MarcepankuMARCEPAN pisze:No właśnie, są dwie szkoły. Jedna mówi, zrobiłeś zdjęcie, ni tykaj, taką złapałeś chwilę i taka ma być. Druga zaś pozwala przerabiać zdjęcia. Nie jestem fotografem, a raczej pstrykaczem, więc mogę powiedzieć tylko, że nie chciałbym aby istniała tylko jedna droga. Osobiście wciąż robię zdjęcia starym, wysłużonym aparatem na kliszę. Nie chcę ich zmieniać, ani przerabiać, ale jeśli ktoś w swojej kolekcji ma takie, które w odpowiedni sposób przerabia, nie mam nic przeciwko temu. Z aparatmi cyfrowymi jest ta wygoda, że można pstrytkać i kasować zdjęcia, z kliszą, czasem trzeba odpuścić, odejść od tematu, a później myśleć czy zdjęcie zachować, czy wywalić do śmieci.
Mam mały problem ze skanerem, więc nie mogłem wrzucić żadnej fotki "z kilszy", więc wrzuciłem zdjęcie z komórki. Nie zastanawiam się nad zdjęciami pstrykając je komórką, chciałem tylko zrobić zdjęcie dziecku, a że wyszła taka zadumana na tle tych kwiatów, więc wrzuciłem tu na próbęAle faktycznie, teraz zauważam o co iTuiTtam chodziło. To białe coś, to kamienne bloczki ułożone wokół okienka piwnicy i faktycznie odciągają uwagę od dziecka, próbują być od niej ważniejsze, wychylają się przed szereg, a przecież na zdjęciu o dziecko chodziło
![]()

Można, i nie ma w tym nic złego, po prostu pstrykać i to jest piękne, bo zachowujesz okruszki czasu na kliszy (też kiedyś, ale jestem zbyt wygodna i niecierpliwa i za bardzo wciągnęła mnie fotografia) czy dysku.Editing
You are only to use one image or exposure.
All adjustments must be global, applied evenly to the whole image.
Only exposure, contrast and saturation correction is allowed in addition to basic rotation and cropping. You may convert to B&W and tone. You may sharpen. You may reduce noise and tweak your image globally. You are encouraged to resize your image for web presentation.
Since adjustments must be global, no cloning or dodge/burn may occur, and painting, gradients and masking are not allowed.
No other filters except sharpening may be used.
Jeśli jednak chcesz choćby pretendować do miana fotografa, to... są pewne zasady, itp.

Fotografia to wspaniałe medium, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy możesz nadal hołdować starej szkole, lub dać się zauroczyć cyfrowym cudeńkom

Moją 'poprawką' chciałam jedynie pokazać, jak wiele znaczy kadr.
I - podkreślam - ja się nie znam, uczę się, dzielę się tym, czego się nauczyłam, wypróbowałam.