Właściwie to się z Tobą zgadzam, Alku.
Daleko mi do poprawności politycznej i większość z Was o tym wie. Abstrahując jednak zbieżności moich poglądów z Bronkowymi, zmuszony byłem położyć kres jego politycznej waleczności, która, pomimo wielu upomnień, zdecydowanie wykraczała poza przyjęte normy zachowań. Zbyt wiele skarg otrzymywałem od użytkowników, chcących widzieć w Ósmym piętrze portal literacki, z odskocznią w postaci działu światopoglądowego, nie zaś klepisko do politycznych przepychanek, nawet jeśli z literaturą w tle. Dotąd każdy, kto tego chciał, mógł wyrażać swoje poglądy w miejscu, które w tym celu stworzyliśmy. Dla Bronmusa (z uwagi na jego szaleńcze parcie do pseudoliterackiej, bądź okołoliterackiej walki politycznej) otworzyliśmy forum z treściami politycznymi, zastrzegając sobie jednak, że ma ono służyć publikowaniu utworów o tematyce politycznej i dyskusji o nich. O utworach, nie o sytuacji politycznej w kraju. Pomimo napomnień z mojej strony i kilkukrotnej obietnicy poprawienia swoich zachowań, właściwie natychmiast po odwieszeniu, rozpoczął on nagonkę na administrację i porównywanie jej (sic!) do rządzącej partii, że nie wspomnę o - nie jeno krytycznych, ale obraźliwych wręcz - wypowiedziach pod adresem innych użytkowników, w tym administratorki i moderatorów.
Najwyższy czas było położyć temu kres, dobro bowiem ogółu użytkowników i samego portalu jawi mi się ważniejszym od bronkowego poczucia misji.
Mam nadzieję, że - przynajmniej w części - wyjaśniłem Ci, Alku, moją motywację. Na koniec przyznam, że zastosowałem wobec Bronmusa przewidzianą regulaminem karę, choć targały mną wewnętrzne, sprzeczne, a przynajmniej mieszane uczucia. Decyzja o trzymiesięcznym banie, choć niełatwa, wydaje mi się jedyną rozsądną. To wystarczająco długi czas na przemyślenie własnych zachowań i podjęcie decyzji o chęci (bądź jej braku) integrowania się ze społecznością, do której się wstąpiło. Każdy bowiem, kto dłużej przebywa na Ósmym piętrze, doskonale wie, że dalecy jesteśmy od karania za poglądy, staramy się jednak dbać o dobre samopoczucie naszych userów.
No to co?
Może za resocjalizację?