Kto się bawi?

Miejsce na ostrą satyrę, utwory prześmiewcze i Wasze rozmaite wygłupy. W granicach przyzwoitości.

Moderatorzy: skaranie boskie, Leon Gutner

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Nilmo

Kto się bawi?

#1 Post autor: Nilmo » 23 lut 2012, 13:17

Chciałbym zaproponować zabawę, we wspólne układanie wiersza. Myślę, że nie warto nakładać limitów czasowych, bo mamy już doświadczenie z podobnej próby. Tym razem nikt się znacznie wcześniej do wzięcia udziału w zabawie deklarować nie musi. Polegałoby to mniej więcej na tym, że jedna osoba zaczyna zakładając temat-tytuł i tworząc pierwsze 3 wersy, a następna chętna/y wpisuje zamiast komentarza "teraz ja" czym rezerwuje sobie pierwszeństwo i czas do kontynuowania wiersza, a następnie jak już stworzy własne 3 wersy, wstawia je w miejsce wcześniej zarezerwowane tj. zamiast tekstu "teraz ja", co jest sygnałem dla kolejnej osoby, że wiersz można dalej kontynuować. Myślę że osoby, które się w ten sposób zadeklarują w miarę szybki sposób poradzą sobie z zadaniem jakiego się podejmą i będzie można w ten sposób uniknąć tygodniowego oczekiwania, a wiersz mógłby zacząć żyć własnym życiem. Wiersz się skończy jak się znudzi i nie będzie już chętnych.
Teraz w kwestii jaki to ma być wiersz. Na pewno rymowany. Myślę że do takiej zabawy idealna jest tercyna. Idealna bo można ją ciągnąć bez końca. Wbrew pozorom to nie diabeł.

Tercyna (z wł. terza rima) – strofa otwarta złożona z 3 wersów, zwykle 11-zgłoskowych, powiązana rymami ze strofą poprzednią i następną. Rymy mają następujący układ w kolejnych zwrotkach: aba, bcb, cdc, ded itd.

Przykład:
Nagle mnie trącił płacz na pustym błoniu:
"Rzymie, nie jesteś ty już dawnym Rzymem".
Tak śpiewał pasterz trzód, siedząc na koniu.

Przede mną mroczne błękitnawym dymem
Sznury pałaców pod Apeninami,
Nad nim kościół ten, co jest olbrzymem.

Juliusz Słowacki, Rzym

Czy ktoś może zechciałby się pouczająco pobawić? Gdyby to udało się ruszyć, to jestem przekonany że treść i tak ewoluuje w jakim kierunku zechcemy. A może ktoś ma chęć zapoczątkować ?
Napiszcie proszę co o tym myślicie. Może są jakieś pomysły, usprawnienia itp?
Dziękuję z góry. :beer: :rosa: :beer:
Aha...i jedna osoba może wielokrotnie uczestniczyć w procesie tworzenia, (oczywiście dając szanse i innym) :). W ten sposób wiersz będzie mógł rodzić się przy udziale zarówno 2 osób jak i stu.

Może na próbę zacznę ....patrz w temat kto się bawi/ wiersz1

Awatar użytkownika
Miladora
Re: Kto się bawi?

#2 Post autor: Miladora » 24 lut 2012, 14:43

No to wzięłam udział w zabawie, zanim przeczytałam regulamin. :)

W porządku - ja się piszę. :tan:
Mało tego - bardzo mi się podoba ten pomysł. :rosa:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

ODPOWIEDZ

Wróć do „RADOSNA TWÓRCZOŚĆ”