język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne
- skaranie boskie
- Administrator
Re: język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne
A może tak do działu z poezją, Alchemiku?
To dobry wiersz jest i szkoda go tu ukrywać.
To dobry wiersz jest i szkoda go tu ukrywać.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- skaranie boskie
- Administrator
tedy wybacz nieuwagę...

Kloszard to nie zawód...
- Kontakt:
Parę kwestii w tym całym strachu i doświadczeniu "plucia" i poniżania. Każdy prozaik, kto pisze kryminały wie, że fabuła w najdrobniejszych elementach nie może być zachwiana ani budzić wątpliwości a co My tu mamy podsumowując:
zdarzyła się taka sytuacja. Jakaś osoba została okrążona przez grupę uchodźców, którzy pluli na nią, coś krzyczeli, być może chcieli zgwałcić ale przejechała policja, wystraszyli się i uciekli. To ciekawe
1) gdzie to było - raczej nie w Polsce. Tu nie ma uchodźców, jeśli jednak w Polsce to nie uchodźcy lecz ktoś inny
2) jak nie w Polsce to w jakimś dużym mieście europejskim, tam gdzie są społeczności muzułmańskie i jeszcze jest monitoring. Po osławionych wydarzeniach podczas nocy sylwestrowej większość sprawców właśnie dzięki monitoringowi została schwytana i osądzona. Zgłosiła się też większość ofiar, ale rozumiem, że to nie było tam.
3) W każdym europejskim kraju Policja reaguje w następujący sposób - w momencie kiedy jest jakieś zgromadzenie i nagle na widok radiowozu zaczynają gwałtownie uciekać. To Policja ich goni - jest to zachowanie podejrzane nawet w stosunku co do jednego człowieka już jeśli chodzi o krzyczącą grupę mężczyzn to zawsze reagują. Spróbujmy iść ulicą i jak przejeżdża radiowóz nagle zacząć uciekać. Murowane zatrzymanie i wylegitymowanie.
To w kwestii fabuły kryminalnej przerażającej historii.
Co do tego, że przyjadą gwałcić nasze kobiety itp. W Europie i USA gwałt jest przestępstwem bardzo powszechnym. Bardziej niż w krajach kultury arabskiej. Z prostej przyczyny. Gdyby, ktoś się odważył tam zgwałcić kobietę. To mąż, ojciec, brat tejże miałby prawo zasztyletować takiego kogoś.
Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pojęcie o procesach kulturowych to wie, że noszenie strojów takich a nie innych przez muzułmanki jest ich kulturą, wyborem itd. tak samo jak dla kultury europejskiej noszenie spódnic i spodni. W Tunezji - kraju otwartym, postępowym lepiej niż nasz (można swobodnie dokonywać aborcji, całkowicie bezpłatna służba zdrowia w tym leki za przysłowiowe grosze, szkolnictwo prawdziwie bezpłatne - akademiki, wyżywienie itd.) kobiety ubierają się jak chcą, noszą chusty, zakrywają twarz a przemocą jest dla nich co innego - strasznie dziwią się europejką jak można się cieszyć z tego, że zapieprza się po 12 godzin w korporacji, dostaje się pieniądze które wydaje się na życie plus alko, ciuchy i ogólnie konsumpcję. Wybór mają i wybierają. Chociażby w ten sposób, że po odbyciu studiów w Europie tam wracają. Jak im to opowiedzieć tym co nie widziały, o europejskich paniach to patrzą z niedowierzaniem i politowaniem na te, co to propagują. W szczególności jak widzą upijające się na wczasach All Inclusive panienki, które po pijaku nawiązują niezobowiązujące kontakty seksualne z mężczyznami. Żaden np. Egipcjanin nie ośmieli się nawet na dotknięcie za rękę egipskiej panny. Za to europejkę i owszem - sama pijana włazi mu do wyra. U nich szacunek oddawany jest tym co sami się w ich mniemaniu szanują. Oczywiście według zasad ich kultury.
