Czy Ty naprawdę nie potrafisz myśleć analogiami? Sam Einstein przyznał kiedyś, że zamienia myśli na obrazy, a te łączy i kojarzy ze sobą
na różne sposoby, aby na koniec znów zamienić je na myśli. Okazało się, że ten sposób rozumowania jest wspólny także dla innych geniuszy
i że przeciętny człowiek myśli schematycznie i niejako jednotorowo. Ale, skoro tak... można nauczyć się być geniuszem!
Jak się trochę wysilisz, znajdziesz na ten temat w księgarniach sporo literatury.
Dodano -- 05 sty 2012, 0:32 --
JSK pisze:Nie wiem kto czym i gdzie macha, bo telewizji nie oglądam z zasady. A kto to ten Suzin?
Przepraszam. Ciągle zapominam, że niektórzy nie potrafią jeszcze korzystać z Google.
Zatem przykład z Suzinem ole!jmy
JSK pisze:A w hajku, to jesteś słabiutki, jak rozcieńczone piwo. Choć myślisz inaczej. Poczytaj trochę.
A na jakiej podstawie tak sądzisz? Akurat przykłady, które podałeś są bardzo nierówne.
Wynika to głównie z utrzymania na siłę konwencji klasycznego 5-7-5, ale nie tylko.
Wiele opartych jest na metaforze, jak na przykład miniaturka z polecanego przez Ciebie tomiku Mariusza Parlickiego:
"wiekowe dęby
podobnie jak ja mają
zielono w głowie"
Metaforyka, chyba, że udowodnisz, że dęby mają nie tylko głowy, ale także... fiutka

Są to również utwory oparte w większości na klasycznych obrazach, sięgających korzeniami do średniowiecznej Japonii,
a przecież wystarczy rozejrzeć się dookoła, żeby zauważyć, że nasze środowisko mocno się zmieniło. Nawet księżyca,
na ogół nikt już nie dostrzega, co zresztą ująłem tak:
- księżyc nad miastem
znowu przemknąłby chyłkiem
gdyby nie ona
Trafnie, prawda?

Nie zrozumiałeś o co chodzi z tym Suzinem, więc podpowiem, że powyżej idzie nie tylko o wspólne wzdychanie
zakochanych na ławce do księżyca, ale także (między innymi) o to, że partnerka Peela dostała właśnie miesiączki.
Skojarz sobie okres z księżycem, poszukaj w Googlach dlaczego miesiączka nazywa się właśnie tak jak się nazywa,
a potem zabierz głos, żeby znów nie wypaść nijako. Choć w tej nijakości podpartej czyimiś autorytetami,
raz wypowiedziałeś się sam i na dodatek trafnie:
JSK pisze: myślisz inaczej
Tak, masz rację JSK! I wiedz, że bardzo się z tego powodu cieszę
Pozdrawiam.
Dodano -- 05 sty 2012, 0:54 --
Sokratex pisze:Wiele opartych jest na metaforze, jak na przykład miniaturka z polecanego przez Ciebie tomiku Mariusza Parlickiego:
"wiekowe dęby
podobnie jak ja mają
zielono w głowie"
Zajrzyj tutaj i zobacz jak ładnie poradziłem sobie z tym tematem bez metafor i to w układzie 3-5-3:
http://www.osme-pietro.pl/okruchy-poety ... t1703.html