Recenzent Miesiąca luty/marzec 2015

ODPOWIEDZ

Według mnie Recenzentem Miesiąca za luty 2015 r. powinien(na) zostać:

Czas głosowania minął 10 mar 2015, 23:15

em_
0
Brak głosów
Lucile
0
Brak głosów
karolek
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów
Recenzent Miesiąca luty/marzec 2015

#1 Post autor: Fałszerz komunikatów » 03 mar 2015, 23:15

Drodzy Artyści! Serdecznie zapraszam do głosowania w plebiscycie na Recenzenta Miesiąca lutego. W tym miesiącu na wasze głosy czekają sami utalentowani i pracowici artyści: em_, Lucile i karolek . Na oddawanie głosów macie siedem dni. Na pewno nie będą obrażeni, jeśli ktoś na nich zagłosuje, Wręcz przeciwnie :smoker:
Do boju, a raczej do klawiatur, moi drodzy! :)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Recenzent Miesiąca luty/marzec 2015

#2 Post autor: Gloinnen » 13 mar 2015, 10:10

Gratulacje dla Lucile!
:rosa: :rosa: :rosa:
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
coobus

#3 Post autor: coobus » 13 mar 2015, 10:20

Gratuluję Lucile - dziewczyno z bajkowej krainy :rosa: :bravo:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
em_

#4 Post autor: em_ » 13 mar 2015, 11:29

I ja też gratuluję :)
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#5 Post autor: Fałszerz komunikatów » 13 mar 2015, 18:56

Gratuluję Lucile! Wybacz zwłokę, jeśli chodzi o gratulacje, ostatnio mój czas skurczył się do straszliwie małych wartości :no:
:rosa: :bal: :buq: :kiss:

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#6 Post autor: Lucile » 13 mar 2015, 19:44

Bardzo dziękuję :rosa: szczerze mówiąc, już same dwie nominacje były dla mnie zaskoczeniem i wyróżnieniem - a co dopiero "wygrana" - jaka miła niespodzianka :) Dziękuję.
Uważnie przyglądam się nadanej memu imieniu barwie i rodzi się w mojej głowie... "traktat o kolorach" ;) No, to za dużo powiedziane, ale, ale... nie byłabym sobą, gdybym na ich temat - a szczególnie tej przypisanej mi barwy - nie podywagowała. Czerwień, czerwieni nierówna - posiada ponad 30 odcieni. Odwołując się do modelu przestrzeni barw w układzie szesnastkowym RGB (gdzie R - red, G - green, B - blue), z przypisaną im wartością liczbową od 0 do 255, stwierdzam, że "namalowano mnie" w kolorze czysto czerwonym (255 - 0 - 0).
Czym jest kolor?
Zacznijmy od etymologii słowa czerwony w naszym języku. Ona, jak i nazwa czerwca pochodzą od niepozornego stawonoga z gromady owadów, rzędu pluskwiaków, rodziny czerwcowatych, gatunku - czerwiec polski. Pozyskiwana z nich koszenila - czerwony barwnik, przez stulecia, był szeroko stosowany w farbiarstwie i malarstwie.
Natura zjawiska nazwanego kolorem nurtowała ludzi od starożytności, a próby jego wyjaśnienia, uchwycenia oraz przypisania mu odpowiednich cech i atrybutów podejmowali nie tylko artyści, filozofowie, uczeni, ale i teologowie.
W chrześcijaństwie symbolika barw wiąże się z kalendarzem liturgicznym, w buddyzmie z obrazem świata, a u przedkolumbijskich Indian Ameryki Południowej ze stronami świata. Czerwień symbolizuje wschód.
Wśród 4 koni jeźdźców Apokalipsy był i rumak czerwony, jako obraz wojny i mordów, jednak w późniejszym czasie ten kolor stał się również symbolem miłosierdzia. Na dodatek w apokaliptycznej wizji Babilonu, symbolizująca go Niewiasta przyodziana jest w purpurę (w skali RGB; 128 - 0 128) - która tu jest symbolem władzy, potęgi i bogactwa, oraz w szkarłat (RGB; 173 - 17 - 17) - kolor grzechu i wszeteczności.
Wassily Kadinsky, rosyjski malarz i teoretyk sztuki, prowadząc swoje badania nad barwami, opracował ankietę 28 pytań określających naszą reakcję na kolory, wywoływane przez nie uczucia i skojarzenia, a co ciekawe nawet przypisane im kształty. Czerwony w tych badaniach jest kwadratem. Ciekawe dlaczego?
Znany perski lekarz Avicenna, żyjący na przełomie X i XI wieku, rany chorych opatrywał czerwonymi bandażami, twierdząc, że ich kolor dodaje siły i pobudza krążenie krwi, przyspieszając kojenie się ran.
Sięgając głębiej, w sztuce starożytnego Egiptu, czerwień symbolizowała gwałtowność, nieumiarkowanie i była złym omenem. Boginią Dolnego Egiptu była Czerwona Pani Nieba - kobra Udjad - Królowa Bogów.
W starożytnej Babilonii 7 barw przypisano 7 planetom, w tym Mars (Negral) otrzymał barwę czerwoną.
Kazde z 12 izraelskich plemion miało także swoją barwę i przynależny im miesiąc. I tak, wg niektórych źródeł, czerwień i kwiecień przypisano Reubenom, ale spotkałam się również z innym porządkiem, a mianowicie to plemię Gad dostało czerwień i październik.
W starożytnej Grecji i Rzymie barwy, szczególnie; biała, czarna i czerwona nabrały także cech sakralnych. Czerwień wraz ze szkarłatem i purpurą zajmowały poczesne miejsce, były nie tylko symbolem krwi, śmierci, życia pozagrobowego, witalności, władzy, ale także dobrego zdrowia, radości i powodzenia.
W europejskiej sztuce barwa czerwona odnosiła się do: odwagi, patriotyzmu, krwi, gwałtowności, miłości, pasji, namiętności, bohaterstwa, ciepła, żaru, drapieżności, niebezpieczeństwa, wojny i męczeństwa.
W wolnomularstwie barwa czerwona była emanacją inteligencji, mądrości, a także surowości.
W alchemii natomiast kolory symbolizowały rozwój duchowy niezbędny do otrzymania kamienia filozoficznego, tu czerwony to: krew, cierpienie, rany, namiętność i sublimacja,
W Chinach - czerwień to; powodzenie, szczęście, miłość - dlatego też panny młode ubierają się w suknie ślubne tego koloru. W dawnej Polsce pisanki w kolorze czerwonym były oznaką zwycięstwa, miłości i pomyślności we wszystkim. Przeciwnie do zwyczajów południa Afryki, gdzie barwa ta budzi same negatywne skojarzenia: złość, żałobę, przelew krwi.
I na koniec tej "zabawy" nie należy pominąć - psychodelicznej purpury Jimiego Hendriksa.
Ileż to znaczeń - wydawałoby się zwykłej czerwieni - nadano!

