W zatęchłej skorupce
obracam się wokół
zaprzeszłych promieni.
Co świt cieniem blakną;
już gniewni spojrzeniem
i prądem wskrzeszeni
dają porankowi
garść czerni i bieli.
Na zewnątrz bezpiecznie;
pogubione gwiazdy
i czarna samotność
skorupki nie nęka.
A w środku kruszeje,
unosi się w dźwiękach
tykającej bomby
człowieczego tętna.
Ziemia
- eka
- Moderator
Re: Ziemia
Jest dobry pomysł na wiersz, Ziemia - jajo, pod jej skorupą - atmosferą, wyklute ludzkie plemię, w tym podmiot, bardzo krytycznie oceniający warunki bytowania. Zatęchłe od złej przeszłości miejsce, narażone na rozpad wskutek:
Druga zwrotka - promienie gniewne spojrzeniem i prądem wskrzeszone - niezbyt udana metafora, ocierająca się o patos.
Myślę, że spokojnie można z niej zrezygnować i zamknąć przesłanie w trzech, bardziej udanych, odsłonach.
Pozdrawiam.
: )
Wiersz z tych zaangażowanych, i dobrze, są potrzebne.niebieskooka14 pisze:tykającej bomby
człowieczego tętna.
Druga zwrotka - promienie gniewne spojrzeniem i prądem wskrzeszone - niezbyt udana metafora, ocierająca się o patos.
Myślę, że spokojnie można z niej zrezygnować i zamknąć przesłanie w trzech, bardziej udanych, odsłonach.
Pozdrawiam.
: )
- niebieskooka14
Dziękuję bardzo za komentarz.
Co do drugiej zwrotki - ajć, niestety nie udało mi się tego poprawnie przedstawić, bo gdy się czyta, wydaje się, że to promienie (lub jeszcze coś innego) są "gniewne spojrzeniem i prądem wskrzeszone", a w zamyśle chodziło mi o ludzi gniewnych spojrzeniem i prądem wskrzeszonych. No nic, popracuję dalej.
Pozdrawiam

Co do drugiej zwrotki - ajć, niestety nie udało mi się tego poprawnie przedstawić, bo gdy się czyta, wydaje się, że to promienie (lub jeszcze coś innego) są "gniewne spojrzeniem i prądem wskrzeszone", a w zamyśle chodziło mi o ludzi gniewnych spojrzeniem i prądem wskrzeszonych. No nic, popracuję dalej.

Pozdrawiam

-
Witaj,
pomysł ciekawy, klimat raczej ponury. Zwrot " zaprzeszłych promieni" - fajnie kojarzy się z plusquamperfectum czyli czasem zaprzeszłym.
Pozdrawiam!
h8
pomysł ciekawy, klimat raczej ponury. Zwrot " zaprzeszłych promieni" - fajnie kojarzy się z plusquamperfectum czyli czasem zaprzeszłym.

Pozdrawiam!
h8
- abandon
"Co świt cieniem blakną;" a może: co świt jak cień blakną.
Ciekawie. Podoba mi się z przygodnymi rymami. Całkiem bezrymowo, byłby tylko białym* numerycznym tekstem, od którego już się odeszło.
A tak, jestem na tak
Ciekawie. Podoba mi się z przygodnymi rymami. Całkiem bezrymowo, byłby tylko białym* numerycznym tekstem, od którego już się odeszło.
A tak, jestem na tak

Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.
- niebieskooka14
O, ciekawy pomysł, pomyślę. 
Pozdrawiam

Pozdrawiam