczej próbują uzasadnić negacją wszelkich reguł i zasad. Nie wymieniłam nigdzie Ciebie, więc wkładasz w mój wpis to, czego w nim nie ma.
NathirPasza pisze:Wygląda mi to na próbę usprawiedliwienie własnych działań,
Również nie pisałam o sobie, tylko generalnie o krytyce, którą każdy przecież może zarówno napisać, jak i otrzymać.

/B. Zadura

NathirPasza

#19 Post autor: NathirPasza » 31 gru 2011, 14:45

Gloinnen pisze:wkładasz w mój wpis to, czego w nim nie ma
Nie zawsze trzeba coś wprost napisać. Nie jesteśmy dziećmi.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#20 Post autor: Gloinnen » 31 gru 2011, 14:49

Przepraszam Cię, Nathir, skoro naprawdę poczułeś się urażony moim wpisem. Mówiłam jak najbardziej ogólnie, odnosząc się do moich spostrzeżeń, niekoniecznie związanych z Twoją osobą.
Być może wyraziłam się zbyt obcesowo i kategorycznie. Wybacz.

Glo.

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „JAK PISAĆ DOBRE WIERSZE”