Ci co przytaczają cytaty z Koranu na potwierdzenie tez, że przyjadą obcinać głowy itp. Poczytajcie Biblię. W szczególności Stary Testament. I uciekajcie z Polski, bo tu sami katolicy i co oni zrobią. Takie rzeczy mają w Biblii napisane
Ci co budują swoje przekonanie o świecie na podstawie filmików YT. I widzą np. głośnych, skaczących muzułmanów na ulicach miast. Włączcie sobie Trwam i zobaczcie co się dzieje teraz w Lednicy na zjeździe młodzieży. Przerażające obrazy - skaczą, wykrzykują imię boga, którego wyznają, uprawiają jakieś dziwne tańce trzymając gdzie się da symbole własnej religii.
Na pytanie kto kogo zabija - otóż Europejczycy zabijają ich masowo codziennie (jakieś 3-4 tysiące ludzi) nalotami a wszystko dlatego, że mięli ochotę ich ograbić z ropy - USA z pomocą niestety Polski (okupacja Iraku), NATO jako sojusz obronny najechał na Libię, bo Kadafi chciał budować Unię Afrykańską za pieniądze z ropy. Od lat w związku z tym, że musimy mieć pięćdziesiąt bluzeczek w szafie zamiast paru eksploatujemy tych ludzi niosąc im demokracje, która polega przede wszystkim na budowaniu przez korporacje fabryk, gdzie zatrudniają w fatalnych warunkach np. dzieci. Na tym bazują terroryści z ISIS. I w czasach globalizacji dziwić się, że w końcu tamte społeczeństwa nabierają samoświadomości niestety ta świadomość kierunkowana jest do takich organizacji. Bo te dają im chociażby poczucie samostanowienia.
Dla ludzi, którzy się "po prostu boją", bo może coś się stać i trzeba "chuchać na zimne". Weźcie zamknijcie się w domach, bo wam może cegła na głowę spaść z budowy obok. A nie boicie się pijanego robotnika, który za 30 lat będzie chodził po rusztowaniu na budowie, która się dopiero rozpocznie - chuchajcie na zimne i zakażcie rodzić się możliwym przyszłym pijanym robotnikom.
Podsumowując - ksenofob, rasista, człowiek po prostu zamknięty na świat z małym przestraszonym rozumkiem, zaniedbany intelektualnie, roszczeniowy zawsze znajdzie powód i usprawiedliwienie dla swojej głupoty. Dodatkowo w związku z tym, że zakompleksiony dostanie możliwość dowartościowania w sensie, że jest teraz obrońcą narodu wielkiego i wybranego. Będzie trzymał z prymitywami takimi jak on - kibolami, którzy jak sobie wyrżną tych co nie lubią to się wezmą i za niego, bo za kogoś muszą i wtedy zdziwienie.
Niestety Hitler ze Stalinem skutecznie wytrzebili inteligencję w czasie wojny, potem za komuny promowano tych co zostali - mierni, bierni ale wierni. Dodatkowo straszyli Żydami, amerykańską stonką no i to jak widać procentuje. Nawet niestety na forum poetyckim, gdzie wydawałoby się, że są ludzie światli, rozumni i otwarci na świat z całą jego różnorodnością kulturową.
zdarzyła się taka sytuacja. Jakaś osoba została okrążona przez grupę uchodźców, którzy pluli na nią, coś krzyczeli, być może chcieli zgwałcić ale przejechała policja, wystraszyli się i uciekli. To ciekawe
1) gdzie to było - raczej nie w Polsce. Tu nie ma uchodźców, jeśli jednak w Polsce to nie uchodźcy lecz ktoś inny
2) jak nie w Polsce to w jakimś dużym mieście europejskim, tam gdzie są społeczności muzułmańskie i jeszcze jest monitoring. Po osławionych wydarzeniach podczas nocy sylwestrowej większość sprawców właśnie dzięki monitoringowi została schwytana i osądzona. Zgłosiła się też większość ofiar, ale rozumiem, że to nie było tam.
