Tu jest moja pełna zgoda. Zaniedbania i brak jakiejkolwiek polityki asymilacyjnej. Pomysł dać i niech na chwilę będą cicho. Brak edukacji, nieumiejętność dotarcia do środowisk, pozostawienie samemu sobie. Czyli brak Państwa w tym wszystkim lub nieumiejętne egzekwowanie istniejących przepisów. I tu się z Tobą zgodzę. Jesteś w jakimś kraju jedno co musisz to respektować prawo równe dla wszystkich. Jednak wina leży po stronie tych co nie egzekwowali.Koleś pisze: T Błędem było pozwolenie im na tworzenie własnych gett
Problem uchodźców
- barteczekm
- Kontakt:
Re: język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"
Z. Herbert
Z. Herbert
- skaranie boskie
- Administrator
Tu akurat się zgadzam z Kolesiem.
I naprawdę wolę podyskutować merytorycznie o problemie (bo zamieść się go pod dywan nie da) związnym z niekontrolowanym napływem imigrantów, niż czytać rzewne opowieści. Jednak ten temat jest przeznaczony na rozmowę o rasizmie i ksenofobii, tudzież innych zachowaniach uważanych powszechnie za naganne. O samych imigrantach mamy już inny temat w tym dziale./
Zapraszam więc tam. Powyższy poszt - o ile Koleś nie będzie miał nic przeciw - mogę tam właśnie przenieść, żeby odświeżyć dyskusję. Może kilka innych z tego tematu też.
I naprawdę wolę podyskutować merytorycznie o problemie (bo zamieść się go pod dywan nie da) związnym z niekontrolowanym napływem imigrantów, niż czytać rzewne opowieści. Jednak ten temat jest przeznaczony na rozmowę o rasizmie i ksenofobii, tudzież innych zachowaniach uważanych powszechnie za naganne. O samych imigrantach mamy już inny temat w tym dziale./
Zapraszam więc tam. Powyższy poszt - o ile Koleś nie będzie miał nic przeciw - mogę tam właśnie przenieść, żeby odświeżyć dyskusję. Może kilka innych z tego tematu też.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Hehe... No patrz.refluks pisze:Jakbym Janusza Korwina Mikke od 0:50 słyszałKoleś pisze:Kłopot w tym, że gdy emigranci docierali do USA i budowali ich potęgę, nie było tam zasiłków, najwyżej darmowe zupki wydawane przez fundacje charytatywne. Tam emigrant musiał sobie od razu sam radzić, co prowokowało do innowacji i pomysłu na zarabianie.
https://www.youtube.com/watch?v=l4OQuvcEy8k
Nie lubię Korwina, nawet nie widziałem tego filmiku. Ale w tym wypadku trudno się z nim nie zgodzić. Wiedzę o historii USA zdobywałem z innych źródeł (raczej książkowych), pierwsi kolonizatorzy (ci z "Mayflower") mieli podobne warunki jak ci sprzed Wielkiego Kryzysu i uważam, że dzięki temu ten kraj stał się potęgą, chociaż wszyscy widzą, że ta potęga nieco już się chwieje.
Dodano -- 09 cze 2016, 22:19 --
Skaranie, nie ma sprawy, możesz przenosić. Przyznam, że nie śledzę tego tematu od pierwszego postu i jeśli uważasz, że jest lepsze miejsce na moje komentarze, to nie widzę problemu.
"Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." F. Zappa
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
- Koleś
Używają, ale do osuszania umytego miejsca, a nie rozcierania na sucho.To, że (jak pisze Koleś) oni jak inni muzułmanie nie używają papieru toaletowego
Nigdzie tak nie napisałem, chodziło mi o nazywanie ich brudasami, a nie wywyższanie ich i usprawiedliwianie.nie świadczy jeszcze o ich wyższości moralnej i prawie do atakowania europejskich kobiet niezasłoniętych metrami materiałów.
Europa sama jest sobie winna, gdy próbowała wprowadzać w tych krajach demokracje i gdy rysowała na mapie granice od linijki, a oni doskonale sobie dawali radę bez demokracji i sami wytyczali sobie granice. Nie trzeba było się wtrącać. Sienkiewicz właśnie ładnie to opisał w "W pustyni i w puszczy", ale jak to u niego, trochę za bardzo to wszystko pokoloryzował opisując "dobrych" Anglików i złych Arabów z powstania Mahdiego. Obecnie ponosimy tylko konsekwencje tamtych działań.
