Ej, czy nie zagalopowałeś się trochę? Co to znaczy "zmieszani z błotem"? Jeżeli mówimy o zagadnieniach stricte literackich, to nie zamierzam unikać szczerości w swoich komentarzach. Wyrażam własne zdanie na temat komentowanej przeze mnie twórczości. Jeżeli coś mi się nie podoba, to mówię o tym. Jeżeli coś uważam za gniota - również. Staram się nikogo nie obrażać, nie produkować wpisów chamskich czy obraźliwych, ale jednak krytyka jest krytyką. Moją ambicją jest stworzenie portalu, gdzie można otrzymać rzetelną ocenę własnych utworów. Nie mam zwyczaju rozdawania laurek. Krytyczne podejście do tekstów nie jest jednoznaczne z brakiem kultury i szacunków dla piszących. To żeby była jasność.Gość pisze:zostali zmieszani z błotem przez takich bohaterów jak Wy.
Nie twierdzę, że jesteśmy doskonali. I na naszym portalu zdarzały się przepychanki pod wierszami oraz wpisy naruszające netykietę. Starałam się szybko i skutecznie reagować w takich sytuacjach. Czy zawsze odpowiednio sprawnie, czy zawsze we właściwy sposób, czy zawsze w 100% sprawiedliwie - nie wiem. Ale niejednokrotnie występowałam w obronie ogólnie pojętej kultury dyskusji.Gość pisze:po co reagować jak po raz kolejny jeden poeta drugiemu mówi, że ma w dupie jego oceny, albo żeby spierdalał spod wiersza.
Dobrą metodą jest (czasowe) zamykanie tematów. Pozwala dyskutantom ochłonąć z emocji i ewentualnie powrócić do polemiki na spokojnie. Nierzadko po chwili zastanowienia przychodzi refleksja - "no faktycznie, przegiąłem". Ostrzeżenia, bany - raczej wywołują odwrotny skutek. Wzbudzają poczucie krzywdy, a nie refleksję nad własnym postępowaniem.
Czy to nie jest lekka przesada? Ja zaczęłam pisać rok temu i właśnie rozwinęłam się dzięki temu, że trafiłam na forum, gdzie dostałam ostrą szkołę na początku. Nigdy nie osiągnęłabym tego, co teraz, (choć i tak do dobrego pisania mi jeszcze bardzo, bardzo daleko), gdyby ludzie z uprzejmości zaczęliby mi wystawiać laurki i chwalić badziewiaste teksty. Podobnie zresztą denerwuje mnie zjawisko odwrotne - włazidupstwo. Ktoś pieje z zachwytu, bo to wiersz adminki. Wolę nawet narazić na szwank swoją funkcyjną reputację, ale usłyszeć szczere opinie.Gość pisze:My dostaliśmy w dupę, to i innym pokażemy, że są poetyckimi kotami i wyczołgamy ich w dwójnasób.
Coś o tym wiem.Gość pisze:Ty będziesz dokonywać wkrótce wyborów mniejszego zła. Szybciej niż przypuszczasz.
Pozdrawiam.
Glo.