wiatr drze pejzaż
na drobne
a tu
w czterech ścianach
świat z nut zbudowany
zasypuje ciszę
lubię te minuty
(oświetlone blaskiem płomieni
z kuchennego pieca)
bez pytań
na które i tak nikt nie oczekuje odpowiedzi
Za oknem
- Ewa Włodek
Re: Za oknem
no, i jest kontrast: to, co "za oknem", czyli w innej przestrzeni - nieprzyjazne, a to, co "tu, przed oknem" - znane, ciepłe, przyjazne. I nawet strach zapytać, bo ie wiadomo, co by się usłyszało w odpowiedzi? A nuż coś, co by rozdarło tę nasza przyjazną rzeczywistość na strzępy? Tak sobie podywagowałam, czytając, Mirku...
moc serdecznego do Ciebie...
Ewa

moc serdecznego do Ciebie...
Ewa
- eka
- Moderator
Ładna, świetlno-dźwiękowa impresja.
Oswojony, przytulny ogień, blues, dom - a tam... wiatr rozrywa pejzaż za oknem.
Do czytania oczyma - drze, ale do recytacji/śpiewu zbitka pogrubionych głosek: wiatr drze pejzaż dość chropawa.
Pozdrawiam.

Oswojony, przytulny ogień, blues, dom - a tam... wiatr rozrywa pejzaż za oknem.
Do czytania oczyma - drze, ale do recytacji/śpiewu zbitka pogrubionych głosek: wiatr drze pejzaż dość chropawa.

Pozdrawiam.

-
łoj jakoś o tym nie podumałemeka pisze: Do czytania oczyma - drze, ale do recytacji/śpiewu zbitka pogrubionych głosek: wiatr drze pejzaż dość chropawa.![]()

-
dzięki ... jak zwykle trafnieEwa Włodek pisze:Tak sobie podywagowałam, czytając, Mirku...

- iTuiTam
Dźwięczący pejzaż. Nastrojowa impresja. Zresztą Ty potrafisz opisywać takie 'minuty'.Mirek pisze:...
bez pytań
na które i tak nikt nie oczekuje odpowiedzi
Zastanawiałam się nad uwagą Eki. I myślę, że jeśli czytać słowa otwierającego wersu z dużymi pauzami, to słychać je wtedy i widać osobno.
Powtarzanie pytań (retorycznych) to rytuał ludzki. Sygnał, że mimo wszystko wciąż szukamy odpowiedzi. Niepoprawni optymiści
-
trafione w dziesiątkęiTuiTam pisze: Niepoprawni optymiści