Ósme piętro
-
Re: Ósme piętro
Zacna Pani Gloinnen, nie wiem skąd ta złośliwość z Twojej strony, może wynika z apodyktycznej natury lub przeświadczenia, że zjadłaś wszystkie rozumy, nie wiem i mniejsza o to.Gloinnen pisze:Skoro jesteś prawnikiem, to doskonale wiesz, w jaki sposób można w każdym, wydawałoby się, ewidentnym przekroczeniu prawa, dopatrzeć się okoliczności, przesłanek i wyjątków od normy prawnej, które pozwolą zakwestionować winę oskarżonego.
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby iskierka umieściła sobie w podpisie wielki napis "Heil Hitler!" i ukaralibyśmy ją za to, znalazłbyś, jeślibyś zechciał, sposób, aby udowodnić jej niewinność, wątpliwość jej winy, częściowość jej winy, czy jeszcze coś - i tym samym oskarżyć zadufaną we władzy administrację o zamordyzm, niesprawiedliwość i działanie w stylu sądów wojskowych w czasach junty.
Jeśli nie rozumiesz, że można ująć się za osobą pokrzywdzoną przez "juntę" jak ty to nazywasz, to o czym mamy rozmawiać? Użyłem swoich argumentów w konkretnej sprawie, a nie w sprawie użycia "Heil Hitler" takie sztuczki oratorskie jak Ty stosujesz można stosować bez przerwy, ale do czego to prowadzi, tylko do nieskończonej jałowej dysputy, żeby okazać się cwańszym, proszę bardzo, mogę Ci to przyznać. Władza zawsze okaże się cwańsza bo ma swoje ślepe narzędzia do realizacji swojej cwańszości.
Jeśli prawo do obrony to dla Ciebie nic nie znaczący frazes, to nic nie poradzę.Ta szopka jaką zrobiliście wysłuchując iskrę po egzekucji, zakrawa na kpinę z jakiejkolwiek sprawiedliwości, to tak jakby uciąć komuś głowę, a potem zapytać, więc co ma pan do powiedzenia na swoją obronę?
Jeśli musisz mieć koniecznie ostatnie słowo, to proszę bardzo. Ja zakończę, a znając Twoją inteligencję, mniemam że będziesz wiedzieć o co chodzi, słowami pewnego mądrego człowieka
"Nie ma dobrej odpowiedzi dla człowieka, który ma dwie głowy"
I nie myśl, że żywie jakieś urazy, jesteśmy ludźmi i mimo wszystko wiele nas łączy,
ale są rzeczy,których nie da się wytrzymać i lepiej dla wszystkich się zmyć...
Alek
Ja tylko dodam, że nie chcę, aby ósme piętro się rozpadło, albo coś innego
z powodu mnie, więc jeśli uważacie, że to co zrobiłam mogło by zniszczyć ósme
i nie będziecie mieć do mnie zaufania, że to się nie powtórzy. to odejdę bez żadnych ale.
ponieważ szanuję tutejszych użytkowników, moderatorów, a przede wszystkim.
Ciebie Glo, i Skaranie.. tylko tyle z mojej strony.. miłego dina
z powodu mnie, więc jeśli uważacie, że to co zrobiłam mogło by zniszczyć ósme
i nie będziecie mieć do mnie zaufania, że to się nie powtórzy. to odejdę bez żadnych ale.
ponieważ szanuję tutejszych użytkowników, moderatorów, a przede wszystkim.
Ciebie Glo, i Skaranie.. tylko tyle z mojej strony.. miłego dina
- Miladora
Człowiek się uczy całe życie - najlepiej na własnych błędach. 
Może likwidowanie konta w tym przypadku to zbyt surowa kara, skoro za ewidentne chamstwo udziela się zaledwie tymczasowych banów?
Może tu też wystarczyłby tylko jakiś okres na zrozumienie, że nie powinno się naruszać czyichś praw autorskich?
Czyli pewnego rodzaju wyrok z zawieszeniem?

Może likwidowanie konta w tym przypadku to zbyt surowa kara, skoro za ewidentne chamstwo udziela się zaledwie tymczasowych banów?
Może tu też wystarczyłby tylko jakiś okres na zrozumienie, że nie powinno się naruszać czyichś praw autorskich?
Czyli pewnego rodzaju wyrok z zawieszeniem?

