I znowu się widzimy, człowieku
bez Miłości, zamknięty w więzieniu
własnego pokoju, z kratami wykutymi
w twoim własnym krzyku
Uciekłeś ze strachem od ludzi,
bojąc się sztyletów w ich dłoniach,
wylałeś pogardliwy kielich trucizny dany
ci z miłosierdzia przez potwory
Pogrzebałeś wyrwany uśmiech na
skale twarzy, z raną na ustach
przypominającą ci ciężkimi kroplami
krwi o kajdanach
Chcesz się uwolnić, znowu iść
z białą różą na dworzec, by w zimny
dzień móc czekać na Nią godzinami
Lecz to tylko cicha modlitwa
wspomnień, zgasła świeca na ciemnym
kopcu grobu, pozbawiona nadziei na
radosne zmartwychwstanie.
Bez Miłości II
-
- Kontakt:
Bez Miłości II
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
Re: Bez Miłości II
Mateusz, ja szczerze mówiąc nie śmiem się wypowiadać, bo uważam , że każdy pisze tu o niebo lepiej ode mnie, ale wydaje mi się,
że przegadałeś temat. Spróbuj go zminimalizować, zostawić trochę miejsca na zastanowienie, domyślenie...przecież to potrafisz.
Pozdrawiam. elka.
że przegadałeś temat. Spróbuj go zminimalizować, zostawić trochę miejsca na zastanowienie, domyślenie...przecież to potrafisz.
Pozdrawiam. elka.
-
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za miły komentarz 
Spróbuję, choć nie ukrywam, że chciałem w tym wierszu wyrazić pełnie moich uczuć, ukazać tą bezsilność, brak chęci i sensu życia w pełnej krasie, może jednak rzeczywiście zbyt go rozbudowałem.
Pozdrawiam i dziękuję za rady.

Spróbuję, choć nie ukrywam, że chciałem w tym wierszu wyrazić pełnie moich uczuć, ukazać tą bezsilność, brak chęci i sensu życia w pełnej krasie, może jednak rzeczywiście zbyt go rozbudowałem.
Pozdrawiam i dziękuję za rady.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
- Ratana
Ta strofa jest dobra, nieoczywista, ciekawa, sugestywna. Działa na moją wyobraźnię.Chcesz się uwolnić, znowu iść
dzień móc czekać na Nią godzinami
Pozostałe niestety nie trafiają do mnie, z racji na duże nagromadzenie oczywistych metafor. Rozumiem, że chciałeś wyrazić silne emocje, ale w poezji często mniej znaczy więcej, a jedno dosadne słowo użyte w odpowiednim miejscu, daje lepszy efekt niż cała masa "więzień" "krat" "trucizn" "krwi" "kajdanów" itd.

- eka
- Moderator
Pozdrawiam.Niedzisiejszy pisze:I znowu się widzimy w krzyku,
człowieku bez Miłości.
Chcesz się uwolnić, znowu iść
dzień móc czekać na Nią godzinami.
Lecz to tylko cicha modlitwa,
zgasła świeca.

W trzeciej klasie natrafisz na Skamandrytów i literaturę powojenną.
A może warto samemu szybciej sięgnąć do tych tekstów?