500 złotych na dziecko

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
Wiadomość
Autor
Alek Osiński

Re: 500 złotych na dziecko

#41 Post autor: Alek Osiński » 10 lut 2016, 16:40

Już dokładnie wiadomo jakie efekty demograficzne przyniesie program 500+.
Otóż w ciągu najbliższej dekady ma się narodzić dodatkowych 288992 obywateli,
co daje nakład na jednego nadprogramowego obywatela w wysokości 839 535 pln.

Osobiście jednak powątpiewam w aż tak wielki sukces demograficzny.
Wszak ludzie to jednak nie indyki, którym jeśli się sypnie więcej karmy,
w przypływie afirmacji życia przystępują do entuzjastycznego rozrodu :jez:

Awatar użytkownika
alchemik

#42 Post autor: alchemik » 10 lut 2016, 17:07

Nic nie dostanę.
Nie mam dzieci, chyba.
Jestem wstecznikiem demografii.

A kaska by się przydała. Co tam dzieciaki, wystarczy im kaszka albo ziemniaki.

To żart oczywiście ale oparty na wglądzie w rodziny patologiczne.
Cholera, jak ich dużo.
Patologia społeczna w zakresie tzw. rodzinnym.
Jaki wirus ją wywołuje?
Głównie bieda, ale nie tylko.
Oby tylko dzieci nie stały się sposobem na zdobycie trunku, który w swoim czarodziejskim działaniu poza rzeczywistością, pozwoli na produkowanie kolejnych dzieci z sukcesem dla demografii.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#43 Post autor: skaranie boskie » 10 lut 2016, 21:41

Eka, piszesz o zasiłku socjalnym?
Przecież 500+ to ewidentna próba wzmożenia prokreacji. zauważ, że kasa ma być wypłacana wyłącznie tym, którzy rokują kolejną ciążę (w domyśle dochód dla kościoła, choćby kosztem dopłat z budżetu). Za rok, lub dwa usłyszysz krzyk, że ten program przyniósł efekt w postaci zwiększonej, w stosunku do obecnej, liczby urodzin. Tylko nikt się nawet nie zająknie, że ów wzrost nastąpiłby i bez programu, bo akurat będą się rodziły dzieci (fakt, z reguły drugie) ostatniego wyżu demograficznego z lat osiemdziesiątych. Jest logiczne, że jeśli w tamtym czasie przybyło ludzi, to teraz, gdy oni weszli w wiek prokreacyjny, znów ich relatywnie więcej przybędzie. I będzie to pokłosie bezpieczeństwa socjalnego (podstawowy warunek zwiększonej dzietności) z okresu - wstyd się przyznać - komuny, nie zaś oszukańczego programu wyborczego obecnie rządzących.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#44 Post autor: eka » 12 lut 2016, 19:00

Eka, nie zgadzam się z większością tego co piszesz. Oczywiście podatki nalezy płacić by zapewnić sobie bezpieczeństwo. Dlatego sądownictwo, wojsko i policja powinny być opłacane z podatków. I nic więcej, każda inna rżądowa firma to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Szwajcarzy mają służbę zdrowia tylko prywatną opłacaną z ubezpieczen podobnych do naszego OC i jest to chyba najlepsza służba zdrowia na świecie, bo całkowicie prywatna. A rozdawnictwo pieniędzy nigdy nie będzie sprawiedliwe, bo juz sam fakt rozdawania jest ohydny, a to tego dochodzą jeszcze kryteria, fuj ohyda, jak mozna tak człowieka traktować? Gdzie godność?

----------------
Alek Osiński pisze:Wszak ludzie to jednak nie indyki, którym jeśli się sypnie więcej karmy,
w przypływie afirmacji życia przystępują do entuzjastycznego rozrodu :jez:

Przyznam, że mam podobne odczucia.

--------------------
alchemik pisze:Oby tylko dzieci nie stały się sposobem na zdobycie trunku, który w swoim czarodziejskim działaniu poza rzeczywistością, pozwoli na produkowanie kolejnych dzieci z sukcesem dla demografii.
Część przepije, część nakarmi... Polacy z dwójką dzieci to w większości zdecydowanej wcale nie patologia.

