język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
Zablokowany
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: język nienawiści

#41 Post autor: lczerwosz » 21 maja 2016, 8:50

skaranie boskie pisze:Stąd moje zdanie mówiące, że sami jesteśmy winni zalewowi Europy przez przybyszów z Bliskiego Wschodu.
Mnie do tego nie mieszaj. Nawet Polski.
Sprawy zaczęły się dużo wcześniej, w epoce kolonialnej i przy okazji handlu murzynami dla zasiedlenia Stanów Zjednoczonych. Rasizm był metodą pewnej separacji biologicznej, obroną przed dominacją silniejszej fizycznie, ale bardziej zacofanej kulturowo rasy czarnej. Podobnie z Hindusami. Mimo rasizmu te kultury zaczęły sie mieszać, wymyślono Antyrasizm, aby poprawić samopoczucie chrześcijan. Na ile w imię dobrego serca, a na ile, znowu, z powodów ekonomiczno-socjologicznych. Zapewne nie dało się utrzymywać takiej liczny czarnoskórych, co głupkami nie byli, poznali swoją siłę, mieli przywódców i zwerbalizowane cele. Dziś w Nowym Yorku mamy mieszaninę czarno-białą a w Londynie też mieszanka z byłych kolonii. Pamiętajmy, że sprawa zaczęła się od biznesu. A nie od dobroczynności.
A Niemcy postawili na Turków. Chcieli sprowadzić Polaków do roboty, ale na to nie zgodził sie Gomółka, aby Polacy jeździli na roboty do Niemiec zaraz po wojnie, gdy to byli robotnikami przymusowymi. Ale i tak jeździli i jeżdżą. A potem Turków było za mało, więc dalej poszli. Ale tu coś dziwnego się stało. Mówimy, że przeszacowali, że przedobrzyli. Bo zapewne ktoś wpadl na nowy pomysł, aby wykorzystać potrzeby ekonomiczne Niemiec, zatem i ich otwarte nastawienie do przybyszów. A potem sie zrobiło za późno. Nawet, gdyby Niemcy nie chciały więcej robotników, to już nic sie nie da poradzić. Oni już są, jest ich za dużo, i to nie ci, co mieli przyjechać. To nie inżynierowie, nawet nie wykwalifikowani robotnicy. Tych przechwycili inni, a może właśnie zostali.
Ela iTuiTam napisała co dalej, bardzo mądrze.

Awatar użytkownika
Patka

Re: Islam, ksenofobia i inne

#42 Post autor: Patka » 21 maja 2016, 11:31

A ja pozwoliłam sobie już wydzielić. Nie ma co czekać, aż się dyskusja uspokoi, bo to chyba się stanie w dalekiej przyszłości.
Temat roboczy, zmieńcie sobie, jak chcecie.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: Islam, ksenofobia i inne

#43 Post autor: lczerwosz » 21 maja 2016, 17:15

Przyjemniej było tam. Nie znoszę tego działu.

ELKA

Re: język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne

#44 Post autor: ELKA » 21 maja 2016, 23:25

Patko, jeżeli nie zauważyłaś, to ja tylko napisałam wiersz i broniłam się przed atakami o ksenofobię, dlatego nie rozumiem, jakim cudem ten wątek podpisałaś moim imieniem? W tej chwili wygląda to tak, jakbym sama go utworzyła, a przecież to nie jest prawdą. Tak jak początek wypowiedzi wyrwany z kontekstu...

Może przenieś to do zsypu, tam będzie lepiej wyglądało.

Pozdrawiam.elka.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#45 Post autor: skaranie boskie » 22 maja 2016, 0:55

iTuiTam pisze:Prawdziwy uciekinier nie żąda, prawdziwy uciekinier szuka schronienia, prawdziwy uciekinier szuka pomocy, prawdziwy uciekinier, nawet taki, który nigdy świata nie widział poza swoją wsią, miasteczkiem, miastem, itp, próbuje się uczyć tego, co go w nowym miejscu otacza. Ale nieprawdziwy uciekinier, który jest ekstremistą, lub choćby fanatykiem, wie tylko, że ma postępować zgodnie ze swoją wiarą.
Elu, tu się zgadzamy.
Już o tym pisałem tutaj.
iTuiTam pisze:Oskarżanie jankesów, czy inne kraje o to, że napadły, że wojna, że co zasiali, to zbierają, staje się nudne. Jak długo można oskarżać, nie próbując zmienić nic u siebie?
To akurat jest odbijanie piłeczki.
Wojny rozpoczęte przez Jankesów nie skończyły się z chwilą ich wyjścia z okupowanych krajów i oni doskonale o tym wiedzą. Tzw. misje stabilizacyjne miały służyć jedynie rozpętaniu zawieruchy, która będzie się teraz nakręcać przez długie lata, tworząc ogromny rynek zbytu dla broni wyprodukowanej przez... Jankesów. A jeśli przy okazji uda się zdestabilizować, bądź unicestwić Unię Europejską, to będzie druga pieczeń upieczona na tym samym ogniu. USA tylko w oficjalnej wersji są sojusznikiem Unii. W rzeczywistości są konkurentem ekonomicznym, który nie zawaha się przed niczym, żeby przeciwnika zniszczyć. Najlepiej w białych rękawiczkach, żeby móc nadal wciskać kit tzw. opinii publicznej. Oczywiście to działa w obie strony, a nawet wielokierunkowo, bo konkurencja jest znacznie szersza (Rosja Chiny, Japonia itp.) Pech chciał, że najbardziej w dupę dostaje Unia, bo jest najbliżej epicentrum wydarzeń.
iTuiTam pisze:Wojny? Jankesi, dzięki BHO praktycznie wyszli i z Iraku i z Afganistanu. Syria robi sama co chce.
I to ciągłe opowiadanie, że to tylko dla zysku, że to tylko ropa-ropa-ropa.
Czytaj wyżej.
iTuiTam pisze: Niech sobie ta kultura wraca do siebie. Niech się weźmie do roboty, niech walczy o swoje przekonania na swoim podwórku. Najłatwiej jest zniszczyć, zbudować dużo trudniej.
Nie wróci.
Pewne procesy, raz rozpoczęte, nie zatrzymają się nigdy.
ELKA pisze:Patko, jeżeli nie zauważyłaś, to ja tylko napisałam wiersz i broniłam się przed atakami o ksenofobię, dlatego nie rozumiem, jakim cudem ten wątek podpisałaś moim imieniem? W tej chwili wygląda to tak, jakbym sama go utworzyła, a przecież to nie jest prawdą. Tak jak początek wypowiedzi wyrwany z kontekstu...

