Ave
Benedictus Jesus Christus
niech będzie pochwalona Twoja dusza
stała lecz nie zlodu zbita
twarda niczym diament
jednak może się spopielić
kiedy skłamiesz
nie zawsze mądra jest twa ręka
czasem zamiast prawą używasza lewej
nie ma w nas iskry nieskończonej
jest za to otchłań bezdenna
nie dla każdego ...
-
Re: nie dla każdego ...
Zachowam ten tekst, bo jest przedziwny, a nie chcę potem tłumaczyć, że co innego widziałem, a co innego jest aktualnie:
Ave
twarda niczym diament
kiedy skłamiesz
Wejście to hołd, jak sądzę.
zlodu - piękne słowo, jednak w wierszu pochwalnym należy być dbałym.
dusza, która może się spopielić - nie nadążam. Duszę kojarzę bardziej niematerialnie, ale z pewnych względów trudno uznać mnie za osobę kompetentną. Wcześniej przywołany diament, ale tutaj mamy spopielenie, jakby to kłamstwo stanowiło skazę. Ale czy duszę można skazić? no nie wiem.
używasza - kolejne świetne słowo. Jak na pieśń pochwalną to raczej naigrywanie się z adresata, bo w piśmie do urzędu lepiej bym sprawdził pisownię.
Iskra nieskończona walczy o pierwsze miejsce z otchłanią bezdenną na banał tygodnia. Myślę, że ex aequo.
Ave
twarda niczym diament
kiedy skłamiesz
Wejście to hołd, jak sądzę.
zlodu - piękne słowo, jednak w wierszu pochwalnym należy być dbałym.
dusza, która może się spopielić - nie nadążam. Duszę kojarzę bardziej niematerialnie, ale z pewnych względów trudno uznać mnie za osobę kompetentną. Wcześniej przywołany diament, ale tutaj mamy spopielenie, jakby to kłamstwo stanowiło skazę. Ale czy duszę można skazić? no nie wiem.
używasza - kolejne świetne słowo. Jak na pieśń pochwalną to raczej naigrywanie się z adresata, bo w piśmie do urzędu lepiej bym sprawdził pisownię.
Iskra nieskończona walczy o pierwsze miejsce z otchłanią bezdenną na banał tygodnia. Myślę, że ex aequo.