----------------------
skaranie boskie pisze:Tylko nikt się nawet nie zająknie, że ów wzrost nastąpiłby i bez programu, bo akurat będą się rodziły dzieci (fakt, z reguły drugie) ostatniego wyżu demograficznego z lat osiemdziesiątych.
Hmmm.... no ci raczej już powinni mieć dzieci, trzydziestka dobrze na karku, a efektów nie widać. :jez:

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#45 Post autor: skaranie boskie » 13 lut 2016, 11:27

eka pisze:Hmmm.... no ci raczej już powinni mieć dzieci, trzydziestka dobrze na karku, a efektów nie widać.
Nie do końca tak jest.
Oni zazwyczaj mają już dzieci. Najczęściej jedno, ponieważ brak poczucia bezpieczeństwa socjalnego powstrzymał ich (przynajmniej w tej rozsądnie myślącej części) przed dalszą prokreacją. To ich chce oszukać rząd Kaczyńskiego, spłacając przy okazji dług Kościołowi za kampanię.
Pan Jarosław jednak nie docenia Polaków, a oni doskonale potrafią liczyć i w większości już skalkulowali, że rozdawnictwo w średniej perspektywie czasowej zrujnuje budżet, taka ruina zaś doprowadzi do inflacji i dzisiejsza spora sumka - 500 zeta - za kilka lat funta kłaków warta nie będzie. Nikt zaś w ustawie (tak, dziś już nie projekcie, a ustawie) się nie zająknął o ewentualnej rewaloryzacji nadanej kwoty. Jakiś procent populacji się nabierze, ale ogólnie to raczej kolejne pudło. Podobnie, jak kolejna obietnica bez pokrycia.
Kloszard to nie zawód...

@psik

#46 Post autor: @psik » 14 lut 2016, 16:33

eka pisze:@psik - dla własnego dobra trzeba pamiętać o tych, którzy nie zawsze z własnej winy nie potrafią bez pomocy się obyć. Tyś z Korwinowskiego nadania?
Dobroczynność pod przymusem to chuj, a nie dobroczynność. Pomagać trzeba, ale nie pod przymusem. Jak można być dobrym człowiekiem pod przymusem urzędnika? Tak jestem wolnościowcem i jako człowiekowi pragnącemu wolności, najbliżej mi do Korwina. Z moich rozmów z ludźmi, okazało się, że 80% ludzi myśli tak jak Korwin tylko nie zdaje sobie z tego sprawy.
Podatki są potrzebne, ale dlaczego ma nim być podatek od pracowitości?
Socjalizm świetnie nadaje się do fałszowania świadomości zbiorowej, gdyż jest intelektualną pokusą ćwierćinteligenta. - Stefan Kisielewski

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#47 Post autor: Gloinnen » 14 lut 2016, 20:18

A ja sobie wyobraziłam taką sytuację.

Rodzina, mąż zarabia powiedzmy 1800 zł na rękę. Jedno dziecko w rodzinie.
Podzielone na 3 osoby w rodzinie zarobki ojca dają dochód 600 zł na łebka. 500 zł płynie szerokim strumieniem.
Wyobraźmy teraz sobie tragedię w tej rodzinie, że np. matka umiera albo ginie w wypadku.

Samotny ojciec zostaje nie tylko dotknięty tragedią osobistą (śmierć żony i matki jego dziecka), co jest zapewne największym dramatem, ale miłosierne państwo odbiera mu jeszcze 500 zł na dziecko, bo natychmiast ta rodzina przekracza kryterium dochodowe (900 zł na łebka).

Skurwysyństwo, a przecież podobne sytuacje nie są wykluczone.

W jeszcze gorszej sytuacji mogą być samotne matki - wdowy.

Specjalnie pomijam problem osób po rozwodzie, ponieważ rozwód jest, jakby nie patrzeć - decyzją, a nie przypadkiem losowym.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#48 Post autor: skaranie boskie » 14 lut 2016, 21:35

Bardzo interesujące spostrzeżenie.
O tym nawet opozycja nie pomyślała, licytując się, kto da więcej.
Kloszard to nie zawód...

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#49 Post autor: eka » 14 lut 2016, 22:16

@psik pisze:Jak można być dobrym człowiekiem pod przymusem urzędnika? Tak jestem wolnościowcem i jako człowiekowi pragnącemu wolności, najbliżej mi do Korwina.
A od kiedy Korwinowcy chcą pomagać słabszym nawet bez przymusu? :jez:

Awatar użytkownika
Bożena

#50 Post autor: Bożena » 15 lut 2016, 15:56

A ja zauważyłam w moim otoczeniu prostą relację- ci co dostaną 500 lub wielokrotność- są za, natomiast wszyscy ci, którym wg ustawy się nie należy- są zdecydowanie przeciw- argumentując oczywiście - patologią, niesprawiedliwością, wędką, gorszymi i lepszymi dziećmi, zawaleniem budżetu, kiełbasą wyboczą itd itp. Mnie osobiście nie dotyczy ta ustawa- ale dziwi, że Polki w Anglii rodzą dzieci- córki mojej znajomej mają - jedna dwoje, druga- troje dzieci i ostatniego słowa nie powiedziały- przypadek? Może, ale coś z tą niską dzietnością trzeba zrobić. :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”