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
- Gloinnen
- Administrator
Przyznaję, to była złośliwość. Próbowałam wyjaśnić, że czasami nie warto meandrować zbyt daleko. Jeżeli ktoś błądzi, lepiej mu ten błąd wykazać, aby mógł z niego wyjść, niż utrzymywać go w przeświadczeniu, że błędu nie było.Alek Osiński pisze:Zacna Pani Gloinnen, nie wiem skąd ta złośliwość z Twojej strony, może wynika z apodyktycznej natury lub przeświadczenia, że zjadłaś wszystkie rozumy, nie wiem i mniejsza o to.
I znowu o władzy... Przecież tylko rozmawiamy, nikt tu nie stosuje żadnych narzędzi,no może poza erystyką... Ty, ja, każdy z polemizujących...Alek Osiński pisze:Władza zawsze okaże się cwańsza bo ma swoje ślepe narzędzia do realizacji swojej cwańszości.
Nie przyszło Ci jedno do głowy - że uwzględniliśmy Twoją argumentację? Pewnie umknęło Ci to w ogniu dysputy. Napisałam, że przemyślę ten zarzut. Zajrzałam do regulaminu, który mówi, że:Alek Osiński pisze:Jeśli prawo do obrony to dla Ciebie nic nie znaczący frazes, to nic nie poradzę.Ta szopka jaką zrobiliście wysłuchując iskrę po egzekucji, zakrawa na kpinę z jakiejkolwiek sprawiedliwości, to tak jakby uciąć komuś głowę, a potem zapytać, więc co ma pan do powiedzenia na swoją obronę?
i doszłam do wniosku, że w tym konkretnym punkcie należy przyznać Ci rację.Regulamin pisze:Każdemu pozostawiona zostanie możliwość obrony i szansa na poprawę.
Zadałam sobie też trud, żeby przejrzeć dziennik moderacji. To ja zawiesiłam konto iskierki, zanim zostało skasowane. Po raz pierwszy działaliśmy w sprawie plagiatu, więc w jakiś sposób trzeba było przetrzeć szlak proceduralny. Stało się tak, a nie inaczej, to był mój błąd. Szkoda, że nikt nie zwrócił na to uwagi zawczasu, lecz dopiero post factum.
Podejmując decyzję, zwróciłam się jednak do iskierki z prośbą, aby przedstawiła argumenty na swoje usprawiedliwienie Zespołowi.
Zwyczajowo się przyjęło, na każdym forum, że decyzje personalne, dyscyplinarne, podejmuje administracja, czasem także administracja + moderatorzy. Nie wiem więc, czemu podejmowanie przez Zespół tego rodzaju rozstrzygnięć traktujesz jako juntę, sąd kapturowy, itp. Vox populi to cenna rzecz, nie można jej lekceważyć, ale nie może być tak, że admini/moderacja mają związane ręce, bo każde ich posunięcie może się zetknąć z publicznym rozliczeniem, stekiem bardzo krzywdzących zarzutów, itp.
Przy okazji napomknę, że możliwość pisania na forum w charakterze gościa Iskierka miała przez cały czas - fora MOIM SKROMNYM ZDANIEM oraz WSZYSTKIE CHWYTY DOZWOLONE są dostępne także dla osób niezalogowanych i niezarejestrowanych, od ponad roku.
Tak czy inaczej - dopuściliśmy do tej dyskusji (także i z udziałem Iskierki) między innymi dlatego, żeby, na razie z wielką ostrożnością, wziąć pod uwagę możliwość pewnej rewizji (chyba znane jest Ci to pojęcie). Chwyt o "ścinaniu głowy" - to również czysta retoryka. Istnieją jeszcze możliwości dla Iskierki, ale, abyśmy mogli pozwolić jej z nich skorzystać, chcemy mieć jak najszerszy ogląd na sprawę i tym razem nie powielać poprzednich błędów. Ze względu na złożoność problemu udzieliliśmy głosu w tej sprawie użytkownikom. Nie przyszło nam wcześniej do głowy, że okażą się konieczne "społeczne konsultacje", lecz jeżeli zażyczyła sobie tego forumowa społeczność, nie zamknęliśmy Wam ust. Nie bardzo rozumiem, czemu to raczyłeś nazywać "kpiną" i "szopką".
Alek Osiński pisze:lepiej dla wszystkich się zmyć...
Każdy użytkownik wiele dla nas znaczy. Wydawało mi się, Alku, że akurat Ty o tym wiesz.iskierka pisze:odejdę bez żadnych ale.
Miladora - dziękuję.

Z tym ewidentnym chamstwem - to akurat popieram Cię w 100%.
Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura

Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
Oliwa, która jest zawsze sprawiedliwa heh
dobra, ale miałam być cicho
dobra, ale miałam być cicho
-
Swoją drogą, żeby robić/zrobić taką burzę swoją osobą na portalu, to trzeba mieć talent. Widzę Iskierko, że to cie na swój sposób bawi i nic nie poradzę na swoje spostrzeżenia.
Nie odpowiadaj, proszę.
Nie odpowiadaj, proszę.
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
- Gloinnen
- Administrator
Różki odrastają?iskierka pisze:Oliwa, która jest zawsze sprawiedliwa heh
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
a jakże...Gloinnen pisze:
Różki odrastają?
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl