Problem uchodźców

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
refluks

Re: Problem uchodźców

#121 Post autor: refluks » 12 cze 2016, 17:26

barteczekm pisze:całkowicie utożsamiam się z dewizą Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych
O, szkoda wielka, że tę dewizę reprezentuje ten pan
http://www.poranny.pl/wiadomosci/bialys ... ,id,t.html
Idea czy biznes? (błahahaha!)
barteczekm pisze:Nienawidzimy antysemityzmu, islamofobii i ksenofobii w każdym wydaniu
Walczą z nienawiścią i sami nienawidzą.
Jak ich tak popierasz to napisz im, żeby z usług jakiejś firmy PR skorzystali.
Prezes ten cel kasę na pewno załatwi (błahahaha!).

P.S. Wkleję treść artykułu potem może zniknąć

Rafał Gaweł z Teatru TrzyRzecze usłyszał kolejne zarzuty. Podejrzany: to zemsta prokuratury
W grudniu usłyszał osiem zarzutów. Teraz białostocka prokuratura listę uzupełniła o sześć kolejnych. Rafał Gaweł (zgadza się na publikację danych), znany w Białymstoku szef Stowarzyszenia Dom na Młynowej Teatr TrzyRzecze oraz Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskim i Ksenofobicznych miał wyłudzić od spółek, firm i fundacji z różnych części kraju kwoty od kilkudziesięciu do ponad 100 tys. zł. Chodzi np. o niespłacone pożyczki i nie rozliczenie się z kontrahentami za dostarczony towar. Oszustwa opiewają na dużą kwotę ponad 700 tys. zł. Podejrzanemu grozi za to kara od roku do 10 lat więzienia.- Pokrzywdzona jest m. in. Fundacja im. Stefana Batorego w Warszawie, od której podejrzany wyłudził 108 tys. zł dotacji na realizację projektu zwalczania dyskryminacji - mówi Anatol Pawluczuk, szef Prokuratury Rejonowej Białystok-Północ.

- To nie prawda. Dotacja została przeznaczona na działalność Ośrodka. Bez tych pieniędzy nie istniałby - ripostuje Gaweł chwaląc się efektami jak choćby ograniczenie języka nienawiści i przejawów rasizmu w internecie.

Do pozostałych zarzutów również się nie przyznaje i konsekwentnie odmawia składania wyjaśnień.
Twierdzi, że postępowanie przeciwko niemu to zemsta prokuratury "Północ" za skompromitowanie jej w oczach całej Polski. To Gaweł upublicznił bowiem treść kuriozalnego uzasadnienia odmowy wszczęcia postępowania ws. swastyki w przestrzeni miejskiej (OMZRiK złożył kilkaset takich zawiadomień i wbrew plotkom działa dalej w stolicy woj. podlaskiego), bo w niektórych kulturach Azji jest uznawana za symbol szczęścia. Ówczesny szef prokuratury stracił stanowisko, kilku śledczych poniosło konsekwencje dyscyplinarne.

- Koledzy zwolnionych szukają na mnie haków we wszystkich sferach życia: publicznego, prywatnego. Od niezapłaconych mandatów, przez zbyt wysokie alimenty, aż po działalność stowarzyszenia - żali się Gaweł. W wyniku tych, jak określa - represji - musiał przenieś się i swój teatr do Warszawy (działa na Żoliborzu, do budynku dawnego kina "Tęcza"). W uczciwość i rzetelność białostockich prokuratorów nadal nie wierzy. Dlatego zamierza złożyć do Prokuratury Generalnej wniosek o przekazanie postępowania do innej apelacji. Twierdzi, że ma sygnały, że niektóre osoby były namawiane do składania obciążających go zeznań. Całą sprawą zainteresowała się już ponoćAmnesty International.

Śledztwo wszczęto w maju ub. roku po zawiadomieniu pokrzywdzonego przedsiębiorcy. Tym argumentem prokuratorzy odpierają insynuacje o rzekomym odwecie za ośmieszenie. Prócz Gawła podejrzana w tej sprawie jest również jego żona (ma łącznie 11). Mieli działać pod szyldem firmy, której szefem na papierze, była Dorota K. (usłyszała zarzut pomocnictwa).

P.S.2. https://web.facebook.com/groups/1661530080757157/?_rdr

I w necie można jeszcze wiele na temat "ideowca" znaleźć.

