z bogiem

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
anastazja
Re: z bogiem

#11 Post autor: anastazja » 15 sie 2016, 14:23

elka pisze: ja mam nadzieję, że mężczyźni Zachodu wreszcie się obudzą i nie pozwolą krzywdzić swoich kobiet.
Oj, uważaj Elu. :crach: a jeśli jakiś dżihadysta przeczyta ;) :ok:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

elka

#12 Post autor: elka » 15 sie 2016, 14:54

Chyba zacznę znowu pisać o miłości... :cha:

Dziękuję, Anastazjo, za troskę, ale co komu pisane...

Pozdrawiam.elka. :rosa:

Niedzisiejszy
Kontakt:

#13 Post autor: Niedzisiejszy » 19 sie 2016, 20:41

Niestety bardzo: na czasie wiersz, patrząc na to co się dzieje tylko kilkadziesiąt km od nas.
Dla naszych dziadków walczących z nazistami bliskość Berlina gdy wkraczali na teren Polski ( niestety z drugim okupantem ) była na rękę, bo każdy kilometr bliżej, to każda godzina wojny mniej.

Ale obecnie im bliżej Berlina, Niemiec, Francji, Szwecji itp tym bliżej do wojny.
Dziś czytałem o tym jak w Szwecji walczą z gwałtami dyrektywami: bo jest gorąco, lub tatuażami z napisem: Nie, a jaśnie nam panująca i oświecona Angela Merkel oświadcza, że to nie jest wina imigrantów. :crach:
Pamiętam sytuację z sylwestra, gdy w Polsce, we Wrocławiu, w Warszawie, Krakowie, ludzie się bezpiecznie bawili, śmiali, tańczyli, pili szampana, nic się nie działo, gdy tym czasem m.in: w Niemczech dochodziło do wielu gwałtów i poniżeń, a wielu ludzi zmuszeni strachem siedziało w domach, a nowy rok przyniósł tylko jeszcze więcej cierpień, i niewinnie przelanej krwi.

Jak by nie wystarczyło, że nasze czasy same w sobie są przez wiele czynników okropne,
a jeszcze do tego dochodzi "religia" o nazwie Islam.

Gratuluję Pani odwagi, i pozostaje nam się cieszyć, że żyjemy w kraju, gdzie można bezpiecznie pisać takie słowa, i nie bać się wyroku za: islamofobie i nawołania rasistowskie, w kraju, gdzie można iść do pubu/kawiarni ze znajomymi, i nie bać się, że ktoś wpadnie i się wysadzi w imię: " Boga", który żąda jedynie oceanów krwi, zamiast głosić ludziom Miłość.

Pozdrawiam :rosa:
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”