ateizm religia i inne

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#81 Post autor: litek » 30 sie 2017, 9:45

.,,Ateistą może się stać, zazwyczaj w wyniku pewnych przemyśleń, bądź doświadczeń życiowych, wyznawcą jakiejś religii natomiast w procesie kształtowania przez środowisko. Dlatego wyjątkowo szanuję teistów. Właśnie za ich umiejętność dokonania wyboru, odrzucenia owczego pędu. ''

Wielu uczonych jest ateistami , ma świadomość że drzwi do kariery stoją przed nimi otworem. Nie sądzę że w tym przypadku własne przemyślenia kształtują ich światopogląd, bardziej sława i pieniądze.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

ateizm religia i inne

#82 Post autor: skaranie boskie » 02 wrz 2017, 20:23

litek pisze:
30 sie 2017, 9:45
Dlatego wyjątkowo szanuję teistów.
W kontekście całej wypowiedzi, to albo wkradła Ci się literówka, albo nie wiesz, o czym piszesz.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#83 Post autor: litek » 02 wrz 2017, 20:45

skaranie boskie pisze:
02 wrz 2017, 20:23
litek pisze:
30 sie 2017, 9:45
Dlatego wyjątkowo szanuję teistów.
W kontekście całej wypowiedzi, to albo wkradła Ci się literówka, albo nie wiesz, o czym piszesz.
,,Dlatego wyjątkowo szanuję teistów ''.

To nie jest moja wypowiedź.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

ateizm religia i inne

#84 Post autor: skaranie boskie » 02 wrz 2017, 23:29

Szkoda, że nie podałeś jej źródła...
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#85 Post autor: litek » 03 wrz 2017, 9:11

skaranie boskie pisze:
02 wrz 2017, 23:29
Szkoda, że nie podałeś jej źródła...
Chodzi o to, że jest to Twoja wypowiedź, proszę przeczytać wcześniejsze komentarze

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

ateizm religia i inne

#86 Post autor: skaranie boskie » 03 wrz 2017, 12:41

Nie muszę pamiętać, co napisałem miesiące temu, co nie zmienia faktu, że szanuję.
Twoja wypowiedź jednak świadczy o czymś przeciwnym, stąd moja reakcja na zacytowane zdanie, moim zdaniem użyte nieadekwatnie do jej treści.
To dość częsta cecha u osób próbujących innym narzucić wiarę w coś, czego sami nie do końca są w stanie ogarnąć. Starają się wtedy tak zagmatwać wypowiedzi, że już sama ich niezrozumiałość, czyniła je "natchnionymi".
Nie wierzysz? To posłuchaj kazań pana Rydzyka.
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
alchemik

ateizm religia i inne

#87 Post autor: alchemik » 03 wrz 2017, 13:54

Uszanowanie czyjegoś światopoglądu, to wyraz szerokiego spojrzenia na świat.
Uszanowanie nie oznacza dzielenia poglądów. Możemy szanować i atakować przez dyskusję.
Osobistym przykładem dochodzenia do światopoglądu teistycznego, a wręcz katolickiego, co jest ekstremalną inszą inszością, są moje obydwie młodsze siostry. W progeniturze moich rodziców ja jeden zostałem ochrzczony. Choć nigdy nie zmuszany do przyjmowania takich czy innych sakramentów. Ojciec był raczej wolnomyślicielem, co przerzuciło się na mnie. Naciski różne w życiu miałem, a jakże, głównie od kobiet mojego życia, które wyznawały fundamentalistyczne przekonania religii chrześcijańskiej.
Tymczasem, gdy ja pozostałem w wolnomyślicielstwie, szukając Boga na swój sposób, moje siostrzyczki w wieku dojrzałym zwróciły się do kościoła katolickiego, przyjmując chrzest i pozostałe sakramenty. Nie wnikam czym to zostało podyktowane i szanuję ich wybory.

Teraz jeżeli chodzi o różnej maści naukowców. Wielu z nich prowadzi całkiem sprzeczne ze swoim światopoglądem religijnym badania naukowe. Ich przynależność do nurtów religijnych wcale nie przeszkadza im w karierze. Zastanawia mnie jednak ta dysocjacja, sposób godzenia się w sobie.