ELKA

#122 Post autor: ELKA » 12 cze 2016, 19:31

barteczekm pisze:" STAJEMY W OBRONIE KAŻDEJ OSOBY KTÓRA JEST PRZEŚLADOWANA, PONIŻANA LUB KRZYWDZONA
To ja jestem prześladowana przez Barteczkam, poniżana na forum literackim i krzywdzona fałszywą interpretacją. Poza tym jestem wyzywana od rasistek, ksenofobek, tylko dlatego, że grupa uchodźców napluła mi w twarz i szczekała na mnie, a ja zamiast przemilczeć ten fakt, opisałam go na forum.

Tyle wystarczy, żeby stanąć w mojej obronie?

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#123 Post autor: barteczekm » 12 cze 2016, 20:19

ELKA pisze:
barteczekm pisze:" STAJEMY W OBRONIE KAŻDEJ OSOBY KTÓRA JEST PRZEŚLADOWANA, PONIŻANA LUB KRZYWDZONA
To ja jestem prześladowana przez Barteczkam, poniżana na forum literackim i krzywdzona fałszywą interpretacją. Poza tym jestem wyzywana od rasistek, ksenofobek, tylko dlatego, że grupa uchodźców napluła mi w twarz i szczekała na mnie, a ja zamiast przemilczeć ten fakt, opisałam go na forum.

Tyle wystarczy, żeby stanąć w mojej obronie?
A Ty Elka dalej swoje odwracanie kota ogonem i naprawdę już bardzo sfatygowane i oklepane chwyty na robienie z siebie ofiary.

Refluksie. Po pierwsze napisałem, że utożsamiam się z ideą a nie z szefem tego ośrodka. To chyba różnica. Przytoczyłem tą myśl w kontekście Twojego zapytania o ksenofobię wobec Rosjan. To tyle. A Elka jak ma takie odczucia jak opisuje powyżej (prześladowania itp.) to niech zgłosi. Proste.
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"

Z. Herbert

Awatar użytkownika
refluks

#124 Post autor: refluks » 12 cze 2016, 20:38

barteczekm pisze:napisałem, że utożsamiam się z ideą a nie z szefem tego ośrodka.
Tak, tak, ale nie zmienia to faktu, że zatelegrafowałeś do ośrodka, aby zajął się ELKĄ na okoliczność twoich urojeń na temat jej rasizmu, gdy tymczasem kierownikowi ośrodka zarzuca się większe zaangażowanie defraudacji niż idei i inne oszustwa też.

P.S. Parę kliknięć w necie i można nie wyjść na głupią piz…ę

ELKA

#125 Post autor: ELKA » 12 cze 2016, 20:59

refluks pisze: P.S. Parę kliknięć w necie i można nie wyjść na głupią piz…ę
Popsułeś całą zabawę, a było naprawdę śmiesznie... :be:

Awatar użytkownika
iTuiTam

#126 Post autor: iTuiTam » 13 cze 2016, 2:20

Znaczy się, można, a jak! można zarobić na wszystkim, nawet a przede wszystkim na idei i wszelkich -logiach. Rafał Gaweł musi być dobrym aktorem. Hmm, a może jednak nie tak bardzo dobrym.

Biedni, naiwni uchodźcy - ci prawdziwi - na których zarabiają politycy, napędzacze, handlarze ludźmi, łapówkarze, szarlatani i wszelkiego rodzaju nieuczciwi dobroczyńcy.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

@psik

#127 Post autor: @psik » 18 cze 2016, 19:55

Zupełnie nie mogę zrozumieć dlaczego islamofob lub rasista mogą mieć negatywne znaczenia. Przecież z naszego punktu widzenia to pozytywne cechy. Sam jestem rasistą i uważam że, Murzyn bardziej pasuje do Afryki, niz do reprezentacji piłkarskiej Francji. Jednoczesnie jestem tolerancyjny i mogę tolerowac obcych wokół mnie. Tolerować, to bardzo dobre słowo.Tolerować - «godzić się na obecność jakiejś osoby mimo braku aprobaty dla niej». Uchodźcom trzeba pomóc, bo uciekaja przed wojną. Imigrantom nie trzeba, jak sie nie chce, a ja nie chce. I pewnie wielu Polaków również nie chce tutaj imigrantów zasiłkowych w jakiejś konkretnej ilości. Wiekszość Polaków nie chce tu muzułmanów, z róznych powodów. Ważne jest to że ich tu nie chcemy. No moze poza feminazistkami i innymi niezrównowazonymi psychicznie osobnikami.

