Wybór

Haiku i inne różnego rodzaju miniaturki.

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Moderator
Wybór

#1 Post autor: Lucile » 24 wrz 2014, 10:16

Jeżeli swój ból
potrafisz zamienić w gniew
nadal żyć będziesz
Ostatnio zmieniony 02 paź 2014, 20:58 przez Lucile, łącznie zmieniany 1 raz.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

Re: Haiku

#2 Post autor: eka » 24 wrz 2014, 13:18

Zgrabnie, z mocą, ale czy haiku?

Haiku opiera się o kanony buddyjskiej filozofii Zen. Jest ona z założenia przeciwna abstrakcji. Jej wyznawcy, jeśli filozofują, to tylko patrząc, słuchając, dotykając. Niezbędnym warunkiem dla piszącego haiku jest osiągnięcie stanu świadomości zwanego „satori”, w którym autor wyzbywa się siebie, całej swojej „bebechowatości” składającej się na własne „ja” i przenosi się w oglądany fragment natury. Dlatego nie ma tu podmiotu lirycznego. Sławne jest zdanie Basho, że o sośnie należy uczyć się od sosny, a o bambusie od bambusa. Haiku nie wymaga wyobraźni, ale umiejętności dostrzegania ukrytych prawd w otaczających nas przedmiotach i zjawiskach. „Jest ono wyrazem krótkotrwałego olśnienia, kiedy wglądamy w życie rzeczy” – to są słowa H.R. Blytha, autora 4-tomowego dzieła „Haiku” i 2-tomowej „Encyklopedii haiku”.

Haiku składa się z dwóch zasadniczych elementów: opisu oglądanego fragmentu przyrody (nie więcej niż trzy obrazy) oraz komentarza autorskiego, związanego z tym fragmentem

Pozdrawiam.
:kofe:

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#3 Post autor: Fałszerz komunikatów » 24 wrz 2014, 23:40

Ja tam się nie znam, pewnie eka ma rację, a nawet na bank, bo to znawczyni :)
Ja tu widzę przeróbkę motta jednej ze sztuk walki (chyba karate), że najlepszą obroną jest atak :)

karolek

#4 Post autor: karolek » 24 wrz 2014, 23:51

.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016, 22:20 przez karolek, łącznie zmieniany 1 raz.

Henryk VIII

#5 Post autor: Henryk VIII » 02 paź 2014, 1:29

Podoba mi się - ma sens. a ŻE NIE HAIKU? - ZMIEŃ TYTUŁ I TYLE. :beer:

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#6 Post autor: Lucile » 02 paź 2014, 20:54

VIII Henryku, czy jesteś z Tudorów i - jak oryginał - miałeś 6 żon? Taki żarcik, bowiem nie podejrzewam, że jak "dawca" Twojego nicka jesteś hazardzistą, erotomanem, sadystą i lubujesz się w dekapitacji niewygodnych dla Ciebie dam (i nie tylko pań). ;) Porzucając ten żartobliwy ton, bardzo Ci dziękuję za dobre słowo i radę. Zrobię tak, jak sugerujesz - zmienię tytuł i - po sprawie. :bravo: Przesyłam pozdrowienia. Lucile
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Henryk VIII

Re: Wybór

#7 Post autor: Henryk VIII » 02 paź 2014, 21:18

O! widzę - tytuł o.k - i jest ok. :) A co do Twego pytania - owszem, to TEN Henryk, oczywiście, że z Tudorów. Część żon już został ścięta, obecnie zajmuję się pracą nad edyktami, stąd nie mam czasu na hazard i inne takie tam - no wiesz...
Ale przesyłam :vino: - wypij, nie jest zatrute ;)
I ja Ciebie pozdrawiam
H8

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY POETYCKIE”