ciesz się kromką chleba
bo kamień krew wytoczy
sypiąc gwiazdami w ślepia
zastruga starą piosenkę
zatykając usta
samo mleko wpadnie w trans
ewoluując w kakao
pobite gary też się zdarzają
ale szybszy jest zawał pracy
na kawę po ...chemii ?
ostatni zamyka
oczy
napierśnica
-
Re: napierśnica
Czy mi się tylko wydaje, czy to wiersz promujący
zdrowe odżywianie? W każdym razie "kromka chleba"
sugeruje wstrzemięźliwość, podczas gdy "kamień" -
ciężar trudny do strawienia. Zła dieta - a więc i zawały
i nowotwory w perspektywie, oczywiście, można to też
tłumaczyć alegorycznie
zdrowe odżywianie? W każdym razie "kromka chleba"
sugeruje wstrzemięźliwość, podczas gdy "kamień" -
ciężar trudny do strawienia. Zła dieta - a więc i zawały
i nowotwory w perspektywie, oczywiście, można to też
tłumaczyć alegorycznie

-
Re: napierśnica
Witaj,
wiersz - zdaniem mym - b. metaforyczny. Nakłania do pochylenia się nad drobiazgiem , nad zwyczajnością szczegółów- nad ich prostotą i dobrem ( bo przecież dobry jest chleb) - w świecie, który wszak nie jest rajem.
I jest w tym wielka racja. Trzeba się cieszyć z tego dobrego, choć niepozornego - co nam daje dzień.
Jest tutaj owo Horacjańskie credo:" Carpe diem" - chwytaj chwilę. Bo świat jest jaki jest i innego nie będzie , bo " bo kamień krew wytoczy
sypiąc gwiazdami w ślepia " i nie zdążysz już nic powiedzieć, mając " zatkane" usta.
Ja tak to czytam.
h8
wiersz - zdaniem mym - b. metaforyczny. Nakłania do pochylenia się nad drobiazgiem , nad zwyczajnością szczegółów- nad ich prostotą i dobrem ( bo przecież dobry jest chleb) - w świecie, który wszak nie jest rajem.
I jest w tym wielka racja. Trzeba się cieszyć z tego dobrego, choć niepozornego - co nam daje dzień.
Jest tutaj owo Horacjańskie credo:" Carpe diem" - chwytaj chwilę. Bo świat jest jaki jest i innego nie będzie , bo " bo kamień krew wytoczy
sypiąc gwiazdami w ślepia " i nie zdążysz już nic powiedzieć, mając " zatkane" usta.
Ja tak to czytam.

h8