Z drugiej strony zdarzają się muzułmanie, którzy do swojej wiary podchodzą dość swobodnie (taka arabska wersja katolika), bo muzułmanin nie może być pijany i naćpany, a kobieta ma większe prawa niż chrześcijaństwie (nie mówię o kulturze zachodniej, tylko o religii). Być może dlatego sytuacja tak wygląda, że nie mają swojego "papieża", który jasno wyłoży doktryny ich religii, ale imamów i ajatollahów, a każdy z nich inaczej interpretuje Koran. Inaczej wygląda islam w Afryce Środkowej, inaczej w północnej, inaczej na Bliskim Wschodzie, a jeszcze inaczej w Indonezji.
Europa zniewieściała, a powinna powiedzieć wyraźnie jakie zasady rządzą na naszym terenie. Coś w stylu tego, co jakiś czas temu ogłosiła pani premier Australii: "Zapraszamy wszystkich, ale pamiętajcie, że musicie przestrzegać naszych praw i dostosować się do naszej kultury, inaczej was wywalimy" (cyt. z pamięci). Okazało się, że miała większe jaja niż zniewieściali faceci z Unii Europejskiej.
- barteczekm
- Kontakt:
W kwestii papieru toaletowego i jego higieniczności. No wybaczcie ale aż tak do przodu nie jesteśmy. Cywilizowani ludzie używają bidetu do umycia się a papier do osuszania po myciu. To dopiero "dzicz" niezliczoną ilością papieru się obcierać w górę i w dół aż się wszystko zetrze. Jakby wody nie było. Tacy my cywilizowani, że nawet nie potrafimy jadąc do krajów gdzie bidet to norma przyswoić sobie podstawowej wiedzy na jego temat. Muszą po polsku pisać w toaletach publicznych - "proszę nie wrzucać papieru do muszli" "bidet służy do umycia się po wypróżnianiu a nie do wypróżniania" 
Z. Herbert
Z. Herbert
- eka
- Moderator
Sylwek, mnie naprawdę trudno oskarżyć o rasizm czy ksenofobię, dowody są pod wierszami czy w dyskusjach. Kto jak i czy się myje w różnych kulturach, nie obchodzi mnie, no może wtedy, gdy skazana jestem na przebywanie wśród delikatnie mówiąc niemiłego zapachu. Ty jednak podkreśliłeś ich toaletowy walor, dla mnie rzecz bez znaczenia, zapewniam.
Tomiska powstały na temat genezy, przejawów i zwalczania rasizmu, zatem niemożliwa jest pełna dyskusja na jego temat, a o różnicach religijnych, w tym o podejściu do kobiety, tym bardziej.
W tym wątku na plan pierwszy wyszedł zarzut o rasizm na podstawie reakcji bohaterki wiersza, która wg niektórych dyskutantów nie ma prawa do negatywnych określeń postaw osób ją atakujących.
Aby nie "dehumanizować" napastujących, należy unikać nazwania rzeczy po imieniu, czyli zapewne ofiara ataku ma opisywać ten akt w sposób niezgodny ze swoimi emocjami.
Czyli np. zbliżyła się do mnie grupa ludzi, otoczyli mnie, chyba opluli, bo poczułam wilgoć na twarzy, zapewne mieli do mnie uzasadnione pretensje, niestety nie byłam w stanie zrozumieć o co im chodzi. Przepraszam za swoją postawę, obiecuje do minimum ograniczyć wychodzenie z domu na otwartą przestrzeń.
Tomiska powstały na temat genezy, przejawów i zwalczania rasizmu, zatem niemożliwa jest pełna dyskusja na jego temat, a o różnicach religijnych, w tym o podejściu do kobiety, tym bardziej.
W tym wątku na plan pierwszy wyszedł zarzut o rasizm na podstawie reakcji bohaterki wiersza, która wg niektórych dyskutantów nie ma prawa do negatywnych określeń postaw osób ją atakujących.
