- wczesny kwiecień nad Central Park, NY
Wczesny kwiecień nad Central Park
Moderatorzy: lczerwosz, Lucile
- iTuiTam
Wczesny kwiecień nad Central Park
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Miladora
A z lotu jakiego ptaka to zrobiłaś? 

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
- iTuiTam
Re: Wczesny kwiecień nad Central Park
a z AA, czyli American Airlines

- Miladora
I taka ostrość wyszła przez szybę?iTuiTam pisze:a z AA, czyli American Airlines

Czy też wyostrzyłaś?
Zawsze tkwi we mnie coś,
- iTuiTam
Mila, tu akurat nie o ostrość chodzi a o tzw. 'levels'... czyli charakterystykę tonalną zdjęcia.
Zdjęcia robione z lotu ptaka, szczególnie profesjonalne istotnie wymagają małego samolotu albo helikoptera, albo czystych szyb i dużo, dużo lepszego aparatu niż ten, jaki użyłam. Jednak nie mogłam się powstrzymać od 'pstrykania'. Później retusz w Photoshopie pomógł wydobyć to, co schowało się za szybą.
Możesz pogooglać, jeśli Cię to interesuje, o: levels w Photoshop (ja używam tylko tego programu) albo: tonalność fotografii. Poniżej cytat i link do ciekawej strony o tym co i jak.
http://www.swiatobrazu.pl/adobe-photosh ... 23922.html
I jeśli masz czas i ochotę pomarzyć o profesjonalnie robionych fotografiach lotniczych tu ciekawy link:
http://photo.net/learn/aerial/primer
Przyjemnej lektury.

Zdjęcia robione z lotu ptaka, szczególnie profesjonalne istotnie wymagają małego samolotu albo helikoptera, albo czystych szyb i dużo, dużo lepszego aparatu niż ten, jaki użyłam. Jednak nie mogłam się powstrzymać od 'pstrykania'. Później retusz w Photoshopie pomógł wydobyć to, co schowało się za szybą.
Możesz pogooglać, jeśli Cię to interesuje, o: levels w Photoshop (ja używam tylko tego programu) albo: tonalność fotografii. Poniżej cytat i link do ciekawej strony o tym co i jak.
link:Wyrównywanie poziomów (levels), czyli charakterystyki tonalnej zdjęcia, zastosowane nawet w bardzo podstawowy sposób może mocno poprawić jakość naszych fotografii. W tym poradniku zajmiemy się najprostszą metodą tego rodzaju korekty w Adobe Photoshop.
http://www.swiatobrazu.pl/adobe-photosh ... 23922.html
I jeśli masz czas i ochotę pomarzyć o profesjonalnie robionych fotografiach lotniczych tu ciekawy link:
http://photo.net/learn/aerial/primer
Przyjemnej lektury.
- Miladora
Stanowczo muszę się podszkolić.iTuiTam pisze:Mila, tu akurat nie o ostrość chodzi a o tzw. 'levels'... czyli charakterystykę tonalną zdjęcia.

Bo na razie jestem kompletnie przypadkowym pstrykaczem zdjęć.
Dzięki, Eluńka, za ściągawki - dobrze jest mieć coś takiego pod ręką.

Zawsze tkwi we mnie coś,
- iTuiTam
Proszę bardzo, cała przyjemność po tej stronie, Mila.Miladora pisze:Stanowczo muszę się podszkolić.iTuiTam pisze:Mila, tu akurat nie o ostrość chodzi a o tzw. 'levels'... czyli charakterystykę tonalną zdjęcia.
Bo na razie jestem kompletnie przypadkowym pstrykaczem zdjęć.
Dzięki, Eluńka, za ściągawki - dobrze jest mieć coś takiego pod ręką.![]()
![]()
Fotografia - podobnie jak każda dziedzina sztuki - jeśli traktuje się ją bardziej serio, poznaje tajniki, okazuje się oceanem, do którego dopływa wiele rzek.
owocnego pstrykania

- coobus
I ja zachowam oba linki na wolną chwilę, skorzystam. Zdjęc robiłem kiedyś bardzo dużo, ostatnio odpuściłem. Wszystkie obrabiam na picasa, oczywiście nie artystyczne, dlatego tak lekko je traktuję. Central Park powinien by Ci wdzięczny, pięknie się prezentuje 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- iTuiTam
Dziękuję za spojrzenie i komentarz.coobus pisze:I ja zachowam oba linki na wolną chwilę, skorzystam. Zdjęc robiłem kiedyś bardzo dużo, ostatnio odpuściłem. Wszystkie obrabiam na picasa, oczywiście nie artystyczne, dlatego tak lekko je traktuję. Central Park powinien by Ci wdzięczny, pięknie się prezentuje![]()
Oczywiście zachowaj linki, jeżeli tylko Cię interesują. Fotografia wciąga. Wiele zależy od naszego nastawienia, ochoty do 'uwieczniania' czasu.
Fotografia to dla mnie poezja chwili.
- jak to ktoś kiedyś powiedziałJeden obraz jest wart 1000 słów
http://en.wikipedia.org/wiki/A_picture_ ... sand_words.
O picasa słyszałam, niestety nigdy nie używałam. Od lat 'bawię się' Adobe Photoshop i bardzo mi się podobają jego funkcje.
Zdjęcie Central Park robiłam niewielkim Sony i nie przypuszczałam, że jakość będzie na tyle dobra, że będzie je można pokazać' nie tylko krewnym i przyjaciołom Królika

Central Park jest... ciekawy

-
A JAKIE TAMOJ SOM TERA ŚNIEGI.../ I`M KIDDING,OF COURSE, SORRY /
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.