Na ostro

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Na ostro

#21 Post autor: Gloinnen » 06 kwie 2013, 22:50

skaranie boskie pisze:Dlaczego rozpocząłem w ogóle tę polemikę (zaznaczam - z wypowiedzią autorki, nie z wierszem)? Ano dlatego, że napisała o obciachu robionym Kościołowi.
Obciach robiony wierze? Chrystusowi, który oczekuje od wiernych odpowiedniej postawy, wypełniania pozostawionych przez niego przykazań?
Tak lepiej?
skaranie boskie pisze:Możliwe, że obrażę tu niejednego katolika, ale uważam, że znakomita większość z nich nie wie w co wierzy.
Ano właśnie to między innymi chciałam przekazać w wierszu.
skaranie boskie pisze:w trakcie przedstawienia.
To się nazywa "liturgia". Można, niezależnie od osobistych opinii, używać adekwatnych, a nie kpiących określeń.
skaranie boskie pisze:Żaden dojrzały człowiek, którego postawa względem religii wypływa z wiedzy i przeżytych doświadczeń, którego światopogląd jest ugruntowany i raczej niezmienny, nie określi Cię "moherem", czy "jebanym katolem", tylko dlatego, że wierzysz w katolickiego Boga. Prędzej ktoś taki podejmie z Tobą rzeczową polemikę. Wyzwiskami zaś obrzucą Cię smarkacze, których pseudoateizm jest pochodną aktualnej mody. Z takim nie warto wchodzić w dyskusję. Szkoda nerwów.
Obyś miał rację.
skaranie boskie pisze:A w ogóle, to już mi się nie chce dyskutować, bo to rzucanie grochem o ścianę.
A ja lubię takie dyskusje. Zmuszają do myślenia, poszukiwania rzeczowych argumentów, czasem zmiany sposobu podejścia do pewnych zagadnień, wyłamania się z mentalnej rutyny, światopoglądowego komfortu. Dzięki rozmowom staję wobec konieczności zastanowienia się nad wieloma kwestiami, a to pomaga mi podchodzić do własnej wiary w sposób przemyślany, zgłębiać ją, starać się zdobyć dodatkowe informacje, poznać lepiej naukę Chrystusa. Dlatego chętnie podejmuję "rękawicę"...
skaranie boskie pisze:Mama, albo babcia nauczyła paciorka, pan ksiądz na religii tzw. głównych prawd wiary i reszty katechizmu, wiedzą, że trzeba pójść w niedzielę do kościółka,
Ale z drugiej strony - Chrystus powiedział, że „Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego." Czy nadmiar "myślenia" nie jest także ślepym zaułkiem? Może w pewnym momencie trzeba odrzucić racjonalne, a przede wszystkim materialne argumenty, a podążyć za przekazem miłości?

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#22 Post autor: skaranie boskie » 06 kwie 2013, 22:53

Gloinnen pisze:Dlatego chętnie podejmuję "rękawicę"...
Możemy podyskutować, ale pod warunkiem, że przeniesiemy się do działu światopoglądowego, bo tu już chyba odeszliśmy za daleko od wiersza.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

januszek

#23 Post autor: januszek » 29 mar 2014, 15:52

wiersz zbyt mocno W Y Ś R U B O W A N Y
jest jak mecz obosieczny co widać w komentarzach
ale jeżeli jesteśmy glebą to można nim nieźle zaorać
"Śrubę wykorzystać jako odkładnie pługa- i ... "przekuć miecze na lemiesze"/
pod MOWY ZASIEW
dlatego
a od czegoś trzeba zacząć
proponuję

moim-skromnym-zdaniem-f39/nie-swietowales-trzech-kroli-a-d-2014-jeszcze-zdazysz-t13774.html

:ok:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#24 Post autor: Ewa Włodek » 29 mar 2014, 16:07

poczytałam wiersz, i odbieram go dość uniwersalnie: zbyt szybko ubywa ludzi "z kręgosłupem" czy inszymi "jajami", i nie chodzi tu tylko o kwestie religijne czy polityczne, lecz o inne ważne kwestie - też. Nie jestem zwolenniczką ekstremizmów i innych temuż podobnychż, ale relatywizmu i "miękkości" w podejściu do wartości fundamentalnych - za wiele. Za to antywartości - mają się coraz lepiej... Mocno rzekłaś. Potrzebnie, moim zdaniem...
:rosa: :rosa:
serdeczność posyłam...
Ewa

januszek

#25 Post autor: januszek » 30 mar 2014, 0:22

Gloinnen pisze:znak krzyża możliwy tylko w myślach,
jako komentarz dam cytat który otrzymałem , gdy wystawiłem [lekko obcięte] orędzie Jezusa z [tylko moim tytułem] " - na lament Kan-An;nejskiej kobiety":
"oj bałabym się coś takiego puścić w świat, toż to
jawna PYCHA! To nie jasełka, to wiersz. A poezja nie
może nosić cech kpiny. Toż Ty Autorze ubrałeś swoją
osobę w szatą i skórę świętości."

i dopowiem
to:
strach
przed nie daj boże świętością

ot to wszystko.

:bravo: :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”