Aby nie "dehumanizować" napastujących, należy unikać nazwania rzeczy po imieniu, czyli zapewne ofiara ataku ma opisywać ten akt w sposób niezgodny ze swoimi emocjami.
Czyli np. zbliżyła się do mnie grupa ludzi, otoczyli mnie, chyba opluli, bo poczułam wilgoć na twarzy, zapewne mieli do mnie uzasadnione pretensje, niestety nie byłam w stanie zrozumieć o co im chodzi. Przepraszam za swoją postawę, obiecuje do minimum ograniczyć wychodzenie z domu na otwartą przestrzeń.
- Koleś
Re: Problem uchodźców
Właściwie już Ci odpisałem, ale skaranie poprzenosił posty. Nigdy nie uznawałem Cię za kseno, homo i jakąkolwiek fobkę. O myciu też pisałem w innym wątku i dobrze wiesz, że nie o to mi chodziło. Muzułmanie się myją przed każdą modlitwą i po każdej defekacji, oni nawet jak pierdną przed modlitwą, to muszą się na nowo umyć w całości i powtarzać całą procedurę jeszcze raz i to dokładnie (zaczynają od twarzy, a kończą na nogach i każdym palcu u nogi), ale zaznaczam, że to tylko wtrącenie, bo znowu ktoś się dopierdoli do ich higieny, a mi wcale nie o to chodzi. Niech brudni Europejczycy nie nazywają ich brudasami, bo są brudniejsi od nich. I tyle w temacie. Zamknijmy go.
Ale jestem przeciwny masowemu przyjmowaniu ich do Europy. Niech podróżują tak jak inni obcokrajowcy, niech będą sprawdzani na granicach. Nie masz paszportu, to z powrotem! Przecież w Wielkiej Brytanii przez długi czas rządziło takie prawo i Polacy bali się wjeżdżać do GB, bo celnik mógł ich w każdej chwili zawrócić. A co mamy? Lawinę ludzi, których nikt nie sprawdza. Nie wiem, może są tam zboczeńcy, może terroryści, może coś jeszcze gorszego. Zaprasza się tę lawinę ludzi (pani Merkel) i jeszcze próbuje rozdzielać na poszczególne kraje, decydując za tych ludzi, gdzie chcą mieszkać. Wy pójdziecie do Polski, wy na Węgry, wy do Austrii... Co to, kurwa, ma znaczyć? Ktoś ich pyta o zdanie, gdzie chcą mieszkać? No jasne, że większość wybierze Niemcy, Austrię, Holandię, Belgię, bo tam lepsze zasiłki za nicnierobienie. A ja chętnie zaprosiłbym uchodźców do Polski. Tylko co z tego jak oni Polskę oleją? Będą chcieli do Niemiec. Ale nie! Pani Merkel powiedziała, że mamy ich przyjąć!!! Znaczy co, przyjąć, czyli trzymać w jakichś obozach wbrew ich woli? Strzelać do nich, gdy będą chcieli uciec do Niemiec? Przecież wszyscy wiedzą, że oni polskie zasiłki mają gdzieś.
W Polsce pracowałem u Palestyńczyka (czyli bezpaństwowca, który przyjechał do nas na studia, za komuny, żeby było jasne), otworzył pizzerię, a ja zostałem u niego szefem kuchni, gdy usłyszał o zamachach w Nowym Jorku, to się załamał, bał się reakcji klientów, doskonale nauczył się mówić po polsku, otworzył następną knajpę na stacji benzynowej, a gdy dowiedział się, że wyjeżdżam do Holandii, to jeszcze mnie wspomógł finansowo. Bardzo wiele mu zawdzięczam. Pracując w Holandii poznałem wielu muzułmanów (i muzułmanki) i wszyscy byli bardzo fajnymi ludźmi. Poznałem też skurwysynów, ale wielu z nich było Polakami o dziwo (albo nie o dziwo), ale muzułmanów też takich spotkałem, podobnie jak Żydów. Ba, nigdy nie ukrywałem swojej wrogości dla religii, a zostałem zaproszony na muzułmańskie święto, na którym jadłem po raz pierwszy w życiu jagnięcinę.