3) W każdym europejskim kraju Policja reaguje w następujący sposób - w momencie kiedy jest jakieś zgromadzenie i nagle na widok radiowozu zaczynają gwałtownie uciekać. To Policja ich goni - jest to zachowanie podejrzane nawet w stosunku co do jednego człowieka już jeśli chodzi o krzyczącą grupę mężczyzn to zawsze reagują. Spróbujmy iść ulicą i jak przejeżdża radiowóz nagle zacząć uciekać. Murowane zatrzymanie i wylegitymowanie.
To w kwestii fabuły kryminalnej przerażającej historii.
Co do tego, że przyjadą gwałcić nasze kobiety itp. W Europie i USA gwałt jest przestępstwem bardzo powszechnym. Bardziej niż w krajach kultury arabskiej. Z prostej przyczyny. Gdyby, ktoś się odważył tam zgwałcić kobietę. To mąż, ojciec, brat tejże miałby prawo zasztyletować takiego kogoś.
Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pojęcie o procesach kulturowych to wie, że noszenie strojów takich a nie innych przez muzułmanki jest ich kulturą, wyborem itd. tak samo jak dla kultury europejskiej noszenie spódnic i spodni. W Tunezji - kraju otwartym, postępowym lepiej niż nasz (można swobodnie dokonywać aborcji, całkowicie bezpłatna służba zdrowia w tym leki za przysłowiowe grosze, szkolnictwo prawdziwie bezpłatne - akademiki, wyżywienie itd.) kobiety ubierają się jak chcą, noszą chusty, zakrywają twarz a przemocą jest dla nich co innego - strasznie dziwią się europejką jak można się cieszyć z tego, że zapieprza się po 12 godzin w korporacji, dostaje się pieniądze które wydaje się na życie plus alko, ciuchy i ogólnie konsumpcję. Wybór mają i wybierają. Chociażby w ten sposób, że po odbyciu studiów w Europie tam wracają. Jak im to opowiedzieć tym co nie widziały, o europejskich paniach to patrzą z niedowierzaniem i politowaniem na te, co to propagują. W szczególności jak widzą upijające się na wczasach All Inclusive panienki, które po pijaku nawiązują niezobowiązujące kontakty seksualne z mężczyznami. Żaden np. Egipcjanin nie ośmieli się nawet na dotknięcie za rękę egipskiej panny. Za to europejkę i owszem - sama pijana włazi mu do wyra. U nich szacunek oddawany jest tym co sami się w ich mniemaniu szanują. Oczywiście według zasad ich kultury.
Ci co przytaczają cytaty z Koranu na potwierdzenie tez, że przyjadą obcinać głowy itp. Poczytajcie Biblię. W szczególności Stary Testament. I uciekajcie z Polski, bo tu sami katolicy i co oni zrobią. Takie rzeczy mają w Biblii napisane
Ci co budują swoje przekonanie o świecie na podstawie filmików YT. I widzą np. głośnych, skaczących muzułmanów na ulicach miast. Włączcie sobie Trwam i zobaczcie co się dzieje teraz w Lednicy na zjeździe młodzieży. Przerażające obrazy - skaczą, wykrzykują imię boga, którego wyznają, uprawiają jakieś dziwne tańce trzymając gdzie się da symbole własnej religii.
Na pytanie kto kogo zabija - otóż Europejczycy zabijają ich masowo codziennie (jakieś 3-4 tysiące ludzi) nalotami a wszystko dlatego, że mięli ochotę ich ograbić z ropy - USA z pomocą niestety Polski (okupacja Iraku), NATO jako sojusz obronny najechał na Libię, bo Kadafi chciał budować Unię Afrykańską za pieniądze z ropy. Od lat w związku z tym, że musimy mieć pięćdziesiąt bluzeczek w szafie zamiast paru eksploatujemy tych ludzi niosąc im demokracje, która polega przede wszystkim na budowaniu przez korporacje fabryk, gdzie zatrudniają w fatalnych warunkach np. dzieci. Na tym bazują terroryści z ISIS. I w czasach globalizacji dziwić się, że w końcu tamte społeczeństwa nabierają samoświadomości niestety ta świadomość kierunkowana jest do takich organizacji. Bo te dają im chociażby poczucie samostanowienia.
