Z biblioteki miejskiej.

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
witka

Z biblioteki miejskiej.

#1 Post autor: witka » 16 paź 2016, 11:17

Świeże produkty. Fantasy, sensacja,
horror, literatura grozy.
W kwaterach na literę K
brakuje Kuncewiczowej,
jest sześciopak, kryminał za to

Joyce zniknął klika lat temu,
chyba nie dla ostaniego rozdziału Ulissesa.
Może w charakterze przewodnika
pojechał z kimś do Dublina
i nie wracają...
Ostatnio zmieniony 16 paź 2016, 16:29 przez witka, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bój się snów, dzielić się tobą nie będę. - Eka

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Z biblioteki miejskiej.

#2 Post autor: Gloinnen » 16 paź 2016, 15:24

witka pisze:kryminał za to.
Gdyby tutaj usunąć kropkę, wyszłaby fajna przerzutnia łącząca strofy. "Za to" pełniłoby wtedy podwójną funkcję znaczeniową - "kryminał za to" ---> kryminał jako zamiennik literatury wyższych lotów, oraz "za to Joyce zniknął... etc." - przeciwstawienie zawartości dwóch półek bibliotecznych.

Zjawisko, które opisujesz - rzeczywiście warte refleksji i zauważenia. Do bibliotek trafia coraz więcej chłamu, a stare dobre pozycje giną, znikają. Przede wszystkim dlatego, że dawne wydania po prostu się niszczą, a nie ma żadnych wznowień. Wydawnictwa wolą inwestować w przekłady hamerykańskiej szmiry. To samo dzieje się też w wypożyczalniach dla dzieci i młodzieży. Lektury szkolne jeszcze "trzymają się mocno", a poza tym - dno i wodorosty. Same nieudolne tłumaczenia jakichś kuriozów, które nic nie mają wspólnego z literaturą. A przecież kiedyś wydawano wiele interesujących książek dla dzieci, i to do tego polskich autorów. Dziś szukam dla syna starych, dobrych sprawdzonych pozycji, i niestety ich już nie ma.

Całkowity upadek, dobrze przez Ciebie zaprezentowany w wierszu.

Pozdrawiam,
:kwiat:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

witka

#3 Post autor: witka » 16 paź 2016, 16:28

skorzystam z rad dziękuję
Nie bój się snów, dzielić się tobą nie będę. - Eka

Niedzisiejszy
Kontakt:

#4 Post autor: Niedzisiejszy » 16 paź 2016, 18:42

Fakt, we współczesnych księgarniach coraz trudniej dostać dobrą literaturę, i to zarazem tą współczesną, jak i dawne dzieła.
Owszem czytałem ostatnio udaną i bardzo wzruszającą powieść współczesną Jojo Moyes p.t.: "Zanim się pojawiłeś", którą osobiście polecam, bo zdarzają się dobre książki napisane niedawno, ale co do reszty: fakt, dużo jest chłamu, bo nawet powieść romantyczną trzeba umieć napisać, a niestety czasem można trafić na naprawdę słabą, bez głębszego przesłania. Nie mówiąc już o innych, ale nie to najbardziej załamuje. Ostatnio chciałem kupić w empiku trochę Poezji ( nie miałem ustalonego autora, coś co by wpadło: w oko po przeczytanie pierwszego wiersza ), ale niestety jak na naprawdę duży sklep, ponieważ miał aż dwa piętra ( ! ) znalazłem tylko dosłownie dwie małe półeczki, na których wybór był bardzo ograniczony, to tylko tych najbardziej "popularnych" autorów. Natomiast: 50 Twarzy Greya zajmowało aż cały regał z dwóch stron, jak by mieli zjechać wszyscy fani tej książki.

Fakt, nie wszystkie współczesne powieści to chłam, ale on jest najbardziej: popularyzowany.

Gratuluję naprawdę dobrego wiersza o ciekawej tematyce, i życzę znalezienia cudownej biblioteki z dużym wyborem ;)

Pozdrawiam :rosa:
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Awatar użytkownika
biegnąca po fali

#5 Post autor: biegnąca po fali » 16 paź 2016, 21:47

Bardzo dobry, oryginalny wiersz :bravo:
i przeszłość
dopóki widać ślady

AS...

za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć

witka

Awatar użytkownika
Elunia

#6 Post autor: Elunia » 16 paź 2016, 23:09

witka pisze:pojechał z kimś do Dublina
i nie wracają...
Oj, wielu pojechało i nie wraca.
Dobrze, że poruszyłeś ten problem. Biblioteki, też są omijane szerokim łukiem, bo przecież wszystko jest w internecie. Ciekawie poprowadzony temat. :ok:
Pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”