Z kolei narzucanie wiary innym i nazywanie tego apostolstwem jest według mnie z gruntu złe. Jak nic macza w tym paluchy Adwersarz, Szatan, Lucyfer czy też inny Azazel. Stąd chyba ta mętność przekazu kazań Rydzyka.
Z tego co wiem wiarę powinno przekazywać się empatią i dobrocią. Powinno się zaciekawiać, ale nie naciskać, albo szantażować ogniami piekielnymi.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#88 Post autor: litek » 03 wrz 2017, 14:01

alchemik pisze:
03 wrz 2017, 13:54
Uszanowanie czyjegoś światopoglądu, to wyraz szerokiego spojrzenia na świat.
Uszanowanie nie oznacza dzielenia poglądów. Możemy szanować i atakować przez dyskusję.
Osobistym przykładem dochodzenia do światopoglądu teistycznego, a wręcz katolickiego, co jest ekstremalną inszą inszością, są moje obydwie młodsze siostry. W progeniturze moich rodziców ja jeden zostałem ochrzczony. Choć nigdy nie zmuszany do przyjmowania takich czy innych sakramentów. Ojciec był raczej wolnomyślicielem, co przerzuciło się na mnie. Naciski różne w życiu miałem, a jakże, głównie od kobiet mojego życia, które wyznawały fundamentalistyczne przekonania religii chrześcijańskiej.
Tymczasem, gdy ja pozostałem w wolnomyślicielstwie, szukając Boga na swój sposób, moje siostrzyczki w wieku dojrzałym zwróciły się do kościoła katolickiego, przyjmując chrzest i pozostałe sakramenty. Nie wnikam czym to zostało podyktowane i szanuję ich wybory.

Teraz jeżeli chodzi o różnej maści naukowców. Wielu z nich prowadzi całkiem sprzeczne ze swoim światopoglądem religijnym badania naukowe. Ich przynależność do nurtów religijnych wcale nie przeszkadza im w karierze. Zastanawia mnie jednak ta dysocjacja, sposób godzenia się w sobie.

Z kolei narzucanie wiary innym i nazywanie tego apostolstwem jest według mnie z gruntu złe. Jak nic macza w tym paluchy Adwersarz, Szatan, Lucyfer czy też inny Azazel. Stąd chyba ta mętność przekazu kazań Rydzyka.
Z tego co wiem wiarę powinno przekazywać się empatią i dobrocią. Powinno się zaciekawiać, ale nie naciskać, albo szantażować ogniami piekielnymi.
Bardzo wyważony i treściwy komentarz, szczególnie ostatnie zdanie.

Awatar użytkownika
litek

ateizm religia i inne

#89 Post autor: litek » 03 wrz 2017, 14:07

skaranie boskie pisze:
03 wrz 2017, 12:41
Nie muszę pamiętać, co napisałem miesiące temu, co nie zmienia faktu, że szanuję.
Twoja wypowiedź jednak świadczy o czymś przeciwnym, stąd moja reakcja na zacytowane zdanie, moim zdaniem użyte nieadekwatnie do jej treści.
To dość częsta cecha u osób próbujących innym narzucić wiarę w coś, czego sami nie do końca są w stanie ogarnąć. Starają się wtedy tak zagmatwać wypowiedzi, że już sama ich niezrozumiałość, czyniła je "natchnionymi".
Nie wierzysz? To posłuchaj kazań pana Rydzyka.
Można być o czymś całkowicie przekonanym i dzielić się informacją, nie oznacza to wcale narzucania innym wiary. Jezus Chrystus nigdy nie szedł na kompromis kosztem głoszonej przez siebie prawdy religijnej, był gorliwym głosicielem. Byłoby błędem i nieporozumieniem nazywać go religijnym fanatykiem - tylko dlatego że gorliwie głosi prawdy biblijne.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

ateizm religia i inne

#90 Post autor: skaranie boskie » 03 wrz 2017, 17:09

litek pisze:
03 wrz 2017, 14:07
prawdy religijnej
Coś takiego nie istnieje.
Prawdy są trzy, jak mawiał pewien znany ksiądz, ale żadna z nich w kategorii religijnej się nie mieści. Religijne mogą być tylko dogmaty.
Kloszard to nie zawód...

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”