Chciałem studiować religioznawstwo, przeczytałem kilka razy Koran, Biblię, Mahabharatę, poznałem książki Kosidowskiego, Armstrong, ale też Hawkinsa i Dawkinsa. Uważam, że takie bezrefleksyjne przyjmowanie muzułmanów do Europy jest zabójstwem naszej kultury. Ale to tylko dysputa akademicka, bo i tak jest już za późno. Zamachów dokonują "rdzenni" mieszkańcy Francji, Belgii i Holandii, a nie napływowcy. Oni już tam mieszkają od dwóch albo nawet trzech pokoleń i nowy "narybek" jest dla nich tylko nowym mięsem.
Ale jestem przeciwny masowemu przyjmowaniu ich do Europy. Niech podróżują tak jak inni obcokrajowcy, niech będą sprawdzani na granicach. Nie masz paszportu, to z powrotem! Przecież w Wielkiej Brytanii przez długi czas rządziło takie prawo i Polacy bali się wjeżdżać do GB, bo celnik mógł ich w każdej chwili zawrócić. A co mamy? Lawinę ludzi, których nikt nie sprawdza. Nie wiem, może są tam zboczeńcy, może terroryści, może coś jeszcze gorszego. Zaprasza się tę lawinę ludzi (pani Merkel) i jeszcze próbuje rozdzielać na poszczególne kraje, decydując za tych ludzi, gdzie chcą mieszkać. Wy pójdziecie do Polski, wy na Węgry, wy do Austrii... Co to, kurwa, ma znaczyć? Ktoś ich pyta o zdanie, gdzie chcą mieszkać? No jasne, że większość wybierze Niemcy, Austrię, Holandię, Belgię, bo tam lepsze zasiłki za nicnierobienie. A ja chętnie zaprosiłbym uchodźców do Polski. Tylko co z tego jak oni Polskę oleją? Będą chcieli do Niemiec. Ale nie! Pani Merkel powiedziała, że mamy ich przyjąć!!! Znaczy co, przyjąć, czyli trzymać w jakichś obozach wbrew ich woli? Strzelać do nich, gdy będą chcieli uciec do Niemiec? Przecież wszyscy wiedzą, że oni polskie zasiłki mają gdzieś.
W Polsce pracowałem u Palestyńczyka (czyli bezpaństwowca, który przyjechał do nas na studia, za komuny, żeby było jasne), otworzył pizzerię, a ja zostałem u niego szefem kuchni, gdy usłyszał o zamachach w Nowym Jorku, to się załamał, bał się reakcji klientów, doskonale nauczył się mówić po polsku, otworzył następną knajpę na stacji benzynowej, a gdy dowiedział się, że wyjeżdżam do Holandii, to jeszcze mnie wspomógł finansowo. Bardzo wiele mu zawdzięczam. Pracując w Holandii poznałem wielu muzułmanów (i muzułmanki) i wszyscy byli bardzo fajnymi ludźmi. Poznałem też skurwysynów, ale wielu z nich było Polakami o dziwo (albo nie o dziwo), ale muzułmanów też takich spotkałem, podobnie jak Żydów. Ba, nigdy nie ukrywałem swojej wrogości dla religii, a zostałem zaproszony na muzułmańskie święto, na którym jadłem po raz pierwszy w życiu jagnięcinę.
Chciałem studiować religioznawstwo, przeczytałem kilka razy Koran, Biblię, Mahabharatę, poznałem książki Kosidowskiego, Armstrong, ale też Hawkinsa i Dawkinsa. Uważam, że takie bezrefleksyjne przyjmowanie muzułmanów do Europy jest zabójstwem naszej kultury. Ale to tylko dysputa akademicka, bo i tak jest już za późno. Zamachów dokonują "rdzenni" mieszkańcy Francji, Belgii i Holandii, a nie napływowcy. Oni już tam mieszkają od dwóch albo nawet trzech pokoleń i nowy "narybek" jest dla nich tylko nowym mięsem.
- barteczekm
- Kontakt:
Raczej ani jeden. Po pierwsze uciekają przed Państwem Islamskim i ich radykalizmem. Po drugie Państwo Islamskie ma w swoich szeregach sporą grupę obywateli UE, mogą oni z paszportem unijnym swobodnie podróżować po świecie, bez konieczności prób dopłynięcia jako uchodźca do granic Europy. Po trzecie Państwem Islamskim nie kierują głupcy. Podróż pontonem jest obarczona ryzykiem zatonięcia w szczególności biorąc pod uwagę jakość tych pontonów i łodzi. Nieracjonalne jest szkolić (inwestować pieniądze) w bojownika a potem wsadzić go w ponton aby np. utonął na środku morza.alchemik pisze: Nie macie pojęcia ilu uśpionych agentów Państwa Islamskiego może przekroczyć nasze granice.