Dla ludzi, którzy się "po prostu boją", bo może coś się stać i trzeba "chuchać na zimne". Weźcie zamknijcie się w domach, bo wam może cegła na głowę spaść z budowy obok. A nie boicie się pijanego robotnika, który za 30 lat będzie chodził po rusztowaniu na budowie, która się dopiero rozpocznie - chuchajcie na zimne i zakażcie rodzić się możliwym przyszłym pijanym robotnikom.
Podsumowując - ksenofob, rasista, człowiek po prostu zamknięty na świat z małym przestraszonym rozumkiem, zaniedbany intelektualnie, roszczeniowy zawsze znajdzie powód i usprawiedliwienie dla swojej głupoty. Dodatkowo w związku z tym, że zakompleksiony dostanie możliwość dowartościowania w sensie, że jest teraz obrońcą narodu wielkiego i wybranego. Będzie trzymał z prymitywami takimi jak on - kibolami, którzy jak sobie wyrżną tych co nie lubią to się wezmą i za niego, bo za kogoś muszą i wtedy zdziwienie.
Niestety Hitler ze Stalinem skutecznie wytrzebili inteligencję w czasie wojny, potem za komuny promowano tych co zostali - mierni, bierni ale wierni. Dodatkowo straszyli Żydami, amerykańską stonką no i to jak widać procentuje. Nawet niestety na forum poetyckim, gdzie wydawałoby się, że są ludzie światli, rozumni i otwarci na świat z całą jego różnorodnością kulturową.
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych
niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"
Z. Herbert
Z. Herbert
- nie
Wykonałeś kawał dobrej roboty, Bartoszu. 

Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.
- barteczekm
- Kontakt:
Dzięki Nie.nie pisze:Wykonałeś kawał dobrej roboty, Bartoszu.

Z. Herbert
Z. Herbert
-
Elka napisała wiersz, aby uwolnić swoje emocje po incydencie jaki ją spotkał. Nie wiem czy jest to powód, aby nazwać ją ksenofobem. Jeśli tak, to wszyscy, którzy piszą erotyki są rozpustnikami. Takie skojarzenie mi się nasunęło po lekturze powyższej dyskusji. Pozdrawiam. 

- skaranie boskie
- Administrator
Ja myślę, że Barteczekm nie napisał tego wyłacznie pod adresem Elki. W naszym kraju postawa ksenofobiczna ma ostatnio zielone światło i naprawdę sporą reprezentację w społeczeństwie. Sam jestem przeciwnikiem sprowadzania do Europy rzeszy imigrantów socjalnych z Bliskiego Wschodu, Azji i Afryki. I nie mówię tu o uchodźcach wojennych, bo tacy właściwie tu nie docierają, ale to temat na inną dyskusję, którą przytrafiło mi się już założyć w tym dziale.
Kloszard to nie zawód...
- Kontakt:
Przecież nie chodzi o wiersz a o całą resztę pod wierszem i prezentowaną postawę. Nie tylko Elki ale i całej reszty, która zaprezentowała swoje ksenofobiczne postawy. Co do tego czy Elkę spotkało to co opisuje w rzeczywistości mam wielkie wątpliwości, bo po głębszej analizie logicznej to się nie skleja w całość co powyżej opisałem. Tak samo jest to wiarygodne jak wykształcenie psychologiczne Karolka. Przyjmować za prawdę wszystko to co ktoś anonimowo napisze w internecie to trochę naiwna postawa. W szczególności, że po dopytaniu o szczegóły historia zaczyna się rozlatywać a jej twórca milknie. A tu wypowiedzi Elki wskazujące na to, że nie tylko jest ksenofobem ale ma eksterminacyjne zapędy. W odpowiednich okolicznościach historycznym miałaby szansę zaistnieć nie tylko na portalu literackim ale np. w Auschwitz.E-ska pisze:Elka napisała wiersz, aby uwolnić swoje emocje po incydencie jaki ją spotkał. Nie wiem czy jest to powód, aby nazwać ją ksenofobem. Jeśli tak, to wszyscy, którzy piszą erotyki są rozpustnikami. Takie skojarzenie mi się nasunęło po lekturze powyższej dyskusji. Pozdrawiam.
