- Masz coś we włosach - szepnęła, przyglądając mi się spod przymrużonych powiek.
- Nie strasz mnie! Takie spojrzenie nie wróży nic dobrego! Dopiero co umyłam głowę po tej idiotycznej zabawie na plaży. - Wzdrygnęłam się, szybko przeczesując włosy palcami.
- To tylko paproszek! Wciąż tam jest! - Roześmiała się. - Daj, wyjmę!
Pachniała olejkiem do opalania.
- Masz piękne włosy, lśniące i mocne - powiedziała półgłosem, jakby chciała się zwierzyć z jakiegoś sekretu. Czułam jej oddech na szyi. - Zawsze marzyłam o takich lokach. O, jest! To chyba jakieś nasionko? Zaplątało się w te twoje sprężynki jak ryba w sieć! Złota rybka...
Była dziewczyną Leszka. Miała w sobie to przysłowiowe "coś", co pozwala człowiekowi już przy pierwszym spotkaniu zaskarbić sobie sympatię innych. To "coś" emanowało z jej wnętrza i osadzało się na wszystkim, na co spojrzała, między innymi na ludziach, którzy przebywali w jej towarzystwie.
- O czym myślisz? - zapytała.
Spojrzałam na opustoszałą taflę jeziora, woda o tej porze była spokojna, potem na Agnieszkę. Sprawiała wrażenie zawstydzonej.
- O tym, że niedługo koniec wakacji i ...
- ... i wyjedziesz do swojego świata?
- Właśnie - przytaknęłam. - Wspomniałaś coś o złotej rybce... A gdyby ona była prawdziwa?
- Gdyby to była prawdziwa złota rybka, poprosiłabym ją o spełnienie życzenia, tylko jednego... - Te słowa wymówiła jednym tchem, jakby w obawie, że jej przerwę.
- Tego najważniejszego... - dodałam.
Wakacje nad jeziorem
Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz
- Alicja Jonasz
Alicja Jonasz
"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
- Patka
Re: Wakacje nad jeziorem
No patrz, masz tu złotą rybkę, a ja dopiero co kilka godzin temu wpadłam na pomysł na tekst o złotych rybkach. Przysięgam - twój tekst przeczytałam dopiero teraz! 

- Alicja Jonasz
może to coś znaczy 

Alicja Jonasz
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"