Może przenieś to do zsypu, tam będzie lepiej wyglądało.

Pozdrawiam.elka.
Zmienię autora pierwszego postu na skaranie boskie, ok?
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

ELKA

#46 Post autor: ELKA » 22 maja 2016, 1:05

skaranie boskie pisze:Zmienię autora pierwszego postu na skaranie boskie, ok?
Może być nawet Mahomet... lecz na pewno nie ja. Ogólnie, to nie wiedziałam, że można w czyimś imieniu otwierać nowy wątek...

Awatar użytkownika
Patka

#47 Post autor: Patka » 22 maja 2016, 8:41

Elko - ktoś musiał być autorem pierwszego postu. Wydzieliłam temat od najodpowiedniejszego - według mnie - postu. Bulwersowanie się nic nie da. Nie uważam, żebym źle zrobiła, przenosząc posty.

ELKA

#48 Post autor: ELKA » 22 maja 2016, 14:58

Patka pisze: Nie uważam, żebym źle zrobiła, przenosząc posty.
Ja też nie uważam, żebyś źle zrobiła przenosząc posty, ja się tylko dziwię, jak ktoś, kto nie otwiera nowego wątku może być jego autorem, nawet jeżeli ktoś musiał być. Może było zapytać, czy ktoś chce być autorem, a nie dla swojego widzimisię wykorzystać mój nick. Zaskoczyłaś mnie negatywnie tym, że nawet nie zapytałaś mnie o zgodę...

Poza tym, trzeba było zacząć od komentarza Barteczka, w którym to dopatrzył się u mnie ksenofobii, temat akurat na ten wątek, prawda?

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#49 Post autor: lczerwosz » 22 maja 2016, 15:37

ELKA pisze:trzeba było zacząć od komentarza Barteczka,
Byłby wtedy temat barteczka, który akurat tylko dodaje swoje trzy grosze, poza tym jako pensjonariusz nie może aktualnie zakładać nowych tematów. Byłoby także nie na miejscu, gdyby mu w taki sztuczny sposób wytworzyć temat.
ELKA pisze:ja się tylko dziwię, jak ktoś, kto nie otwiera nowego wątku może być jego autorem,
To automat, tak sie samo robi, kto pisze pierwszy post, ten jest autorem tematu i nadaje mu tytuł. A jak sam nie pisze, ale następują przenosiny, to system przydziela autora. Nie da sie również napisać wstępu do nowego tematu przez moderatora, który przenosi posty. Taki post ma datę i godzinę późniejszą niż przenoszone posty i umieści się na końcu. Wiem wprawdzie, jak to oszukać, ale nie używam tej wiedzy bez wyższej konieczności.

Awatar użytkownika
alchemik

#50 Post autor: alchemik » 01 cze 2016, 11:18

O, uduchowiona dolino Eufratu i żyznych ziem
Tygrysu pośród pustyni.
Pamiętacie władców Sumeru, boginię Innanę,
sprzyjającą ludziom?
Gilgamesza wędrowca, bohatera, króla królów.
Akadów?
I Persów, od których Syryjczyków
uwolnił Aleksander. Grek Macedoński.
Babilon.

Nie pamiętacie?
Allach Akbar!

Pośród piasków pustyni, fioletem w mirażu,
tkwią miasta ze złota,
nagromadzonego piasku lat.

A oto na oczach, zmieniają się w kurz pośród walk.
Hieny śmieją się seriami z kałasznikowa.
I wy jako piasek, płonne nasiona, wędrujecie
ponad oceanem na płodne wybrzeża, gdy usycha nadzieja.

Z zamiarem zapuszczenia drapieżnych korzeni,
pędzicie do światła, przenosząc wściekłość i żal.
Jak ćmy możecie przepaść w ich płomieniu.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Zablokowany

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”