Szewska poza kadrem

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Szewska poza kadrem

#1 Post autor: Ewa Włodek » 18 paź 2014, 15:37

od płyty do płyty
przybywa minionych spoin

wieże jak rogi Nut
pośrodku dynda odbite światło

w wąwozach bulgoce lawa
wlewa się w korytarze
ścieka do kawern
by wykipieć często gęsto podwójnie
przez zęby i gwałtownie otwarte usta

trasę zaleca się pokonywać slalomem
na wdechu

klaps

Awatar użytkownika
Bożena

Re: Szewska poza kadrem

#2 Post autor: Bożena » 18 paź 2014, 16:03

Szewska jakaś nie za piękna- zwłaszcza poza kadrem, ale to nie tylko Szewska, gdyby zajrzeć na zaplecze innych ulic jest podobnie :rosa: serdeczności Ewo :rosa:

Awatar użytkownika
anastazja

#3 Post autor: anastazja » 18 paź 2014, 16:43

Ewa Włodek pisze:trasę zaleca się pokonywać slalomem
na wdechu
skoro mowa o ulicy, to zapewne również niebezpiecznie się spaceruje - zatem slalomem? Nie znam. Pozdrawiam ciepło Ewo. :rosa:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#4 Post autor: Ewa Włodek » 18 paź 2014, 17:04

Bożena pisze: Szewska jakaś nie za piękna- zwłaszcza poza kadrem, ale to nie tylko Szewska, gdyby zajrzeć na zaplecze innych ulic jest podobnie
to się nie dzieje na zapleczu, Bożeno, bo zaplecza są oddzielone przez właścicieli posesji solidnymi, dobrze zamykanymi bramami, właśnie, żeby uniknąć tego, co się dzieje od frontu. A dzieje się, dzieje...
:rosa: :rosa:
anastazja pisze: Ewa Włodek pisze:
trasę zaleca się pokonywać slalomem
na wdechu
skoro mowa o ulicy, to zapewne również niebezpiecznie się spaceruje - zatem slalomem? Nie znam.
ulica, Anastazjo, i to w reprezentacyjnym punkcie miasta. Nie tyle może niebezpieczna, choć - zależy, kiedy, ile - paskudnie nieprzyjemna z pewnych powodów. Dobrze, że nie znasz od tej strony...

Drogie Panie, dziękuję Wam za wejście w Szewską, chwilkę jej daną i refleksje...
moc uśmiechów do Was...
Ewa

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#5 Post autor: Gloinnen » 18 paź 2014, 18:56

Jeżeli trasę zaleca się pokonywać slalomem i na wdechu (a nie na wydechu czasem?), to pewnie masz na myśli... hmmm... fetorek.
Może pijaczki sikają i puszczają pawie po bramach?
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#6 Post autor: lczerwosz » 18 paź 2014, 20:36

To i tak dobrze, kiedyś z okien wylewano zawartość nocników. Rano, ale bez patrzenie, czy to nie idzie.

Awatar użytkownika
coobus

#7 Post autor: coobus » 18 paź 2014, 22:19

Nie znam Szewskiej. Tak przejściowo straciłem ochotę na poznanie. Ale zapewniam, że ją odzyskam z czasem.
Znam szewców, miałem kilku w rodzinie, w tym dziadka i ojca. Byłoby o czym pisać, zapewniam.
Warszawa pozdrawia Kraków. Dla Ciebie, Ewo, i dla Twojego wiersza :rosa:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#8 Post autor: eka » 19 paź 2014, 0:00

Ewa Włodek pisze:wieże jak rogi Nut
Cały świat, nie tylko Szewską (pasję?) zamknęłaś pod rogami bogini nieba.
Poza kadrem smród, w kadrze... hmm... zawsze sztuczna kreacja. Nie wiem, co lepsze.
Poza rynsztokami są przechodnie, naprawdę godni uwagi.
Pozdrawiam zniesmaczonego peela.
:kofe:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#9 Post autor: Ewa Włodek » 19 paź 2014, 18:23

Gloinnen pisze: Jeżeli trasę zaleca się pokonywać slalomem i na wdechu (a nie na wydechu czasem?), to pewnie masz na myśli... hmmm... fetorek.
Może pijaczki sikają i puszczają pawie po bramach?
na wdechu, Glo, jak przy nurkowaniu...A pijaczki - nie tylko po bramach, po ulicy - tez, i to w jakim, że tak rzekne, natężeniu...
lczerwosz pisze: To i tak dobrze, kiedyś z okien wylewano zawartość nocników.
aaa, to akurat porównywalne jest - organoleptycznie... ;)
:) :)
coobus pisze: Nie znam Szewskiej. Tak przejściowo straciłem ochotę na poznanie. Ale zapewniam, że ją odzyskam z czasem.
ulica - jak ulica, Coob. Szewców tam już nie uświadczysz od pradawna! Ale odkąd w każdej niemal kamienicy, od pieter przez parter po piwnice pootwierano knajpy (niektóre - koszmar!), to w tak zwane łykiendy ludzie się bawią po swojemu, czyli na full, a później = awantury, wrzaski i efekty nadużycia - tez na full! A potem - sprzątanie schodów, bram, chodników i wejść do sklepów - takoż na full! Szkoda gadać!
Zaś pomysł na tekst - na jednym z portali ktoś rzucił haslo, żeby tworzyć metafory w zadanym temacie: "idę ulicą". Więc się zabawiłam...
:) :)
eka pisze: Ewa Włodek pisze:
wieże jak rogi Nut

Cały świat, nie tylko Szewską (pasję?) zamknęłaś pod rogami bogini nieba.
Poza kadrem smród, w kadrze... hmm... zawsze sztuczna kreacja. Nie wiem, co lepsze.
ano, właśnie, Eko, zaczęłam "wzniośle", żeby dojść do upaskudzonych chodników. jak to nieraz "ideał sięga bruku", i to - takiego...Tym bardziej, że już nieraz dość mam tej szewskiej, a chadzam nią, choć teraz staram się omijać, nawet nadkładając nieco drogi...
Mam nadzieję, że mi się żart udał...

Kochani, cudnie Wam dziękuję, żeście weszli w tę Szewską, wytrzymali chwilkę i podzielili się ze mną Swoimi refleksjami w przedmiocie...
moc serdecznego do Was...
Ewa

Awatar użytkownika
Bożena

#10 Post autor: Bożena » 19 paź 2014, 20:44

Ewuś dzisiaj przeszłam się ulicą Szewską i myślę, że potraktowałaś ją zbyt okrutnie- nie różni się tak bardzo na niekorzyść od sąsiednich ulic :) może było bardziej wysprzątane, może tuż po nocy jest gorzej- ja przechadzałam się w południe, słoneczko świeciło- żadnych burd i pijaczków nie widziałam- trochę wieczorkiem tak około 17-ej powychodzili kloszardzi na darmową zupkę w łaskawych barach- ale gdzie ich nie ma- są w Warszawie i w Paryżu i nawet w mojej mieścinie :) żal mi ulicy- widziałam gorsze- buziam i ściskam :) :rosa: :rosa: :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”