Olej na płótnie
40 x 60 cm
"Dom"
Moderatorzy: lczerwosz, Lucile
- lczerwosz
- Administrator
Re: "Dom"
No, wiklinowy koszyk. Wrośnięty do czaszki, wyrastający z głowy. Nierozerwalnie. Ten koszyk to model domu, oparty na marzeniu, aby mieć dom taki, jaki się wymyśliło. Na szyi klucze do tego domu, w istocie kawałki kości zwierzęcia, przypomina czaszki zmniejszone, wydłużone. Noszenie kluczy na szyi, przypominają mi się dzieci samotnie idące do szkoły, do domu , rodzice w pracy.
A może domu nie ma, jest samo wyobrażenie, myśl, wspomnienie.
Głowa obrysowana widnokręgiem i wskazaniem kierunku - na wprost. Nieprzydatne atrybuty nawigacji po świecie, bo brak oczu. A były?
Obraz olejny. Widziałbym to imitacji fotografii, jest takie malarstwo oddające szczegóły jeszcze dokładniej. Jak to się nazywa ta technika?
A może domu nie ma, jest samo wyobrażenie, myśl, wspomnienie.
Głowa obrysowana widnokręgiem i wskazaniem kierunku - na wprost. Nieprzydatne atrybuty nawigacji po świecie, bo brak oczu. A były?
Obraz olejny. Widziałbym to imitacji fotografii, jest takie malarstwo oddające szczegóły jeszcze dokładniej. Jak to się nazywa ta technika?
-
Ta wiklina zdaje się mieć pączki wzrostu, a więc
dom rośnie, splatając się według znanego wzoru, podczas gdy czaszki-klucze
zdają się zapuszczać korzenie, pomysł ciekawy, wykonanie - symboliczne...
dom rośnie, splatając się według znanego wzoru, podczas gdy czaszki-klucze
zdają się zapuszczać korzenie, pomysł ciekawy, wykonanie - symboliczne...
-
lczerwosz - fajnie zinterpretowałeś, podoba mi się:) Inspiracją do tego obrazu było upierzenie modraszki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Modraszka_ ... ruleus.jpg
Takie malarstwo, o jakim piszesz, to hiperrealizm.
Alku - dziękuję, zależało mi na symbolice:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Modraszka_ ... ruleus.jpg
Takie malarstwo, o jakim piszesz, to hiperrealizm.
Alku - dziękuję, zależało mi na symbolice:)
- Bożena
kurcze- symbol domu odległy jak dla mnie-na obrazie ni to wojownik ni rogacz- podoba mi się twarz- plastyczna i przypomina rytualne malowanie lub tatuowanie, a te pączkujące rogi- cóż wizja autora jest nieograniczona- naszyjnik z nanizanymi kłami?