wbrew naturze
Re: wbrew naturze
Mateusz, obawiam się, że As miał rację, tego pociągu już nikt nie zatrzyma. Niedługo przestanie nas ''to'' szokować, bo stanie się codziennością.
Pomyśl, kogo dzisiaj obchodzi, że kobiety są poniewierane, bite, gwałcone, poddawane okrutnym praktykom? Mamy siedzieć cicho, rodzić dzieci, żeby powstała nowa rasa ''nadludzi''. Jeszcze trochę, a obrzezanie będzie wykonywane w szpitalach, niby z troski o zdrowie kobiety.
Zadziwiające, że dzieje się to na naszych oczach... a my piszemy wiersze o miłości, rysujemy serduszka i kwiatki...
Pozdrawiam.elka.
Pomyśl, kogo dzisiaj obchodzi, że kobiety są poniewierane, bite, gwałcone, poddawane okrutnym praktykom? Mamy siedzieć cicho, rodzić dzieci, żeby powstała nowa rasa ''nadludzi''. Jeszcze trochę, a obrzezanie będzie wykonywane w szpitalach, niby z troski o zdrowie kobiety.
Zadziwiające, że dzieje się to na naszych oczach... a my piszemy wiersze o miłości, rysujemy serduszka i kwiatki...
Pozdrawiam.elka.
- Lucile
- Moderator
Gorzko Elka, bardzo gorzko, ja niestety także obawiam się o przyszłość.elka pisze:Niedługo przestanie nas ''to'' szokować, bo stanie się codziennością.
To, o czym piszesz bezpośrednio nas nie dotyczy (fizycznie, bowiem emocjonalnie boli, jeszcze jak boli!),
ale co będzie z naszymi prawnuczkami, a nie daj Boże, nawet wnuczkami?
Kasandryczna wizja

A chińskie przysłowie mówi
obyś żył w ciekawych czasach
Tym niemniej życzę Ci Elka także bardziej pogodnych myśli i serdecznie pozdrawiam

Lucile
Lucile, dziękuję Ci, że jesteś przy mnie w tych trudnych chwilach. Ty też się martwisz o bliskich...
Przeczytałam dzisiaj, że w Warszawie ma powstać największa na świecie dzielnica muzułmańska. Pozwala się na budowę gigantycznego osiedla... dla kogo, jeżeli Polska nie przyjmuje uchodźców?
To wszystko mnie przerasta. Zaczynam się zwyczajnie bać.
Pozdrawiam serdecznie.elka.
Przeczytałam dzisiaj, że w Warszawie ma powstać największa na świecie dzielnica muzułmańska. Pozwala się na budowę gigantycznego osiedla... dla kogo, jeżeli Polska nie przyjmuje uchodźców?
To wszystko mnie przerasta. Zaczynam się zwyczajnie bać.
Pozdrawiam serdecznie.elka.

- anastazja
Asiu, obrzezane są małe dziewczynki, w wieku 0d ok 3 lat! Czytałaś o Waris Dirie. Wstrząsająca prawda i totalna głupota. A wiersz porażająco prawdziwy - Elaajw pisze:(bo jak rozumiem piszesz o obrzezaniu kobiet - barbarzyństwie dokonywanym na bezbronnych kobietach, które często kończy się zakażeniem organizmu, nie mówiąc o okaleczeniu fizycznym i psychicznym).

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
anastazja pisze:wiersz porażająco prawdziwy
Dziękuję, Anastazjo.

