niespodzianka

Miejsce na ostrą satyrę, utwory prześmiewcze i Wasze rozmaite wygłupy. W granicach przyzwoitości.

Moderatorzy: skaranie boskie, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

Re: niespodzianka

#11 Post autor: barteczekm » 23 kwie 2016, 23:39

Wiersz jest nawet ciekawą kreacją wycinka rzeczywistości kreacją nawet wycinka jest.

"zakochałem się w południe
gdy dzień stał w zenicie
z moją lubą było cudnie
i nieprzyzwoicie"

to brzmi jak tekst do jakiejś rytmicznej muzyki brzmi jakiejś jak tekst.

Wiersz jakby chwilowy, zatrzymujący raz ale już po raz kolejny wcale i to się komponuje z prezentowaną kreacją artystyczną. Jednak dostrzegam zarys rytmiki, rymowanie jakoś idzie z szansą na przyszłość idzie jakoś rymowanie. Pozdrawiam :beer:
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"

Z. Herbert

Awatar użytkownika
tabakiera

#12 Post autor: tabakiera » 23 kwie 2016, 23:48

Mam wrażenie, ze to tekst napisany pod wpływem naszej radosnej rozmowy z Elą i Bartkiem.
Zabawna rymowanka, ale wielka poezja to nie jest.
Mogę pochwalić za rytm i uśmiech, jaki ona wywołała.
Nie bój się interpunkcji, rymowanki lepiej się z nią czyta.

MarekSz

#13 Post autor: MarekSz » 24 kwie 2016, 13:10

Ja was nie rozumiem was. To nie jest poezja, a jak ktoś pisze kawałek prozy pisze i ją ciacha enterem gdzie popadnie to już jest. Czy ktoś mi to wytłumaczy mi to?
A ja się nie boję interpunkcji się nie boję, tylko mnie ona denerwuje mnie, bo te przecinki, kropki i inne paskudztwa inne tylko mi wiersz zaśmiecają wiersz. Ja jestem dobrym recytatorem jestem i wiem, że lepiej się wiersz czyta się, kiedy mi autor nie narzuca przystanków mi.

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#14 Post autor: barteczekm » 24 kwie 2016, 13:15

MarekSz pisze:Ja was nie rozumiem was. To nie jest poezja, a jak ktoś pisze kawałek prozy pisze i ją ciacha enterem gdzie popadnie to już jest. Czy ktoś mi to wytłumaczy mi to?
A ja się nie boję interpunkcji się nie boję, tylko mnie ona denerwuje mnie, bo te przecinki, kropki i inne paskudztwa inne tylko mi wiersz zaśmiecają wiersz. Ja jestem dobrym recytatorem jestem i wiem, że lepiej się wiersz czyta się, kiedy mi autor nie narzuca przystanków mi.
Marek ja niestety Ciebie też nie rozumiem. To jest portal literacki, gdzie używa się przede wszystkim języka poprawnego składniowo. A jak się popełnia błędy językowe to można przejrzeć działy dotyczące porad językowych. Swoimi wpisami próbowałem dostosować się do Twojego języka podobnie jak kiedyś odkrywcy Oceanii próbowali poznać język rdzennych jej mieszkańców jednak jestem chyba w tej kwestii mniej sprawni niż tamci. Ze swojej strony deklaruję, że zanim nie zrobisz postępów w składni nie będę mógł z Tobą rozmawiać. Nie ze złej woli ale po prostu z braku zrozumienia twojego, specyficznego kodu językowego. Pozdrawiam :down:

Z. Herbert

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#15 Post autor: lczerwosz » 24 kwie 2016, 14:01

barteczekm pisze: portal literacki, gdzie używa się przede wszystkim języka poprawnego składniowo
Ile ja się w życiu nieskładnych wierszy naczytałem. Nawet dobre były. Takie białe, wiesz.

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#16 Post autor: barteczekm » 24 kwie 2016, 14:07

lczerwosz pisze:
barteczekm pisze: portal literacki, gdzie używa się przede wszystkim języka poprawnego składniowo
Ile ja się w życiu nieskładnych wierszy naczytałem. Nawet dobre były. Takie białe, wiesz.
W wierszu często wypada, wręcz czasem wskazane. To cała magia poezji. W wypowiedziach zwykłych nie do przełknięcia do przełknięcia nie jest w wypowiedziach zwykłych wypowiedziach. ;) Język ma swoje prawa. Ludzie powszechnie nie mówią do siebie wierszami. A mogłoby być to ciekawe. :myśli:

Z. Herbert

ODPOWIEDZ

Wróć do „RADOSNA TWÓRCZOŚĆ”