Walentyna

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
coobus

Re: Walentyna

#11 Post autor: coobus » 12 mar 2016, 10:34

lczerwosz pisze:Takie życie jest warte wspomnień
i życia.
To jest myśl przewodnia tego wiersza. Mieć takie chwile, samemu je tworzyć, wyczarowywać, by móc czasem wzlecieć bliżej gwiazd, jak Walentyna. A taką moc daje erotyka, dostrzegalna tu przez wszystkich komentujących. Nawet jeśli nie do gwiazd, to prowadzi na szczyty. Towarzyszący temu wstyd, to tylko pot na drodze tej wspinaczki. Jest tylko smakiem i kolorytem tego wzlotu.
Brawo za wiersz, Leszku :bravo:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#12 Post autor: lczerwosz » 12 mar 2016, 19:23

eka pisze:Aż się roztopi wstyd winno być.
Właśnie nie. Maska zrobiona ze wstydu, maska powstała na skutek wstydu. To we wstydzie jest sztuczność, udawanie, zgrywanie na kogoś innego. Maską może być pobudzone mówienie, nerwowy śmiech, takie nienaturalne zachowanie, aby pokryć nerwowość, skrępowanie, wstyd. Dopiero jak spadnie ta maska, to człowiek przestaje udawać, że na przykład go nic to nie obchodzi, dopiero wtedy pokaże, że mu zależy, że chce.
Taki wstyd to często domena mężczyzn. Nie chcą przyznać się na przykład, że pierwszy raz, bo im głupio, że niedoświadczenia i zgrywają chojraków, supermenów.
Henryk VIII pisze:To już trzeci kosmiczny wiersz , jaki dziś czytam - wpierw Napoleon, potem Alek , a teraz Ty - ALE WAS WZIĘŁO!
Ale ja byłem pierwszy, bo to stary już wiersz.
Alga pisze:Pomysł ciekawy, środek z winda mi się podoba. A co bys powiedział na wyrzucenie inwersji:
aż się roztopi maska
wstydu
Nie winda a rakieta. Winda już była w piosence, do nieba i z powrotem. O odwróceniu inwersji myślałem od początku. Ale akcentacja jest na maska. Brzmieniowa i znaczeniowa. Więc bym nie penalizował a w każdym razie dał łaskę.
coobus pisze:To jest myśl przewodnia tego wiersza
Dokładnie. I słusznie zauważasz czym jest wstyd. Ale też i między innymi. Bliska relacja (psychologiczna) może początkowo uwierać. Aż się ją polubi, co powoduje nawet perturbacje małżeńskie nie tylko u kosmonautów i aktorów. Gdy się na planie całują.

Awatar użytkownika
Alga

#13 Post autor: Alga » 12 mar 2016, 19:29

Dżiiiz, ja przeczytałam " w windzie zawsze za ciasnej"? Why? I nie pasowało mi to do rakiety...

Pozdrawiam
oddam wszystkie przenośnie
za jeden wyraz
wyłuskany z piersi jak żebro
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry

Z. Herbert

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#14 Post autor: Fałszerz komunikatów » 12 mar 2016, 20:09

Lepiej czas spędzać przy dziewczynach
niż cichcem siedzieć w kabinach
:cha:

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#15 Post autor: lczerwosz » 12 mar 2016, 20:53

Alga pisze:Dżiiiz, ja przeczytałam " w windzie zawsze za ciasnej"? Why? I nie pasowało mi to do rakiety...
:)
Fałszerz komunikatów pisze:Lepiej czas spędzać przy dziewczynach
niż cichcem siedzieć w kabinach
No można dwa w jednym przecież, czytaj ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#16 Post autor: Fałszerz komunikatów » 12 mar 2016, 21:00

Heh, pewnie, że można, choć w niektórych kręgach ta praktyka uznawana jest jako faux pas :jez:

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#17 Post autor: eka » 12 mar 2016, 21:04

lczerwosz pisze:To we wstydzie jest sztuczność, udawanie, zgrywanie na kogoś innego. Maską może być pobudzone mówienie, nerwowy śmiech, takie nienaturalne zachowanie, aby pokryć nerwowość, skrępowanie, wstyd. Dopiero jak spadnie ta maska, to człowiek przestaje udawać, że na przykład go nic to nie obchodzi, dopiero wtedy pokaże, że mu zależy, że chce.
:) A czym jest wstyd? Sztucznością, wchodzeniem w rolę? Pobudzonym mówieniem, nerwowym śmiechem?
Nie mylisz objawów z tym, co je wywołuje? Maską byłoby udawanie wstydu.

Wstyd jest potrzebny w miłości i nie tylko w niej.
Ale pięknie, naturalnie się go pozbawiamy, gdy ktoś nas w pełni zaakceptuje i gdy chcemy tego.
Wstyd spala się tutaj w cudownym ogniu.
Jego objawy też.
Maska jest poza emocjami, jest świadoma tego, co sobą zakrywa.
Jest sztuczna.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#18 Post autor: lczerwosz » 12 mar 2016, 21:18

eka pisze:Nie mylisz objawów z tym, co je wywołuje? Maską byłoby udawanie wstydu.
Może napisałem niejasno. Ale powtórzę:
Maską może być pobudzone mówienie, nerwowy śmiech, takie nienaturalne zachowanie, aby pokryć nerwowość, skrępowanie, wstyd.
Oczywiście, że, jak piszesz,
eka pisze: udawanie wstydu też by było maską.
Maską bezwstydnika, to już oszustwo, cynizm.
eka pisze:Wstyd jest potrzebny w miłości i nie tylko w niej.
Ale pięknie, naturalnie się go pozbawiamy, gdy ktoś nas w pełni zaakceptuje i gdy chcemy tego.
Wstyd spala się tutaj w cudownym ogniu.
Jego objawy też.
Oczywiście, ale to inna myśl, równoległa.
Ja pisałem, że maska się spala, lecący ku słońcu bohaterowie mojego wiersza przestają się siebie wstydzić.
eka pisze:Maska jest poza emocjami, jest świadoma tego, co sobą zakrywa.
Jest sztuczna.
No jest sztuczna. Ale czy świadoma. Raczej nie. Te maskujące zachowania przejawiają nawet zwierzęta, gdy się boją, wykonują całą sekwencję działań pokazujących, że się nie boją, że są groźne i mogą w istocie bardzo skutecznie zaatakować. Myślę, że to nieuświadomiony automatyzm.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”