układy
- Elunia
Re: układy
Dobry wiersz, ale rekwizyt brzytwy, moim zdaniem zbędny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- eka
- Moderator
Prolog, który jest wnioskiem z bardzo trudnej sytuacji, ale co ma brzytwa do snów, w których podmiotowi śni się, że nie może zasnąć? Jeżeli zasnął, to metaforyczne, świadome kaleczenie (brzytwa) - nie aż tak straszne.elka pisze:niepotrzebnie ranię ręce o brzytwę
skoro nawet w snach
cierpię na bezsenność
Może czegoś po prostu nie chwytam.
Ale sny o bezsenności - całkiem ciekawy pomysł na oddanie znużenia, które nie daje odpoczynku nawet we śnie.
Huśtawka - ograny do bólu symbol wahań, zwrotów sytuacji, tutaj odmiennie różnych wątpliwości co do swoich odczuć. Tu podmiot spada z niej, czyli wątpliwości kończą się. Czyżby? Skądże. Wiatr we włosach kojarzy się ze swobodą, wolnością, ba szczęśliwą chwilą a nie ze strachem.elka pisze:gdy spadam z huśtawki
czuję jedynie wiatr we włosach
a może to tylko strach
przed kontaktem z ziemią
Być może chodzi o jak najdłuższe zatrzymanie w tym locie. Ryzykiem był zeskok z wątpliwości.
Gubimy brzytwę, huśtawkę, wiatr, strach.elka pisze:nie ma biało-czarnej odpowiedzi
od kiedy kolory weszły w układy
z wyrocznią
Pojawia się wyrocznia - która jak rozumiem, nie pozwala na posiadanie wątpliwości. Na relatywizm.
Czyli jak jest, drogi podmiocie?
Wiersz, jedynie w pierwszej cząstce daje podpowiedź, tyle że w kolorze czerwonym, nawet w snach.
----------
Liryk, w którym wykorzystano wiele symboli, usiłowałam je połączyć, aby nadmiar jednak przemówił jednością komunikatu.

Pozdrawiam.
-
Brzytwa - służy do walki z nowo
powstającym zarostem.
Tu symbol walki z trudami życia,
które wciskają się nawet w sen.
Bezsens walki ( apatia), skoro
los wydaje się przesądzony( puenta).
Huśtawka zdarzeń zmienia perspektywy, może być szansą na dostrzeżenie sensu tej walki.
Pozdrawiam
,
powstającym zarostem.
Tu symbol walki z trudami życia,
które wciskają się nawet w sen.
Bezsens walki ( apatia), skoro
los wydaje się przesądzony( puenta).
Huśtawka zdarzeń zmienia perspektywy, może być szansą na dostrzeżenie sensu tej walki.
Pozdrawiam
,
Eluniu, brzytwa była mi niezbędna, ''tonący'' nawet tego się trzyma.
Eko, Małgosiu, rozbieracie mnie prawie do naga, prawie...
Dziękuję dziewczyny, za wnikliwą analizę i słowo pod wierszem.
Pozdrawiam.elka.
Eko, Małgosiu, rozbieracie mnie prawie do naga, prawie...
Dziękuję dziewczyny, za wnikliwą analizę i słowo pod wierszem.
Pozdrawiam.elka.
- anastazja
Ależ tu rekwizytów, aż trudno wyłapać.

Nie chcę zostawić Cię nagą, chociaż to, byłoby ciekawe - Elu.elka pisze:Eko, Małgosiu, rozbieracie mnie prawie do naga, prawie...

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Obnażona elka... co też Ci chodzi po głowie, Anastazjo... a tak przy okazji, masz piękny cytat... Swoją drogą ciekawe, co się dzieje z naszym Królem, jakoś nie widać go ostatnio.anastazja pisze:Nie chcę zostawić Cię nagą, chociaż to, byłoby ciekawe
Mówi się, że im trudniej, tym lepiej... coś w tym jest.anastazja pisze:Ależ tu rekwizytów, aż trudno wyłapać.
Dziękuję za odwiedziny.

Pozdrawiam.elka.
Gajko, masz całkowitą rację.

Serdeczności ślę.elka
- Elunia
To Twój wiersz, i zawsze zrobisz co będziesz uważała za słuszne.
Róża na przeprosiny
Pozdrawiam
Róża na przeprosiny

Elunia, to tylko wiersz, jeden z wielu. Poetka ze mnie żadna, za to wielka amatorka... więc przepraszać nie ma za co, bo ja się wcale nie gniewam.
A teraz, idziemy na jednego...
A teraz, idziemy na jednego...