ELKA pisze: Nie widziałam w tej grupie ludzi, tylko wściekle ujadające psy... Więc czegoś tu nie rozumiem. Chcą żyć na nasz koszt [do pracy się nie nadają], mamy ich żywić, zapewnić mieszkania itd. a oni w zamian będę na nas szczekać i pluć nam w twarz... W imię religii za punkt honoru mają zabicie niewiernego czyli chrześcijanina i takim ''ludziom'' mam współczuć? Przecież to szczekanie jest ich językiem nienawiści.
Przykro mi, ale zapakowałabym ich do jednego wora i wywiozła do ''domu''. Niech tam, na polu walki wyładują całą agresję, a nie jak szczury uciekają z tonącego okrętu... do życia na czyjś koszt. Milczenie doprowadzi nas do tego, że za chwilę będziemy im czyścić buty, za kopniaka oczywiście. Dlatego uważam, że powinniśmy ''szczekać'' głośniej od nich, żeby pokazać im ich miejsce. To jest obca ''kultura'', która rozumie tylko argument pięści.
Pozdrawiam.elka.
ELKA pisze: Nie wierzę, że można cywilizować taką dzicz, szczególnie, że agresja jest wynikiem religii.
ELKA pisze: Gdzie ja napisałam, że nic nie wnoszą? Przecież oni wnoszą bardzo dużo... nienawiści, bo chyba nie z sympatii pluli mi w twarz... zaraz, a może ja nie zrozumiałam, może oni w ten właśnie sposób okazują zainteresowanie i sympatię. Widzisz Barteczku, nie pomyślałam w ten sposób... o jaka ja głupia. To pewnie z tej samej sympatii i empatii - szczekali. Z tych samych powodów pewnie biją i gwałcą...
ELKA pisze: I tu jest sedno problemu. Gdyby uchodźcy zachowywali się jak ludzie cywilizowani, nie byłoby tej dyskusji i ataków oskarżających o ksenofobię, bo to nie nienawiść do tej grupy społecznej nami kieruje, ale strach przed ich zachowaniem, skandalicznym zachowaniem. Dlatego to nie nas trzeba upominać, bo my potrafimy się zachować. Nie wiem dlaczego niektórzy każdą krytykę na takie zachowanie uchodźców kwalifikują pod ksenofobię... Napluli mi w twarz, a ja miałam im za to podziękować?
Ja myślałam, że mężczyźni będą zbulwersowani[ niektórzy są i chwała im za to], bo przecież Wy nie plujecie na muzułmanki, nie szczekacie na nich. Wybacz Skaranie, ale jeśli większość będzie miała takie zdanie jak Ty i Barteczek, to kto nas przed nimi obroni? Przecież Wy przez takie wypowiedzi pozwalacie im nas poniżać... skazujecie nas na to, tylko nie wiem w imię czego? Tolerancji?
Chcę tylko przypomnieć, że od wczoraj statystycznie w Polsce zostało zgwałcone 5 kobiet i to nie przez uchodźców a Polaków. I jest to liczba tylko tych zgłoszonych. Przez pijanych kierowców zostało zabitych 3 osoby a odniosło obrażenia 10. Setki osób zostało pobitych i okradzionych, jeszcze więcej oszukanych. Zrobili to polscy chrześcijanie. Ani jeden uchodźca. Jednak autorki powyższych wypowiedzi to nie interesuje. Stosuje podwójne standardy (jak każdy ksenofob) - pomija obiektywne fakty a prezentuje tylko te, które podsycają jego chorą nienawiść co więcej tworzy nieprawdziwe historie, opowiada je po to aby usprawiedliwić się w oczach innych.
