maniaka sen o wolności

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Podróżniczka

maniaka sen o wolności

#1 Post autor: Podróżniczka » 25 kwie 2015, 10:54

kiedyś i ambicje
musisz poświęcić
dla wolności
swojej

tudzież prawa
starej dumy
w rodowodzie
obu wieszczy

jak się pozbyć
ojcowizny
jak żyć bez
starych majątków...

a kanarek orłem sfrunął(?)
Ostatnio zmieniony 02 maja 2015, 10:22 przez Podróżniczka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

Re: maniaka sen o wolności

#2 Post autor: eka » 25 kwie 2015, 20:57

Pointa z kanarkiem przednia :ok:

Reszta... zapis nie przekonuje. Mnie.
Może innym będzie pasować ta zwersyfikowana proza.
Pozdrawiam.
:)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#3 Post autor: Gloinnen » 27 kwie 2015, 23:12

Podróżniczka pisze:jakże pozbyć
ojcowizny
A mnie uczyli w szkole, że można pozbyć SIĘ czegoś.

I w ogóle to nie za bardzo wiem, o czym to ma być.
Takie pitu pitu. Usilnie stylizowane na staropolszczyznę co w zestawieniu z niedostatkami językowymi przebija nawet Monty Pythona.
Przekaz ginie w prymitywnej kostiumologii.

Droga Podróżniczko, tak zapytam z ciekawości, czy jesteś osobą bardzo młodą? Bo jeśli tak, to może zbyt wiele wymagamy od Ciebie. Ale wówczas proponuję do publikacji inny dział, np. MIŁE ZŁEGO POCZĄTKI.

Wydaje mi się, że powinnaś przede wszystkim jak najwięcej czytać. Zwłaszcza poezji współczesnej, aby wyjść z kręgu tematów i zagadnień wyznaczonych przez wypisy z literatury przeznaczone dla szkół. To Ci nigdy nie wyjdzie, bo nie jesteś w stanie przeniknąć mentalności innych, minionych epok.
Powinnaś poznawać różne poetyki, sposoby na tworzenie metafor, obrazów, rozmaite rodzaje wrażliwości, ale nauczyć się nimi bawić po swojemu. Poezja nie jest wierszopisaniem, ani kserokopiowaniem.
Tak samo, jak inne dziedziny sztuki, wymaga nieustannego samodoskonalenia się.

Pozdr.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Podróżniczka

#4 Post autor: Podróżniczka » 02 maja 2015, 10:18

Glo., gdybym zaczęła tłumaczyć, o co w tym wierszu chodzi (kawę na ławę), wiersz straciłby (dla mnie) swoją magię.Potraktuję w tym wypadku mój "wy-twór" jako osobistą dedykację i akceptuję jego niezrozumienie :sorry: .Pozdrawiam :kwiat:

Michał76

#5 Post autor: Michał76 » 02 maja 2015, 17:21

Zastanawiający. Osobiście odczytuje tak:
Nie możemy starać się dorównać naszym ideałom ani ich naśladować jeśli chcemy być autentyczni. Aby rozkwitnąć, wnieść coś nowego, stać się niezależną osobowością, stare w nas musi ustąpić miejsca nowemu. Musimy uwolnić umysł od przekazanego nam "z dziada pradziada" i podjąć się trudu drogi bez trzymania za rękę "przewodnika". Trudny lecz niezbędny krok by stać się prawdziwie niezależnym człowiekiem - świadomym swojej siły jak i też słabości. Oczywiście nie jest to bezpieczne i można wywinąć orła ale kanarek w klatce przestanie śpiewać nie zaznając nigdy wolności. Pozdrawiam.

Henryk VIII

#6 Post autor: Henryk VIII » 03 maja 2015, 3:52

Witaj,
jak dla mnie, wierz dryfuje w przestrzenie natury aksjologicznej, co osobiście cenię. Piszesz:" kiedyś i ambicje
musisz poświęcić
dla wolności
swojej" - widać tu motyw ( wewnętrznego) rozdarcia - a z takim rozszczepieniem boryka się wiele osób, stąd mniemam, iż trafisz do wielu z Twoją poezją/ a przynajmniej tym wierszem/ - tym bardziej, iż klamrę dopina ten konkretny fragment:" jak się pozbyć
ojcowizny
jak żyć bez... (...)"
Za Eką pozwalam sobie powtórzyć:" Pointa z kanarkiem przednia"
Cóż więcej? Przesyłam pozdrowienia i życzenia weny nieustającej w pisaniu kolejnych wierszy :)
:vino:
król Henryk VIII

Podróżniczka

#7 Post autor: Podróżniczka » 14 maja 2015, 12:42

Michale, Twoja interpretacja wiersza jest jak najbardziej słuszna . Cieszę się i pozdrawiam :ok:

Henryku, również i Twoje przemyślenia są jak najbardziej celujące. Dziękuję za dobre życzenia ciepło pozdrawiając :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”