a może to już
-
- Kontakt:
Re: a może to już
forma znakomita
serce czułe
z treścią się nie zgadzam bo myślę że to o uchodźcach
stali z kolorowymi balonikami
i otwartym sercem
u brzegu papierowego mostu
koń trojański rozmnożył kopyta
dodał skrzydeł słowom
papierowa satyra
zaczęła kończyć się
gniewem wybuchających ciał materialnych
przywykli do wojen
nie zwrócili uwagi
co tam mówią Ci od różowych baloników
którzy i tak wymierają
bo tak
chcą
...
serce czułe
z treścią się nie zgadzam bo myślę że to o uchodźcach
stali z kolorowymi balonikami
i otwartym sercem
u brzegu papierowego mostu
koń trojański rozmnożył kopyta
dodał skrzydeł słowom
papierowa satyra
zaczęła kończyć się
gniewem wybuchających ciał materialnych
przywykli do wojen
nie zwrócili uwagi
co tam mówią Ci od różowych baloników
którzy i tak wymierają
bo tak
chcą
...
- Mchuszmer
Wracam się, Iza - bo znalazłem w bucie ten kamyk, który mnie uwierał przy czytaniu, zanim przyćmiła go całość
Mam na myśli "i ten". W II strofie to faktycznie element dopełniający sznytu, ale traci jako powtórzenie. Ja sobie w I strofie czytam ale i on...

Mam na myśli "i ten". W II strofie to faktycznie element dopełniający sznytu, ale traci jako powtórzenie. Ja sobie w I strofie czytam ale i on...
mchusz, mchusz.
- she
Hosanno - dziękuję za odwiedziny
Hmmm, wiersz ma apokaliptyczny nastrój, więc pewnie w obliczu tego, co się teraz dzieje, taka interpretacja mogła się rzeczywiście nasunąć, ale pisząc go, nie miałam tego w głowie. Powstał dużo wcześniej. Wiersz w komentarzu bardzo mi się podoba.
Mchu - poprawiłam.
Dzięki

Mchu - poprawiłam.
Dzięki

-
- Kontakt:
hmm to dla mnie ważne tematy ... uchodźcy nic dziwnego ze wszędzie je widzę
przeczytaj jak bardzo metafory pod tym względem pasują
ale uniwersalność jest cecha prawdy więc dobry prawdziwy wiersz poruszy milion strum różnych instrumentów
zrobiłam wiersz z komentarza
wciąż aktualny
dzięki she
przeczytaj jak bardzo metafory pod tym względem pasują
ale uniwersalność jest cecha prawdy więc dobry prawdziwy wiersz poruszy milion strum różnych instrumentów
zrobiłam wiersz z komentarza
wciąż aktualny
dzięki she
- lczerwosz
- Administrator
Zacznę od minusa, w pierwszej, dość rozbudowanej części jest lekki nadmiar słów, ale rozumiem, one budują ten nastrój, o którym pisał mchuszmer.
I on interpretuje papierowe mosty, jako twory biurokratyczne. Pewnie to są i dyplomatyczne alianse, zdolne do zawalenia się, jeśli taka swa-wola polityczna, mówi się, racja stanu.
Pomieszanie języków to jedno z najtrudniejszych problemów do przezwyciężenia, niekoniecznie rozwiązywalny.
A nabieranie wody w usta, to dzień dzisiejszy, jakbym oglądał w TV jakieś bardzo Prawdziwe Wiadomości.
I co robić samotna kobieta, jeszcze może choć malować paznokcie. Po słowie czerwono już tylko dodać tytuł i...
Oby tak nie było.
Świetny wiersz.
I on interpretuje papierowe mosty, jako twory biurokratyczne. Pewnie to są i dyplomatyczne alianse, zdolne do zawalenia się, jeśli taka swa-wola polityczna, mówi się, racja stanu.
Pomieszanie języków to jedno z najtrudniejszych problemów do przezwyciężenia, niekoniecznie rozwiązywalny.
A nabieranie wody w usta, to dzień dzisiejszy, jakbym oglądał w TV jakieś bardzo Prawdziwe Wiadomości.
I co robić samotna kobieta, jeszcze może choć malować paznokcie. Po słowie czerwono już tylko dodać tytuł i...
Oby tak nie było.
Świetny wiersz.
- she
Dzięki Leszku za pochylenie się nad tekstem 
Czy nadmiar słów... nie wiem, bo otrzymałam również radę, żeby tekst... rozbudować
A dla mnie... jest chyba w sam raz.
Pozdrawiam serdecznie

Czy nadmiar słów... nie wiem, bo otrzymałam również radę, żeby tekst... rozbudować

A dla mnie... jest chyba w sam raz.
Pozdrawiam serdecznie
- coobus
Jeden z lepszych wierszy na jakie dziś trafiłem. Naprawdę dobry. Patrzę na niego pod kątem nowej apokalipsy, przed którą stanął dziś świat, a skutków której nikt jeszcze nie potrafi przewidzieć. Myślę o wielkim exodusie, który sprawia, że zastanawiam się czasem: a może to dziś...
Duże brawa
za pomysł i realizację.
Duże brawa

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- she
Dzięki wielkie, Coobusie
Jesteś już drugą osobą, której tekst przywodzi na myśl bieżące wydarzenia.
Jeśli przejawia jakieś cechy uniwersalne, to poczytuję to na duży plus

Jesteś już drugą osobą, której tekst przywodzi na myśl bieżące wydarzenia.
Jeśli przejawia jakieś cechy uniwersalne, to poczytuję to na duży plus