Uczucie głodu

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
anastazja
Uczucie głodu

#1 Post autor: anastazja » 02 wrz 2014, 19:20

jedyna taka noc w wynajętym pokoju
inne ręce grzesznie zabawiają ciało
przekracza granice

czasem lepiej skoczyć przez płot
niż przejść przez bramę
pod własny dach nałożonej normy
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów
Re: Uczucie głodu

#2 Post autor: Fałszerz komunikatów » 02 wrz 2014, 20:53

Wiersz o zdradzie, która jest ukojeniem dla peela. Chociaż to przeskoczenie płotu jednoznacznie kojarzy i się z jednym z prezzydentów :smoker: Pomyślałbym nad zmianą tego fragmentu, ale to tylko ja:)
Myślę, że peelowi chodzi nie tylko o seks, a o miłość.
Fajna puenta, norma kojarzy mi się z rutyną i pojęciem znanym z pracy zarobkowej fizycznej, czyli pojęciami zupełnie niezwiązanymi z marzeniem peela.
To dobry wiersz, choć nie przepadam za wierszami pozbawionymi metafor...

Hosanna
Kontakt:

#3 Post autor: Hosanna » 02 wrz 2014, 22:10

noc w wynajętym pokoju
inne ręce grzesznie zabawiają ciało
noc osobna
przekraczająca granice

czasem lepiej skoczyć przez płot
niż przejść przez bramę
i pod własnym dachem
jeść

tak to odbieram - choć w każdej formie mi się podoba (może tylko te "założone normy" jakoś mało poetycko brzmią)

wierze że zdrada jest potrzebna
wiele małżeństw przetrwało tylko dzięki niej
wiele dzieci z tych zdrad to wspaniali ludzie

fajnie było sie zastanowić nad zdradą
i pogrzeszyć z bohaterką która broni się poczuciem winy przed demoralizacją której się obawia

haiker

#4 Post autor: haiker » 02 wrz 2014, 22:26

Tytuł wskazuje na niespełnienie jednak, bo zaakcentowany jest głód.

W pierwszej przeciekawe inne ręce. Bo - czy chodzi o inność posiadacza rąk, czy też własne ręce odkrywają nowe możliwości. Przekracza - no właśnie, kto lub co? Bohater wiersza? Ciało? Co więcej - nie jest ani tu, ani nigdzie indziej w wierszu płeć osoby. Bo to nie musi być zgodność płci bohatera z płcią autora.

W drugiej brama zasadniczo nie jest w tym samym płocie, przez który można skoczyć. Ale niewykluczone, że jest, a droga dochodzenia istotnie zmienia ocenę po fakcie.

We własnym dachu można doszukiwać się nie tylko znajomych miejsc, ale własnych ograniczeń.

i wykonywać założone normy - wraca wątek norma a przekraczanie granic. Peel nie wskazuje, czy obszar normy się zmienił, czy rozszerzył, ani - co ciekawsze - nie zmniejszył. Dodatkowo to słowo "założone". Można było napisać bardziej naturalnie (nałożone), ale może to sprawa stylu. Założone kojarzy się bardziej z założeniem nóg na ramiona partnera, nałożenie z odgórnie nakazanymi, ale taka analiza to już wyprawa w scholastykę.

żakote

#5 Post autor: żakote » 02 wrz 2014, 22:52

W wierszu widzę zakazaną przestrzeń (sekret), w której spełniają się seksualne rozkosze.

Awatar użytkownika
em_

#6 Post autor: em_ » 03 wrz 2014, 7:34

Mnie też wiersz kojarzy się najbardziej z ucieczką, może mylnie..
Jak zwykle ciekawie i ładnie to wszystko poukładane.
:)
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

Awatar użytkownika
anastazja

#7 Post autor: anastazja » 03 wrz 2014, 15:56

Fałszerz komunikatów pisze:To dobry wiersz, choć nie przepadam za wierszami pozbawionymi metafor...
raz dla odmiany, lubię przedawkować, więc ten jest bez metafor. Dziękuję Fałszerzu. Pozdrawiam. :)

Hosanna pisze:
fajnie było sie zastanowić nad zdradą
i pogrzeszyć z bohaterką która broni się poczuciem winy przed demoralizacją której się obawia
[/quote] - miło mi Hosanno, że chciałaś poczytać. Dobrze trafiasz. Pozdrawiam. :)

haiker pisze: Można było napisać bardziej naturalnie (nałożone), ale może to sprawa stylu. Założone kojarzy się bardziej z założeniem nóg na ramiona partnera, nałożenie z odgórnie nakazanymi, ale taka analiza to już wyprawa w scholastykę. Nie spodziewałam się od Ciebie Haiker tak dobrego komentarza - dziękuję. :) Potrafisz rozebrać wiersz na każdą myśl w tym wypadku bardzo trafnie! A co do słowa: nałożone przemyślę, nie wykluczam, ze zmienię. Pozdrawiam.

żakote - dziękuję, za czytanie.
em_ pisze:Mnie też wiersz kojarzy się najbardziej z ucieczką, może mylnie..
Jak zwykle ciekawie i ładnie to wszystko poukładane.

nie mylisz się em_ jest tak jak mówisz. Dzięki. :)
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#8 Post autor: eka » 03 wrz 2014, 20:54

:no:
Może to ta oschłość słów, ich nadmierna oczywistość sprawiają, że nie potrafię znaleźć nic ponad przyznaniem, że zdrada to wyjście poza normę. Ta norma w dwóch znaczeniach mi się jawi, obyczajowej i ilościowo-jakościowej w związku.
Wytarte rekwizyty: osobna noc, wynajęty pokój,granica, brama, skok przez płot (sorry z Wałęsą mi się zbija).
Suche, rzeczowe podanie faktu, ale może taki był cel podmiotu?
Lęk przed sobą - zatrzymany.
Pozdrawiam.
:rosa:

Awatar użytkownika
coobus

#9 Post autor: coobus » 03 wrz 2014, 21:05

Głód. Niezaspokojone uczucie głodu. To on winien wszystkiemu. Założone normy i przekraczane granice, hotelowy pokój... to wszystko wraca, bo musi. I dobrze, gdy wraca ładnym wierszem (nie interpretuję tego dosłownie, nie obawiaj się).
Dałem się poprowadzić hotelowym korytarzem, nie żałuję. Do rychłego, Ana :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
anastazja

#10 Post autor: anastazja » 03 wrz 2014, 21:38

eka pisze:Wytarte rekwizyty: osobna noc, wynajęty pokój,granica, brama, skok przez płot (sorry z Wałęsą mi się zbija).
Suche, rzeczowe podanie faktu, ale może taki był cel podmiotu?
też, bez zbytnich ozdóbek.
Każdy czytający ma własny odbiór eka - nic nie szkodzi. Pozdrawiam. ;)

Dzięki Krzysiu - pozdrawiam. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”