Imperium
-
Re: Imperium
Ta wyciosana rzeźba to biblijna Ewa, ale też złoty cielec. Takie zestawienie jest genialne!, nie mówiąc o tym jaki to wyrafinowany zabieg literacki. Wiersz jest dla mnie jeszcze nie do końca zrozumiały, ale budzi zaufanie i zdaje się, że olśnienie jest kwestią czasu poświęconego lekturze tudzież ilości podejść.

Dziękuję z kolejna ucztę poetycką,Książę
P.S.spotkamy się 25-go pażdziernika w Warszawie?Będzie Tea i Ja i jeszcze Ktoś...ale psss!

P.S.spotkamy się 25-go pażdziernika w Warszawie?Będzie Tea i Ja i jeszcze Ktoś...ale psss!
-
Dziękuję za ciekawe komentarze, zobowiązany 
a co to w ogóle za okazja?

No, nie wiem czy mi się uda, ale może, mam spory kawałek drogi,czochrata pisze:spotkamy się 25-go pażdziernika w Warszawie?
a co to w ogóle za okazja?

...będę w Warszawie i chcę się spotkać z ...WamiAlek Osiński pisze:a co to w ogóle za okazja?![]()

-
to masz na myśli chyba warszawiaków,czochrata pisze:z ...Wami
czy może warszawopodobnych,
albo warszawoprzyswajalnych,
albo obecnych na tapecie...

a właściwie kogo masz na myśli?

- eka
- Moderator
Lecz choćby słówko co do ich zasadności...Alek Osiński pisze:Dziękuję za ciekawe komentarze, zobowiązany

-
Eko, poczułem się w obowiązku odpowiedzieć na tak sformułowaną uwagę;)eka pisze:Lecz choćby słówko co do ich zasadności...
Wszystkie komentarze traktuję z założenia jako "zasadne", gdyż jak mniemam są pisane w zgodzie
z wiedzą, doświadczeniem i czuciem komentujących, za ewentualne "intencje" trudno mi natomiast odpowiadać,
wpisy analizuję i jestem za nie wdzięczny.
Odnośnie tego tekstu, chciałbym jescze dodać, że chociaż starałem się oczywiście nadać mu rys
uniwersalizujący, to jego źródłem jest właściwie historia imperium hetyckiego. Ich pismo pozostawało
dlugo niezrozumiałe i zostało odczytane dzięki podobieństwu znaczników słowa "woda" do innego języka.
To oczywiście źródło, co innego natomiast tryby języka, które sprowadzają się do treści głównie
jak w kursywie, przynajmniej na poziomie "państwa", prowadząc go jak zawsze nieugięcie w stronę nicości...

- eka
- Moderator
Użyłam nieadekwatnego słowa, chciałam dowiedzieć się na ile moje odczytanie wiersza było zgodne z Twoim zamysłem przekazu.Alek Osiński pisze:Wszystkie komentarze traktuję z założenia jako "zasadne", gdyż jak mniemam są pisane w zgodzie
z wiedzą, doświadczeniem i czuciem komentujących
Wiesz, to zadziwiające, że woda, kolebka życia organicznego, w odkodowaniu pisma Hetytów jako znacznik - słowo wspólne dla innych języków, kultur, znowu odegrało najważniejszą rolę.
Pozdrawiam.
U siebie - od siebie - poprawiam.
Dzięki.