Glo.
szara komórka społeczeństwa
- Gloinnen
- Administrator
Re: szara komórka społeczeństwa
Dantusiu, ale ja mówię ogólnie, bez wskazywania na konkretnych twórców. Nie wczuwam się w rolę niczyjego adwokata przecież...
Glo.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
- Administrator
A co do meritum sprawy - z poezją jest tak, że wszelkie nowatorstwo opierało się na zasadzie negacji ładu zastanego. Oczywiście, pewne trendy się przyjęły, inne (najczęściej ekstremalne) szły w niebyt, ale żeby coś mogło zostać zweryfikowane - musi najpierw w ogóle powstać. Nie zbuduje się niczego bazując tylko na sprawdzonych wzorcach i modelach.
Glo.
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Sokratex
Dlatego choćby "patrzyły na sprzedawcę, zakochiwały się"Dante pisze:Hm, już starożytni twierdzili, że de gustibus non disputandum est, bardzo słusznie uznając, że gusta są tak różne i liczne jak różni i liczni są ludzie.
http://bit.ly/ymbakQ
A co Ty tak podniośle? Nieważne kto będzie pamiętał, ważne jest próbowanie czegoś innego. Albo wszyscy w końcu będąDante pisze:Cóż, prawdziwych reformatorów, których dzieła i poglądy będzie pamiętało kilka pokoleń potomnych jest w kazdej dziedzinie sztuki bardzo mało.
słuchali tego samego, ubierali się tak samo i oglądali TVN. Co do reformatorów... ilu ludzi musieli do czegoś przekonać? W średniowieczu
zaledwie kilkadziesiąt milionów w całej Europie, mniej niż dziś liczy tylko ludność Polski. Nawet spojrzeć na to w ten sposób jest czymś innym
i na pewno nie każdemu przyszłoby to do głowy
Pozdrawiam.
Dodano -- 14 sty 2012, 21:57 --
Pierwiastek jest ogółem zachowańe_14scie pisze:miękkieSokratex pisze:Tak, cieknące zegary a`la Dali
jest wiersz, jest określona poezja, brak tylko pierwiastka lirycznego.
Pozdrawiam.
- Miladora
A tak mi się przyszło przypadkiem, więc skomentuję przy okazji. 
1. Bawi mnie groteskowość treści i formy.
2. Nie będę się zastanawiać, czy to proza, czy poezja.
3. Lubię "prozatorskie" wiersze.
4. Pointa jest świetnym antidotum na to całe zakochiwanie się.
5. Więc biorę całość z dobrodziejstwem inwentarza.
PS. I nie dlatego, żeby Sokratesek się do mnie nie przyczepiał, ale całkowicie bona fide.
Dobrego
PS. I nie dlatego, żeby Sokratesek się do mnie nie przyczepiał, ale całkowicie bona fide.
Dobrego
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
-
Sokratex
O, i to się nazywa rzetelne podejście do tematu! Niektórzy... chyba po prostu lubią się ze mną spierać,Miladora pisze:A tak mi się przyszło przypadkiem, więc skomentuję przy okazji.
stąd komentarze bywają pretekstem do pewnej, hm... luźnej i różnej od wierszy wymiany zdań i poglądów
Pozdrawiam.
- Dante
Ani podniośle, ani jako sprzeciw próbowaniu czegoś innego, ale czy każda próba czegoś innego ma mi się obowiązkowo podobać? Szczególnie nie podobają mi się innowacje, których jedynym novum jest odrzucanie kolejnych dotychczasowych zasad.Sokratex pisze:A co Ty tak podniośle? Nieważne kto będzie pamiętał, ważne jest próbowanie czegoś innego
Twój tekst mi się podoba (co kilka razy podkreślałem), ale dla mnie nie jest poezją. Jeśli dla innych jest - to ich sprawa i zdanie.
