Wolny wybór

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: Wolny wybór

#11 Post autor: lczerwosz » 20 lip 2015, 21:56

Fałszerz komunikatów pisze:Decyzja należy do Ciebie, jak głosił niegdyś popularny program TV, a raczej do Peela.
No równolegle się toczy dyskusja o "róbta, co chceta" (http://www.osme-pietro.pl/moim-skromnym ... 17926.html)
Ja jednak myślę, że każdy człowiek ma prawo robić błędy i ma prawo otrzymywać od drugiego takie wsparcie, by tych błędów unikać. Nie oznacza to przenoszenia odpowiedzialności na innych. Taka pomoc powinna być przechodnia i w miarę możliwości symetryczna.

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#12 Post autor: Fałszerz komunikatów » 20 lip 2015, 22:15

Jakie znowu błędy? Ja tam ich nie widzę w Twym tekście, może dlatego że się nie znam :beer:
Po prostu wsadziłeś mnie tym tekstem w wehikuł czasu. Poczułem się na chwilę młodszy hmmm...o dekadę? :smoker:

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#13 Post autor: lczerwosz » 20 lip 2015, 22:22

Fałszerz komunikatów pisze:Jakie znowu błędy? Ja tam ich nie widzę w Twym tekście, może dlatego że się nie znam :beer:
Po prostu wsadziłeś mnie tym tekstem w wehikuł czasu. Poczułem się na chwilę młodszy hmmm...o dekadę? :smoker:
Ciekawe. Że jak zacytowałem Twój komentarz, to w wersji edytowalnej ukazał mi sie dłuższy, niż jawił się w wersji zamkniętej.
Błędy życiowe, oczywiście.
Ale i tak wiesz przecież, co pokazuje druga część Twojego komentarza. Jak to zrobiłeś, że się ukryła?

Po chwili:
Teraz jest pełna wersja. Ciekawe.

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#14 Post autor: Fałszerz komunikatów » 20 lip 2015, 22:24

Coś tam jeszcze dopisywałem. Najlepsze riposty zazwyczaj przychodzą po czasie ;)

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#15 Post autor: lczerwosz » 20 lip 2015, 22:25

Dziękuję. Dziękuję wszystkim.

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#16 Post autor: Fałszerz komunikatów » 20 lip 2015, 22:26

Ripostom? :myśli:

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#17 Post autor: lczerwosz » 20 lip 2015, 22:28

Nie ripostom, ale czytającym za ich riposty lub po prostu wypowiedzi.

Gajka

#18 Post autor: Gajka » 21 lip 2015, 9:07

Mnie się podoba, taka aromatyczna pokusa :)

Pozdrawiam :)

Tjereszkowa

#19 Post autor: Tjereszkowa » 21 lip 2015, 11:15

Muszę przyznać, że wiersz robi duże wrażenie. Jak łatwo wszystko wytłumaczyć i uzasadnić...
Co my sobie; co nam inni. Wysnujemy teorię, zagłuszymy muzyką. A jednak coś ze środka się przebija i każe stanąć za wysoko. Czasem niebieskie światło dobrze tłumaczy to co przed i czasami może się wydawać, że nie ma innego wyjścia. Jednak to tylko iluzja. Widzimy kolory, a to tylko rozszczepienie - nasz indywidualny pryzmat czasem oszukuje.

Bardzo dobry, przejmujący wiersz.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#20 Post autor: Gloinnen » 21 lip 2015, 23:33

Po pierwsze wiersz skojarzył mi się ze scenerią rodem z Kafki - korytarze, piętra... A stąd to już bardzo blisko do dość znanego toposu, ukazującego ludzkie życie jako labirynt, plątaninę rozgałęziających się ścieżek, nieskończoność możliwości, z których jednak można wybrać tylko jedną.
"Róbta co chceta" jest wskazaniem na to, że człowiek ma wolną wolę, ale jedna decyzja jednocześnie unicestwia wszystkie inne potencjalne możliwości. Na dodatek nie posiadamy żadnego stałego punktu odniesienia w tym labiryncie. Jak mawiali egzystencjaliści, w tym Sartre, jesteśmy pozostawieni sami sobie.
A jednak istnieje ścisła współzależność między dokonanymi wyborami a przyszłością. Nie potrafimy do końca przewidzieć, czy korzystna, czy niekorzystna, ani też - jakie okażą się konsekwencje. Labirynt tak naprawdę bowiem, czy też raczej jego (nieznany dla nas, ludzi) schemat nie został skonstruowany w oparciu o znane nam systemy moralne. Może dlatego, że my jesteśmy w jakiś ułomny sposób twórcami tych systemów, ale wymyślamy je "ad hoc". Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że dane zostało nam jedynie poznanie małej części labiryntu, przejście tylko przez kilka z wielu miliardów algorytmów.
To właśnie symbolizuje dla mnie Twoje nawiązanie do kolorów. Jak kontur, który wypełnia się określonymi barwami, w zależności od przyjętych wcześniej założeń, od motywacji, od tego, co ukrywasz w słowie "dyskretny". Dyskretny - tak, bo na ogół nieuświadomiony, nienazwany, niesprecyzowany.

Przypomniało mi to stwarzanie bohaterów w różnych grach komputerowych, gdy na początku musimy zaprojektować postać, jaką będziemy grać. A przecież właśnie to robimy przez cały czas w realu. Może dlatego tak bardzo pociągają nas różne symulatory, typu Second Life, że dają nam złudzenie lepszego, pełniejszego zbadania innych zakątków labiryntu.

Dobry, ciekawy wiersz, podzielam zdanie przedmówców.

:kwiat:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”