MARCEPANIE - to jest utwór dla dzieci!
Spróbuj napisać coś dla małego odbiorcy, co byłoby niebanalne, nie grafomańskie (typu "dzisiaj pięknie słonko świeci więc się cieszą wszystkie dzieci"), nie infantylne, a jednocześnie lekkie, żartobliwe... I przy okazji kształtujące wrażliwość na piękno świata...
Oczywiście nie jest to sonet krymski ani pan cogito. Ale jednak w swojej kategorii, według mnie, dobry tekst. A jako że mam w domu czterolatka i jestem mniej więcej zorientowana co do tego, jaką w tej chwili dla dzieci sprzedaje się tandetę, mogę stwierdzić z przekonaniem, że utwór się wyróżnia na plus.
BTW, staramy się polecać różnorodną twórczość, nie tylko tę z kanonu (RYMOWANE/BIAŁE/PROZA). Jest wiele działów, gdzie nikt nie zagląda z lenistwa albo z przeświadczenia, że nic tam ciekawego nie ma. A warto! Po to wymyśliliśmy rekomendacje, aby przyciągnąć uwagę czytelników do tekstów, które przeszły bez echa, a warte są przeczytania - nawet, jeśli niekoniecznie samych pochwał... I między innymi też po to, aby zachęcić do odwiedzania mniej chodliwych działów, bo tam też znajdują się czasem interesujące rzeczy.