Jurek
Dodano -- 12 cze 2016, 11:58 --
A do czego takie dywagacje często prowadzą:
"Cierpiący na zaburzenia psychiczne Senegalczyk przez kilkanaście minut blokował wczoraj tory tramwajowe w Krakowie. W sieci zamieszczony został film przedstawiający interwencje policji. W komentarzach wylewa się rasistowska nienawiść na nieprawdopodobną skalę.
mężczyzna mieszka w Polsce od kilkunastu lat i mówi w naszym języku. Jego problemem są jednak zaburzenia psychiczne objawiające się m.in. dziwnymi zachowaniami w miejscach publicznych. Tak też było w piątek. Około godz. 18:00 Senegalczyk usiadł pomiędzy torowiskami na ul. Basztowej, uniemożliwiając przejazd tramwajów z dwóch kierunków. Po kwadransie na miejscu pojawili się funkcjonariusze, którzy przenieśli chorego na chodnik. Następnie został przewieziony na komisariat, gdzie policjanci próbowali ustalić motywy jego zachowania.
– Nie ma z nim kontaktu, nie odzywa się. Tłumaczka, która przyjechała na przesłuchanie, rozpoznała go jednak. Wiemy, że mężczyzna rozumie po polsku i po angielsku. Od kilku lat mieszka w Polsce – mówi rzecznik małopolskiej policji, Mariusz Ciarka. Przyczyną zajścia było prawdopodobnie odstawienie leków przez chorego.
Świadkowie zdarzenia twierdzą, że przed przyjazdem policji, Senegalczyk był wulgarnie obrażany przez pasażerów czekających na tramwaj i przechodniów. – Ludzie zgromadzili się wokół i nikt go nie bronił. Nikt się nie zastanawiał na przyczynami jego zachowania. Ludzie mówili, że czarnuch, że utrudnia nam życie. Komentowali, że to uchodźca, a im wolno więcej. Że żyjemy w kraju, w którym jakby to zrobił “ktoś z naszych”, to zaraz by poniósł konsekwencje i nikt by się nie “cackał”, ale że to uchodźca, to wszyscy się przejmują. Oczywiście nie zabrakło stwierdzeń, że powinien wracać tam, gdzie jego miejsce. Ta wrogość zgromadzonych wokół tego człowieka osób w różnym wieku była przerażająca. Owszem, nikt go nie zaatakował fizycznie, ale ludzie atakowali werbalnie – mówi kobieta, która była na miejscu zdarzenia.
To jednak nic w porównaniu z hejtem jaki pojawił się w komentarzach pod filmem. Autor nagrania nazwał chorego “nielegalnym imigrtantem”, co z pewnością przyczyniło się do nakręcenia spirali nienawiści. “Dobrze, że przynajmniej rękawiczki mieli. Chuj wie co z tymi bambusami jest nie tak” – tak jeden z użytkownikow youtube ocenia interwencje policji. “Pałą po plerach, tu nie Francja nikt sie nie pieprzy z takim elementem” – emocjonuje się inny. “Kurwa, a co to policja? Z kibolami to by sie nie pierdolili, proste, a tu z takim się boją… Nie powinno być w ogóle ŻADNEGO widowiska – nie reaguje na polecenia? Wykorzystać środki przymusu bezpośredniego” – zagrzewa do walki jeden z fanów lokalnego futbolu. “Kopa w ryj i niech wypierdala do afryki” – zaleca kolejny komentujący. “NORMALNIE BYM OSOBIŚCIE GO ZWLÓKŁ Z TEGO TOROWISKA BRUDASA – jednemu gnojowi wolno paraliżować miasto tylko dla tego, że nie odróżnia się kolorystycznie od asfaltu. Polak by zabulił grzywną i stanął przed prokuratorem. Chujnia i tyle” – pisze mężczyzna podpisujący się imieniem i nazwiskiem. Podobnych bluzgów jest dużo więcej. Osoba, która udostępniła film nie usuwa nienawistnych wpisów.
