puste wnętrze

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
bols

puste wnętrze

#1 Post autor: bols » 19 sie 2014, 11:15

ach pusto pusto dzisiaj
ach pusty stary fotel

oko judasza
w mrok
upuszcza resztki nimbu

ach puszy się w niebycie
światło wyokrąglone

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: puste wnętrze

#2 Post autor: lczerwosz » 19 sie 2014, 12:07

Ach kojarzy się z och
a potem to już tylko ą i ę
i puszenie się.
Rzeczywiście w wierszu użyte zostało słowo "puszyć", nie zauważyłem nawet,
czyli udzielił mi się nastrój wyolbrzymionego przez soczewkę w drzwiach duchowego "pustostanu".

haiker

#3 Post autor: haiker » 19 sie 2014, 14:57

Miejsce na tytuł zupełnie niewykorzystane, bo to, co jest w tytule jest w wierszu. Wybierając pomiędzy nimi oczywiście biorę wiersz.

Sposób narracji w pierwszej przywołuje... Dziady (część II). Słodkawe, infantylizujące nakierowanie uwagi na fotel. Określenie, że stary nietrafne i nadmiarowe, bo jakby był nowy to czy stałby się przez to mniej pusty? Czas siedzenia w nim dotąd nie wzmacnia aż tak bardzo pustki.

oko judasza
w mrok
upuszcza resztki nimbu

i niby wszystko jasne - ale po której stronie jest ten mrok? po tej czy po tamtej? Oko - czy już sam judasz by nie wystarczył? I znów - czy chodzi o to, co wpada do oka, czy o to co zeń wychodzi (obojętne gdzie).

światło wyokrąglone jako jedyny akcent w pustce - stanowiące jednocześnie i główny akcent, i tło. W nim się wszystko odbywa.
Wiersz wbrew pozorom malarski. Wprawdzie wolę takie ze skaczącymi barwami, a przynajmniej wyraźnie zarysowanymi figurami, ale to także obraz. Mój mózg pracuje jednak na barwach, więc odbiera ten wiersz głównie w warstwie słownej.

bols

#4 Post autor: bols » 19 sie 2014, 21:17

lczerwosz,dziękuję, myślałam o dwuznaczności słów puste wnętrze. Puste mieszkanie, z resztkami dawnej 'świetności', bez lokatorów i wrażenie pustki, które może odczuwać zmęczony i bezradny człowiek, podsumowując swoje osiągnięcia i ich rezultaty.

Zaczęłam pracę przy aranżacji wnętrza mieszkania, którego właścicielka umarła mając 97 lat. Znałam ją. Z dachu domu w centrum miasta, nocą, oglądała przez lunetę niebo.

haiker, to wierszyk, można powiedzieć - okazjonalny, pod wpływem sytuacji zewnętrznej, stąd - spłowiały.

Mam nadzieję, że wkrótce sięgnę do swoich zasobów; dziękuję za analizę, skorzystam z niej.

Awatar użytkownika
anastazja

#5 Post autor: anastazja » 20 sie 2014, 15:49

Jak na okazjonalny wiersz, nie jest źle. Zawsze można do niego wrócić - kiedyś? Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

bols

#6 Post autor: bols » 20 sie 2014, 20:44

Anastazja, dziękuję, tak, z dystansu widzi się więcej.

ble

#7 Post autor: ble » 20 sie 2014, 22:37

A według mnie bardzo dobry. Wcale nie jest łatwo zbudować z kilku słów, czasem powtarzanych, wiersz. "Światło wyokrąglone" - cudne.

P.S. A do samej historii napisany z wyjątkowym smakiem.

bols

#8 Post autor: bols » 20 sie 2014, 23:59

ble - dziękuję za opinię.

Awatar użytkownika
em_

#9 Post autor: em_ » 21 sie 2014, 8:08

Początkowo przeszkadzały mi te - achy, ale.. z czasem widzę, że są częścią tej całości i wcale od niej nie odstają.
Dość osobliwa kompozycja, ale podoba mi się.
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

bols

#10 Post autor: bols » 21 sie 2014, 9:30

em_ pisze:
Dość osobliwa kompozycja
Pozdrawiam
Sama się dziwię, skąd się to wzięło. Może haiker odnalazł trop, może to ślady przeczytanych lektur.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”