A tak na poważnie. Pragnąc Wszystkim podziękować za wybór składam następującą propozycję.
Chętnie oprowadzę, pokażę niedostępne zazwyczaj zakamarki Collegium Maius, opowiem o historii najstarszego polskiego uniwersytetu (fundacja z 1364 roku, drugi po "Carolinum" w Pradze uniwersytet w tej części - środkowo wschodniej Europy), zwrócę szczególną uwagę na najprawdziwsze skarby, zarówno te stare, np. tzw. Globus Jagielloński, gdzie po raz pierwszy naznaczono kontynent północnej Ameryki, fortepian, na którym w Szkocji koncertował Fryderyk Chopin na rok przed swoją śmiercią, ale także te współczesne: Medal Nagrody Nobla Wisławy Szymborskiej, czy Oscar Andrzeja Wajdy i wiele innych...

Zapraszam - termin do ustalenia. Aha, oczywiście proponowana przeze mnie "podróż" po zbiorach, historii i osobliwości Muzeum UJ - gratis :)

Wszystkich serdecznie pozdrawiam
Lucile
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Nula.Mychaan

#7 Post autor: Nula.Mychaan » 13 mar 2015, 20:36

Gratuluje Lucile :)
Za zaproszenie do zwiedzania dziękuję :), szkoda że mam tak daleko ;)
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
Bożena

#8 Post autor: Bożena » 13 mar 2015, 21:21

Lucile- GRATULACJE!!!!!!!!!!- zaproszenie atrakcyjne- miło byłoby się spotkać - kto wie - ode mnie do Krakowa jakieś 60 pare kilometrów więc... :) a może zbierze się jakaś grupka turystyczna :beer:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
alchemik

#9 Post autor: alchemik » 14 mar 2015, 0:43

Lucile, kolor to tylko częstotlwość fali elektromagnetycznej.

Co innego koloryt i kolorystyka.

A ta w czerwieni należy ci się.

Kolorystyka

u Wojtusia w popielniku
tym z pieca w piwnicy
iskry generują bajki

jedna jest o kocie w butach
a raczej kocicy
w drugiej ważną jest personą
kot co palił fajki

on był szary ona ruda
mieszkała na wyspie
nigdy w życiu jej nie spotkał
ale kiedyś przyśnił

puenta jeszcze mi umyka
ważna jest kolorystyka

aa-a, kotki dwa
całowały się że ha
we śnie były różne figle
tak że tylko spać

raz na jawie sobie wyśnił
paląc papierosa
kotkę w butach na przystanku
o miedzianych włosach

aa-a kotki dwa…i refren już mam

puenta ciągle się wymyka
ważna jest kolorystyka

u Wojtusia w popielniku
iskra zanim zgasła
zamieniła się w ognisko
spaliła pół miasta

iskra rude włosy miała
gdy płonęła to się śmiała
wiem ja dobrze że kocice
żeby czuć się piękne
golą się w specjalnych miejscach

Ruda! zostaw kępkę!

naga puenta niechaj zmyka
ważna jest kolorystyka

J.E.S.

Gratuluję. :bravo:
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#10 Post autor: Gloinnen » 14 mar 2015, 1:46

Wszystko fajnie, ale kto ankiety nie zamknął na czas?

:crach:

Głosy oddane po terminie są nieważne.

Termin był do 10.03.

A co do wycieczki - jestem za...
(Lucile, uważaj, bo ani się obejrzysz, a zwali Ci się na głowę ósmopiętrowa hałastra! :cha: )
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „STARE WYBORY”