Hm, przyznam się (pewnie podpadnę Administracji), że nudzi mnie komentowanie wierszy, nudzą mnie uwagi z cyklu: dobre, podoba mi się, ładny wiersz, mój klimat i tp pierdoły, stąd chętnie na bazie wiersza przechodzę do szerszej dyskusji, a widocznie Ty, Drogi Sokratexie ( a właściwie Twoje poglądy) jawią mi się wdzięcznym obiektem do takiej dyskusji.Sokratex pisze:chyba po prostu lubią się ze mną spierać,
stąd komentarze bywają pretekstem do pewnej, hm... luźnej i różnej od wierszy wymiany zdań i poglądów
W przeciwieństwie jednak do Ciebie, Drogi Sokratexie, ja koncentruję się na polemice z Twoimi tezami, Ty zaś na analizie mojej skromnej osoby.
Aż tak Cię zaintrygowała (ta moja skromna osoba)?
Pozdrawiam
AD
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, 12:23 przez Dante, łącznie zmieniany 1 raz.
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści ;-)
-
Sokratex
Odniosłem się do tego, co określasz poezją. Czyli... nie wiadomo co? Na pewno nie jest nią coś, co choć ubrane w wersyDante pisze:W przeciwieństwie jednak do Ciebie, Drogi Sokratexie, ja koncentruję się na polemice z Twoimi tezami, Ty zaś na analizie mojej skromnej osoby.
i podobające się "skromnej osobie", to jednak nie spełniające jakiegoś tam wymogu, by nią być.
W sumie to dobrze, że masz własne zdanie na ten temat, ale mogłeś korzystając z okazji podzielić się szerzej owym kryterium,
którym mierzysz co jest poezją, a co nią nie jest. Szalenie trudna sprawa, ale warto chociaż w skrócie określić spektrum poezji,
choćby wklejając dla kontrastu jakiś jej przykład.
Pozdrawiam.
- Dante
Nigdzie tego nie określałem, do czego więc się odniosłeś?Sokratex pisze:Odniosłem się do tego, co określasz poezją.
No własnie, skromna osoba oczekuje od tej bardziej świadomej czegoś jednak konkretniejszego niż "jakiegoś".Sokratex pisze:Na pewno nie jest nią coś, co choć ubrane w wersy
i podobające się "skromnej osobie", to jednak nie spełniające jakiegoś tam wymogu, by nią być.
Tyle to sam wiem.
Skromna osoba nie napisała też nigdzie, że poezją jest tylko to, co jej się podoba, więc tego rodzaju imputowanie jest nierzetelnym zabiegiem polemicznym.
Sokratex pisze: warto chociaż w skrócie określić spektrum poezji
A warto, warto, ale chyba pierszeństwo należy się tym bardziej "świadomym".
Jestem bardzo ciekaw Twojego zdania na ten temat. Jest nawet otwarty wątek w tej sprawie na forum.
Pozdrawiam
AD
-
Sokratex
Swoje zdania na ten temat wyrażam tutaj:Dante pisze:Jestem bardzo ciekaw Twojego zdania na ten temat. Jest nawet otwarty wątek w tej sprawie na forum.
http://www.osme-pietro.pl/search.php?au ... =firstpost
- Dante
Ależ Sokratexie, spodziewałem się jakiegoś mądrego, ale przystępnego wykładu, który pomógłby mnie i innym skromnym osobom bliżej w temacie poezji się zorientować, a Ty zamierzasz zamęczyć nas lekturą Twoich 97-u wierszy, sadząc naiwnie, że to wyczerpuje wiedzę o poezji.
Zaiste, Twoja megalomania jest znacznie większa niż to początkowo sądziłem, zważ jednak, że to choroba niezwykle wyniszczająca.
Pozdrawiam
AD
Zaiste, Twoja megalomania jest znacznie większa niż to początkowo sądziłem, zważ jednak, że to choroba niezwykle wyniszczająca.
Pozdrawiam
AD