ps.fundacja im Stefana Batorego to jednoznacznie antypolska organizacja, mozna sobie poczytac tu i ówdzie.
Socjalizm świetnie nadaje się do fałszowania świadomości zbiorowej, gdyż jest intelektualną pokusą ćwierćinteligenta. - Stefan Kisielewski

Awatar użytkownika
alchemik

#128 Post autor: alchemik » 18 cze 2016, 20:36

A jednak rasizm, czy jakakolwiek fobia związana z inną kulturą, bądź religią to cecha pewnej niedojrzałości. Tolerować można i karaluchy w mieszkaniu. Rasizm ma bardzo negatywne konotacje.
W ogóle określenie rasa w stosunku do ludzi jest pojęciem nienaukowym. Chociaż powszechnie się go używa, zostało jednak przez naukowców antropologów skrytykowane.
Dlaczego odmienność fenotypiczna spowodowana rozwojem jakiegoś odłamu ludzkości, w warunkach, który przystosowuje wygląd tak, aby był jak najbardziej adekwatny do tych warunków ( melanina w pigmencie dla ochrony przed UV, fałdy tłuszczowe, chroniące gałkę oczną i narząd łzowy przed zimnem i pyłem równin itp.), miałaby mieć wpływ na wartościowanie tych ludzi. A rasizm zawiera w swoich semantycznych związkach segregację ze względu na wartościowanie. No i mamy zaraz Übermenschów ze względu na włosy blond i niebieskie oczy.(Nawiasem mówiąc, posiadam owe pożądane cechy.) Czyżbyś nie pamiętał o piecach krematoryjnych? Inna rasa inna religia, więc do gazu.A' propos gazu i cyklonu B, pozwolę sobie przedstawić jeden z moich wierszy, bo widzisz, ja pamiętam i nie mam ochoty pozwolić na to, żeby inni zapomnieli ABC wybranych zjawisk metameterologicznych) No tak, ale ty przecież jesteś tolerancyjny.
A więc pozostaniesz przy gettach.
Co do imigrantów. Oczywiście, że spora część, to cwaniacy, próbujący zmienić swój status ekonomiczny. Jak każdy zresztą. A polscy Londyńczycy?
A tak prawdę mówiąc, ludy zawsze migrowały i zasiedlały Ziemię. Gdyby nie migracje, to czy ludzkość żyłaby do tej pory tylko w Afryce? Wszak wszyscy wywodzimy się ze środkowej Afryki.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#129 Post autor: barteczekm » 18 cze 2016, 20:59

@psik pisze: jestem rasistą i uważam że, Murzyn bardziej pasuje do Afryki, niz do reprezentacji piłkarskiej Francji.
Eskimos do Igloo, Indianin do tipi, "żółtek" na pole ryżowe a gdzie Polak? ze swoim wąsem, do rzeźnika aby kręcić kiełbachy dla nordyckiego Pana. Tak to właśnie brzmi. Poziom tej wypowiedzi jest historycznie osadzony mniej więcej w średniowieczu a mentalnie w szkole przyuczającej do zawodu - OHP.
@psik pisze:Jednoczesnie jestem tolerancyjny i mogę tolerowac obcych wokół mnie.
Widać
@psik pisze:Wiekszość Polaków nie chce tu muzułmanów, z róznych powodów. Ważne jest to że ich tu nie chcemy.
Jestem przekonany, że to z powodu tej wspominanej tolerancji
@psik pisze:No moze poza feminazistkami i innymi niezrównowazonymi psychicznie osobnikami.

ps.fundacja im Stefana Batorego to jednoznacznie antypolska organizacja, mozna sobie poczytac tu i ówdzie.
Tak, wszystko to światowy spisek grupy chcącej zawładnąć światem, żydów, masonów, cyklistów, sił szatańskich i dronów wypuszczających na nas truciznę. Wszyscy oni chcą zniszczyć Polskę - to przedmurze chrześcijaństwa, 44, Winkelried narodów.

Ręce opadają.

P.S Alchemik szacun. :beer:
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"

Z. Herbert

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#130 Post autor: skaranie boskie » 19 cze 2016, 10:56

Ponieważ pod tym postem rozpoczęła się urokliwa polemika, niewiele z tematem wspólnego mająca, resztę wpisów przeniosłem do zsypu.
Wątek zablokowałem na 24 godziny. Mam nadzieję, że to czas wystarczający na ostudzenie emocji.
Gdyby, po ponownym otwarciu, któryś z dyskutantów próbował powrócić do wspomnianych uroków polemiki, obiecuję mu równie urokliwy monolog z mojej strony. Myślę, że zostanę właściwie zrozumiany.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”