Z. Herbert
Z. Herbert
- alchemik
Ogólnie zgadzam sie z twoimi postulatami dotyczącymi ksenofobii.
Nie zgadzam sie tylko z założeniami poniższego cytatu.
Twoja wypowiedź na temat stanu intelektualnego forum tchnie obrazą, a nawet swojego rodzaju ksenofobią.
W końcu, forum poetyckie to tylko odbicie przekroju społeczeństwa, choć słusznie zauważyłeś, że w warstwie pretendującej do otwartego umysłu. Pretendującej. Niestety, w każdym społeczeństwie umysły otwarte stanowią jego niewielką część. Czy z tego powodu powinniśmy odczuwać pogardę dla społeczeństwa? Raczej do mechanizmów, które poprzez indoktrynację zawężają ogląd świata.
A przecież to tolerancja na odmienne poglądy, tzw. rasy, zachowania kulturowe czy seksualne jest przeciwieństwem ksenofobii. Tolerancja, czyli zaakceptownie odmienności, próby jej zrozumienia.
Nie oznacza oczywiście zaniechania głoszenia własnych poglądów i poszerzania horyzontów nie tylko własnych ale i cudzych. Tylko nic na siłę. Oczy otwierają się poprzez dyskusję i przykład.
Choć zauważylem, że w dużej mierze nie potrafimy dyskutować. Powinno uczyć się tego w szkole, stawiając interlokutorów raz po jednej, raz po drugiej stronie bariery.
Nie zgadzam sie tylko z założeniami poniższego cytatu.
Zawarta w nim prawda, nie odzwierciedla jednak faktu, że na miejsce wymordowanych elit intelektualnych, a potem zastępowanych miernotą, przy bogactwie i zróżnicowaniu potencjalnych, ludzkich zasobów umysłowych, tworzyć się będzie nowa elita, choćby w opozycji do umysłu zniewolonego. Intelekt walczący i tym bardziej zrzucający ograniczenia.barteczekm pisze:Niestety Hitler ze Stalinem skutecznie wytrzebili inteligencję w czasie wojny, potem za komuny promowano tych co zostali - mierni, bierni ale wierni. Dodatkowo straszyli Żydami, amerykańską stonką no i to jak widać procentuje. Nawet niestety na forum poetyckim, gdzie wydawałoby się, że są ludzie światli, rozumni i otwarci na świat z całą jego różnorodnością kulturową.
Twoja wypowiedź na temat stanu intelektualnego forum tchnie obrazą, a nawet swojego rodzaju ksenofobią.
W końcu, forum poetyckie to tylko odbicie przekroju społeczeństwa, choć słusznie zauważyłeś, że w warstwie pretendującej do otwartego umysłu. Pretendującej. Niestety, w każdym społeczeństwie umysły otwarte stanowią jego niewielką część. Czy z tego powodu powinniśmy odczuwać pogardę dla społeczeństwa? Raczej do mechanizmów, które poprzez indoktrynację zawężają ogląd świata.
A przecież to tolerancja na odmienne poglądy, tzw. rasy, zachowania kulturowe czy seksualne jest przeciwieństwem ksenofobii. Tolerancja, czyli zaakceptownie odmienności, próby jej zrozumienia.
Nie oznacza oczywiście zaniechania głoszenia własnych poglądów i poszerzania horyzontów nie tylko własnych ale i cudzych. Tylko nic na siłę. Oczy otwierają się poprzez dyskusję i przykład.
Choć zauważylem, że w dużej mierze nie potrafimy dyskutować. Powinno uczyć się tego w szkole, stawiając interlokutorów raz po jednej, raz po drugiej stronie bariery.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl