między wzrokiem a słowem
plączą się bezdonmne uczucia
starą halką wspomnień
układają się do snu
los dzierga szare życie
bez oklasków przejdę
przez most codzienności
byle nie wpaść w rzekę zapomnienia
(wiersz z 2010)
Bez poklasku
- anastazja
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- tabakiera
Anastazjo, zawarłaś tu przemyślenia, ale troszkę sporo dopełniaczówek, a "rzeka zapomnienia" jest troszkę już wyeksploatowana.
No i "się" powtarza się w pierwszej strofie.
"Szare" w odniesieniu do życia to też wytarty epitet.
Dobrze jest przejść przez życie bez szumu i poklasku, ale nie zostać zapomnianą.
Moim zdaniem wiersz jest do lekkiej obróbki.
Pozdrawiam i co złego, to nie ja.

No i "się" powtarza się w pierwszej strofie.
"Szare" w odniesieniu do życia to też wytarty epitet.
Dobrze jest przejść przez życie bez szumu i poklasku, ale nie zostać zapomnianą.
Moim zdaniem wiersz jest do lekkiej obróbki.
Pozdrawiam i co złego, to nie ja.

- alchemik
Re: Bez poklasku
No cóż, Dorotka ma sporo racji.
między wzrokiem a słowem
bezdomne uczucia
zaplątane w starą halkę
układają do snu
los dzierga
życie bez oklasków
przejdę
po kładce
przez codzienność
byle nie wpaść w zapomnienie
Przepraszam, że wstawiam swoją wersję.
Ale tak mi jest najłatwiej wyrazić to poglądowo.
Jurek
między wzrokiem a słowem
bezdomne uczucia
zaplątane w starą halkę
układają do snu
los dzierga
życie bez oklasków
przejdę
po kładce
przez codzienność
byle nie wpaść w zapomnienie
Przepraszam, że wstawiam swoją wersję.
Ale tak mi jest najłatwiej wyrazić to poglądowo.
Jurek
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!
G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.
* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl
- Koleś
Lubiłem stary portal, na którym nie widziałem recenzji poprzedników, bo wtedy nie byłem podejrzewany o sugestię poprzednich recenzentów. Teraz wyjdzie na to, że przymilam się do poprzedników, a gwarantuję, że to nieprawda.
Ten wiersz, po prostu, jest słaby, zbyt wiele tu banału. Wersja alchemika jest lepsza, ale i tak nie podoba mi się. Takie to o niczym. Przepraszam, może jestem mało wrażliwy, ale nie wyczuwam tu żadnych emocji. To taki tekst poskładany z poetyckich klocków, ogranych patentów, który do mnie absolutnie nie przemówił.
Jestem tu nowy i przepraszam za swoją bezczelność, jeśli tak tu się nie komentuje. Tabakiera ma rację, zbyt wiele tu dopełniaczówek, właściwie są tu podstawowe błędy nowicjusza - egzaltacja, banał i słowne efekciarstwo.
Strasznie głupio się czuję, bo widzę doświadczoną użytkowniczkę tego portalu i naprawdę głupio mi krytykować jej wiersz - jakiś świeżak krytykuje wiersz doświadczonego użytkownika. Powinienem dostać za to w mordę, więc pokornie nadstawiam policzek, jeśli uraziłem Autorkę.
Cholera, przepraszam, ale naprawdę ten wiersz mi nie podpasował.
Pozdrawiam.
Ten wiersz, po prostu, jest słaby, zbyt wiele tu banału. Wersja alchemika jest lepsza, ale i tak nie podoba mi się. Takie to o niczym. Przepraszam, może jestem mało wrażliwy, ale nie wyczuwam tu żadnych emocji. To taki tekst poskładany z poetyckich klocków, ogranych patentów, który do mnie absolutnie nie przemówił.
Jestem tu nowy i przepraszam za swoją bezczelność, jeśli tak tu się nie komentuje. Tabakiera ma rację, zbyt wiele tu dopełniaczówek, właściwie są tu podstawowe błędy nowicjusza - egzaltacja, banał i słowne efekciarstwo.
Strasznie głupio się czuję, bo widzę doświadczoną użytkowniczkę tego portalu i naprawdę głupio mi krytykować jej wiersz - jakiś świeżak krytykuje wiersz doświadczonego użytkownika. Powinienem dostać za to w mordę, więc pokornie nadstawiam policzek, jeśli uraziłem Autorkę.
Cholera, przepraszam, ale naprawdę ten wiersz mi nie podpasował.
Pozdrawiam.

"Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." F. Zappa
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
- anastazja
Bez powodu denerwujesz się koleś. Wiersz z 2010 roku. Wkleiłam go celowo. Chciałam sprawdzić jakie będą komentarze. Być może się wiele nie nauczyłam przez 6 lat pisania. Ale takiej złej recenzji dawno nie miałam. To znaczy, że troszkę coś umiem.
Pozdrawiam cieplutko wszystkich komentujących.

Pozdrawiam cieplutko wszystkich komentujących.

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- coobus
literóweczka, Ana.anastazja pisze:bezdonmne uczucia
Nie jest tak tragicznie. Choć i moje wczesne wiersze zawierają podobne metafory, jak most codzienności i rzeka zapomnienia. To akurat bym nieco pokancerował, oblał kwasem solnym, żeby zobaczyć co z tego wyjdzie.
a tego nie podpalaj. I tak twierdzę, że Twoje ostatnie wiersze trzymały dobry poziom, co zaakcentowałem ostatnio nominacją.anastazja pisze:los dzierga szare życie
bez oklasków przejdę
Pozdrówka, Ana

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- anastazja
Mój drogi Coby. Tak się zastanawiałam kto mnie wkleił...
To miłe - dziękuję. Dziękuję za całość. Serdecznie pozdrawiam. D
la Ciebie uśmiech. Pozdrów...