komentarz Anny Tatar ze stowarzyszenia Nigdy Więcej: (…) Ksenofobiczna atmosfera od kilku miesięcy jest bardzo napięta i wystarczy byle powód, jakikolwiek element szeroko rozumianej odmienności, cokolwiek, co potwierdza, że człowiek urodził się poza Polską, by wywołać nienawistne komentarze i ataki. Słowo “uchodźca” jest dziś właściwie wyzwiskiem (…) W internecie jesienią 2015 roku wybuchła histeria przeciwko uchodźcom i nie mamy wątpliwości, że to, co obserwujemy teraz, to eskalacja; poziom agresji coraz bardziej się podnosi.
Z. Herbert
Z. Herbert
- refluks
Ja mam do ciebie, barteczekm, pytanie.
Czy na okoliczność wylewu nastrojów antyrosyjskich i komentarzy na portalach informacyjnych tudzież pod filmami na jutjubie pełnych określeń „jebać ruskich”, „sowieckie kurwy przeżarte AIDS-em”, „zapijaczone szmaty”, „nie wpuszczać ich do naszych sklepów (tu komentujący miał na myśli Lidla i biedronkę), itd., również zawiadomiłeś walczących z nienawiścią w sieci?
Czy na okoliczność wylewu nastrojów antyrosyjskich i komentarzy na portalach informacyjnych tudzież pod filmami na jutjubie pełnych określeń „jebać ruskich”, „sowieckie kurwy przeżarte AIDS-em”, „zapijaczone szmaty”, „nie wpuszczać ich do naszych sklepów (tu komentujący miał na myśli Lidla i biedronkę), itd., również zawiadomiłeś walczących z nienawiścią w sieci?
- barteczekm
- Kontakt:
Oczywiście Refluksie. Żeby była jasność całkowicie utożsamiam się z dewizą Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, którą poniżej prezentuje. (Oczywiście głównym kolejnym nieprawdziwym zarzutem dla takich działań jest to, że są islamoentuzjastami i walczą tylko z islamofobią). Jest ogromna różnica między powiedzeniem - jestem przeciwnikiem przyjmowania uchodźców a "powinno się te czarne mordy, psy nie ludzi do wora wsadzić i wyrzucić"refluks pisze:Ja mam do ciebie, barteczekm, pytanie.
Podobnie jak w powyższym przypadku co innego napisać - nie podoba mi się ekspansywna polityka Rosji i najazd na Ukrainę a to co napisałeś "sowieckie kurwy przeżarte AIDS-em"
A tu tekst o którym wspomniałem:
" STAJEMY W OBRONIE KAŻDEJ OSOBY KTÓRA JEST PRZEŚLADOWANA, PONIŻANA LUB KRZYWDZONA
Bronimy obrażanych chrześcijan, stajemy w obronie atakowanych uchodźców, poniżanych gejów. Działamy na rzecz praw do wolności wyznania ale opowiadamy się za rozdziałem państwa od kościoła. Każdego kościoła.
Nie akceptujemy ekstremizmu religijnego w każdym wydaniu islamskim, katolickim,judaistycznym czy ateistycznym.
Drogowskazem jest dla nas obowiązująca w Polsce konstytucja.
Opowiadamy się za udzielaniem pomocy uchodźcom i emigrantom pod warunkiem że goście ci będą szanować obowiązujące w Polsce prawo i wolności konstytucyjne.
Ekstremiści religijni, osoby które łamią prawo powinny być odsyłane do ich krajów.
Prowadzimy autorskie akcje w szkołach które impregnują dzieci i młodzież przed rasizmem. Składamy zawiadomienia o popełnieniu przestępstw gdy ujawniamy zakazane przez prawo zachowania rasistowskie i ksenofobiczne.
Uprzedzając pytania sceptyków. Tak wiele zawiadomień dotyczyło znieważań chrześcijan.
Nienawidzimy antysemityzmu, islamofobii i ksenofobii w każdym wydaniu.
AKTYWNIE WALCZYMY Z TAKIMI PRZESTĘPSTWAMI"
pozdrawiam
Z. Herbert