Biedronka

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
bartosia
Kontakt:

Re: Biedronka

#21 Post autor: bartosia » 19 lut 2016, 10:41

Bardzo mi sie podoba.

Trzecia strofa (obie wersje) nieco kuleje. Mysl, w nich zawarta jest bardzo dobra; zapis nieco burzy nastroj calosci (chocby przez powtorzenie "by")
Mialam juz nawet gotowa propozycje w mysli.., lecz odfrunela, jak ten mily owad z palca.
Jesli polubia - wracaja.

:jez: :rosa: :rosa: :rosa:

Niedzisiejszy
Kontakt:

#22 Post autor: Niedzisiejszy » 19 lut 2016, 11:03

Bardzo Ci dziękuję za komentarz :)
Pomyślę jeszcze nad ostatnią strofą :)
Pozdrawiam :vino:

Dzięki pomocy Anastazji udało mi się wprowadzić pewne poprawki :)
Co teraz sądzicie? :)
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
anastazja

#23 Post autor: anastazja » 19 lut 2016, 22:24

Niedzisiejszy pisze:Dzięki pomocy Anastazji udało mi się wprowadzić pewne poprawki
To tylko sugestia Mateuszu. Cieszę się, że Ci się podoba. Pozdrawiam ;)
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
coobus

#24 Post autor: coobus » 19 lut 2016, 23:28

Niedzisiejszy pisze:Zbyt delikatna, by unieść niebo,
Tym fragmentem przekonałeś mnie do wiersza. I do biedronki. Druga wersja jak najbardziej dla mnie. Szybko się uczysz, Mateuszu. :ok:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Niedzisiejszy
Kontakt:

#25 Post autor: Niedzisiejszy » 19 lut 2016, 23:38

Bardzo Wam dziękuję za pomoc, jak i za komentarze :)
Mam nadzieję, że u innych czytelników też będzie pozytywny odbiór :)
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

karolek

#26 Post autor: karolek » 20 lut 2016, 10:57

Wersja pierwsza lepiej mi się podoba.
Kogoś tu zainspirowała przyroda, a w zasadzie jej cząstka, taki mały owadzik.

Pozdrawiam
:beer:

Niedzisiejszy
Kontakt:

#27 Post autor: Niedzisiejszy » 20 lut 2016, 11:28

Kurcze i znowu podzielenie :p
Ale mimo to dziękuję za komentarz , ciesze się, że Ci się podoba :)

Henryk VIII

#28 Post autor: Henryk VIII » 20 lut 2016, 12:55

Witaj,
biedroneczki są bardzo pożyteczne, gdyż zjadają mszyce. Nie cierpię mszyc, gdyż zjadają mi róże . Dlatego uważam, iż należy się biedronce , nota bene uhonorowanej strofami przez samego ks. Jana Twardowskiego, wiersz :)
Twoje wersje - hmm.. chyba jednak bardziej do mnie przemawia pierwsza. A " pasła się " wśród liści jak proponuje Alchemik jest ciekawszym określeniem, niż " żyła" , dlatego warto podumać czy czasem nie warto byłoby podmienić. Natomiast zdecydowanie nie polecam proponowanego dopowiedzenia " Odleci do nieba." - bo po pierwsze: wiadomo ( palec z wiersza jest przyjazny, krzywdy nie uczyni), po wtóre takie dopowiedzenie jest zamknięciem otwartego tekstu, co zawsze spłyca utwór.
Piszesz:" Grzbiet o kolorze ust kochanki,
podziurawiony siedmioma
celnymi strzałami narodzin." ---- :bravo:
:vino:
H8

Niedzisiejszy
Kontakt:

#29 Post autor: Niedzisiejszy » 20 lut 2016, 14:07

Bardzo Ci dziękuję za komentarz :)
I teraz ponownie nie wiem co robić.
Która wersja jest lepsza, bo jednym się podoba taka, a drugim inna. A co sądzisz o II? :( czy według Ciebie Ona jest zła? :)

Henryk VIII

#30 Post autor: Henryk VIII » 21 lut 2016, 0:00

Hejka!
Pytasz, a zatem w celu odpowiedzi muszę skopiować końcówkę / różnicę.
Piszesz:" Zbyt delikatna, by unieść niebo,
niezłomna w poszukiwaniu
promieni słońca.

Życie wśród liści
nagrodził ciężar wędrówki,
by znaleźć się na moim palcu."

Pomyśl - dlaczego akurat , skoro natura naurans i takoż natura naturata - skoro plotą się, kwitną i rosną , wpisane w swoje istnienie, skoro istnieją zarówno tworzące, jak i stworzone, takoż i na ten ( i inny, i takoż kolejny moment) mają być --- jako tworzące i jako też stworzone -- akurat nagrodzone przez Ciebie? :smoker: ( patrz: " nagrodził ciężar wędrówki,
by znaleźć się na moim palcu"}
Wpisane w moment i (s) tworzone przez Boga, tylko i tylko przez Niego mogą być nagrodzone - to dlatego pewno Alechemik , w porywie krytyki , napisał/ dopisał/ zasugerował Ci ten odlot biedronki do nieba ( któremu ja się zdecydowanie sprzeciwiam, co wcześniej napisane i uznane przeze mnie jako ... ---.... jako oczywistość zbyt oczywistą, by domagać się słowa. )
W komentach, których nota bene udało mi się przejrzeć zaledwie kilka ( po prostu wolę czytać teksty, niż ich interpretacje), dostrzegam i pozytywne odczyty i próby ekwilibrystyki CUDZYCH MYŚLI / INTERPRETACJI - I TAK MA BYĆ!!!! ALBOWIEM PO TO JEST TEKST , BY ZACZEPIAŁ, BY PROWOKOWAŁ, BY SKŁANIAŁ do myślenia of corurse :)!!!!
Ja , jeśli Cię to interesuje, mam pogląd TWÓJ WIERSZ I NA KAŻDY INNY DO NIEGO KLIMATYCZNIE ZBLIŻONY - na tekst OBRAZOWANIEM, KLIMATEM, REFLEKSJĄ zbliżony do ks. Jana TWARDOWSKIEGO - POZYTYWNY!!!!!!!
Wielkie TAK! - a mianowicie: jeżeli wiersz jest o pięknie natury , niech będzie on nieskalany - wymowny : chcę czytać sacrum ( co u Ciebie się czyta) - i tak ma być po mojemu!!!!!!!!!!! :) Inni niechaj myślą po swojemu - ich prawo. 2 WERSJA JEST ZBYT ZACIEŚNIONA W SWYM PRZEKAZIE - 1 ZDECYDOWANIE LEPSZA, ALBOWIEM BARDZIEJ OTWARTA - Z TEGO CO UDAŁO MI SIĘ W MGNIENIU CZYTANIA KOMENTÓW DOSTRZEC, PARU FORUMOWICZÓW TEŻ SIĘ OPOWIADA Z JEDYNKĄ - czy Ty się czasem nie gniewasz, że wybierając lepszą po naszemu wersję, piszeyu Ci o tym i chcemy się z Tobą tym podzielić ? E... , chyba nie : :) Nie, nie - na pewno :)
:smoker: :beer:
H8

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”