Pozdrawiam.elka.
-
Witaj elka!
W wierszu ukazujesz rzeczywistość zewnętrzną . Czy jest sposób,żebyśmy to zahamowali? Ja nie widzę.
Widzę inny - od wewnątrz.To taki mechanizm zmiany naszej mentalności wobec bliźniego.Ten problem ukazałam w moim "Terrorysta".
Często, kiedy nam każą - np. rodzice - zrób to i to , bo musisz, od razu bunt- nic nie muszę. Kiedy sami odkryjemy w nas miłość - będziemy posłuszni tej miłości.
Tylko o n a może przemienić serce człowieka. Zrobiłam studium przypadku. Żadnych ogólnych sformułowań. Żadnych roztrząsań religijnych.
Powinnam to pod 'Terrorystą", ale tam zapytałaś w komentarzu a tu pytasz w swoim znakomitym wierszu,co z tym problemem zrobić? Trudno rozdzielić problem.
Jeszcze potem coś dopiszę ale nie chcę ewentualnym czytelnikom czegokolwiek sugerować.
Pozdrawiam serdecznie
W wierszu ukazujesz rzeczywistość zewnętrzną . Czy jest sposób,żebyśmy to zahamowali? Ja nie widzę.
Widzę inny - od wewnątrz.To taki mechanizm zmiany naszej mentalności wobec bliźniego.Ten problem ukazałam w moim "Terrorysta".
Często, kiedy nam każą - np. rodzice - zrób to i to , bo musisz, od razu bunt- nic nie muszę. Kiedy sami odkryjemy w nas miłość - będziemy posłuszni tej miłości.
Tylko o n a może przemienić serce człowieka. Zrobiłam studium przypadku. Żadnych ogólnych sformułowań. Żadnych roztrząsań religijnych.
Powinnam to pod 'Terrorystą", ale tam zapytałaś w komentarzu a tu pytasz w swoim znakomitym wierszu,co z tym problemem zrobić? Trudno rozdzielić problem.
Jeszcze potem coś dopiszę ale nie chcę ewentualnym czytelnikom czegokolwiek sugerować.
Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu, nie sądzę, że miłość może zatrzymać te praktyki, ponieważ to właśnie miłość matek do córek, każe im okaleczać córki, żeby po pierwsze były ''czyste'', po drugie znalazły męża.
Tutaj nikt nie pyta trzyletnich, albo młodszych dziewczynek, czy chcą być obrzezane. Taka jest tradycja i koniec. Moim skromnym zdaniem tylko wysokie kary mogą to zatrzymać, bo w tej chwili, pomimo, że oficjalnie jest to zabronione, w praktyce nie ma zastosowania. Ten problem nie dotyczy tylko Afryki, w Londynie też znajdziesz mnóstwo przypadków, które są tolerowane.
Pozdrawiam.elka.
Tutaj nikt nie pyta trzyletnich, albo młodszych dziewczynek, czy chcą być obrzezane. Taka jest tradycja i koniec. Moim skromnym zdaniem tylko wysokie kary mogą to zatrzymać, bo w tej chwili, pomimo, że oficjalnie jest to zabronione, w praktyce nie ma zastosowania. Ten problem nie dotyczy tylko Afryki, w Londynie też znajdziesz mnóstwo przypadków, które są tolerowane.
Pozdrawiam.elka.
-
Dziękuję za komentarz zwrotny. Temat jest mi bliski. Kara jest skuteczna - jeśli ukarany zrozumie winę, którego się dopuścił.
W przeciwnym razie budzie się nienawiść. Spirala się nakręca.
na zasadzie I zasady dynamiki.Akcja= reakcja. problem leży w człowieku.
Jeżeli kary. Przez kogo i jakie ? Popieram tak czy siak Twój protest.
Jeśli Twój protest i moje poparcie do jakiegoś decydenta doleci - niech potrząśnie jego człowieczeństwem!
Pozdrawiam
W przeciwnym razie budzie się nienawiść. Spirala się nakręca.
na zasadzie I zasady dynamiki.Akcja= reakcja. problem leży w człowieku.
Jeżeli kary. Przez kogo i jakie ? Popieram tak czy siak Twój protest.
Jeśli Twój protest i moje poparcie do jakiegoś decydenta doleci - niech potrząśnie jego człowieczeństwem!
Pozdrawiam
Jeżeli oficjalnie, obrzezanie jest zabronione prawem, to oni dobrze wiedzą, że robią to poza prawem, tylko nikt jak dotąd nie poniósł żadnej kary, więc ten nieludzki zwyczaj jest praktykowany. Ukarać jednego, reszta się przestraszy....
Pozdrawiam.elka.
Dziękuję, Małgosiu, za poparcie.Mms pisze:Jeśli Twój protest i moje poparcie do jakiegoś decydenta doleci - niech potrząśnie jego człowieczeństwem!

Pozdrawiam.elka.