Hejka!
Pytasz, a zatem w celu odpowiedzi muszę skopiować końcówkę / różnicę.
Piszesz:" Zbyt delikatna, by unieść niebo,
niezłomna w poszukiwaniu
promieni słońca.
Życie wśród liści
nagrodził ciężar wędrówki,
by znaleźć się na moim palcu."
Pomyśl - dlaczego akurat , skoro natura naurans i takoż natura naturata - skoro plotą się, kwitną i rosną , wpisane w swoje istnienie, skoro istnieją zarówno tworzące, jak i stworzone, takoż i na ten ( i inny, i takoż kolejny moment) mają być --- jako tworzące i jako też stworzone -- akurat nagrodzone przez Ciebie?

( patrz: " nagrodził ciężar wędrówki,
by znaleźć się na moim palcu"}
Wpisane w moment i (s) tworzone przez Boga, tylko i tylko przez Niego mogą być nagrodzone - to dlatego pewno Alechemik , w porywie krytyki , napisał/ dopisał/ zasugerował Ci ten odlot biedronki do nieba ( któremu ja się zdecydowanie sprzeciwiam, co wcześniej napisane i uznane przeze mnie jako ... ---.... jako oczywistość zbyt oczywistą, by domagać się słowa. )
W komentach, których nota bene udało mi się przejrzeć zaledwie kilka ( po prostu wolę czytać teksty, niż ich interpretacje), dostrzegam i pozytywne odczyty i próby ekwilibrystyki CUDZYCH MYŚLI / INTERPRETACJI - I TAK MA BYĆ!!!! ALBOWIEM PO TO JEST TEKST , BY ZACZEPIAŁ, BY PROWOKOWAŁ, BY SKŁANIAŁ do myślenia of corurse

!!!!
Ja , jeśli Cię to interesuje, mam pogląd TWÓJ WIERSZ I NA KAŻDY INNY DO NIEGO KLIMATYCZNIE ZBLIŻONY - na tekst OBRAZOWANIEM, KLIMATEM, REFLEKSJĄ zbliżony do ks. Jana TWARDOWSKIEGO - POZYTYWNY!!!!!!!
Wielkie TAK! - a mianowicie: jeżeli wiersz jest o pięknie natury , niech będzie on nieskalany - wymowny : chcę czytać sacrum ( co u Ciebie się czyta) - i tak ma być po mojemu!!!!!!!!!!!

Inni niechaj myślą po swojemu - ich prawo. 2 WERSJA JEST ZBYT ZACIEŚNIONA W SWYM PRZEKAZIE - 1 ZDECYDOWANIE LEPSZA, ALBOWIEM BARDZIEJ OTWARTA - Z TEGO CO UDAŁO MI SIĘ W MGNIENIU CZYTANIA KOMENTÓW DOSTRZEC, PARU FORUMOWICZÓW TEŻ SIĘ OPOWIADA Z JEDYNKĄ - czy Ty się czasem nie gniewasz, że wybierając lepszą po naszemu wersję, piszeyu Ci o tym i chcemy się z Tobą tym podzielić ? E... , chyba nie :

Nie, nie - na pewno
H8