zapach jałmużny
- Nula.Mychaan
Świetny tytuł, ale rzeczywiście zapis dość przeszkadza w odbiorze, a wiersz jest interesujacy
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
- lczerwosz
- Administrator
Re: zapach jałmużny
Scena bardzo intymna, przynajmniej dla PL-a, który, wiedząc o umowności tej relacji, oczekuje znacznie więcej, niż otrzymuje. Zniesmaczony potem, ale chyba nie zaskoczony. Kto następny robi z dziewczyny PL-a wręcz prostytutkę, a ona jest jedynie bardziej szczera, oboje umawiają się na seks. Tyle,że on oczekuje nastrojowego półmroku, a ona woli w iskrzącym się świetle. On pewnie nawet wróci do kolejki.
Istotnie "kto następny" jest postawieniem kawy na ławę. Tytuł wyjaśnia nierównowagę relacji zupełnie dostatecznie. Ewentualnie bym poszukał delikatniejszej formy, wtedy jest szansa na pokazanie tej samej sceny w kategoriach pogłębionego przeżycia emocjonalnego a nawet uczuciowego. I wtedy można zróżnicować wyraźniej sposób odczuwania jej i jego. Nawet nietypowego dla płci, często się bowiem uważa, że mężczyźni płycej traktują seks niż kobiety, choć to pewnie nieprawda.
Zamiast "głaskam" lepiej użyć "gładzę".
Jeżeli nie ma interpunkcji to podwójny nowy wiersz daje chwilę na pomyślenie, złapanie oddechu, jeśli czytasz na głos. U Ciebie stosowany bez przerwy podwójny odstęp tylko przeszkadza, wersyfikacja jest zresztą zupełnie przypadkowa, nie związana z przekazem. Niepotrzebny jest wykrzyknik. Emfatyczny charakter wypowiedzi chwilo trwaj musisz sobie wypracować kontekstem, zapracować całą treścią. Albo przywróć pełną interpunkcję, co ułatwia czytanie ze zrozumieniem. Jak i takoweż pisanie.
Istotnie "kto następny" jest postawieniem kawy na ławę. Tytuł wyjaśnia nierównowagę relacji zupełnie dostatecznie. Ewentualnie bym poszukał delikatniejszej formy, wtedy jest szansa na pokazanie tej samej sceny w kategoriach pogłębionego przeżycia emocjonalnego a nawet uczuciowego. I wtedy można zróżnicować wyraźniej sposób odczuwania jej i jego. Nawet nietypowego dla płci, często się bowiem uważa, że mężczyźni płycej traktują seks niż kobiety, choć to pewnie nieprawda.
Zamiast "głaskam" lepiej użyć "gładzę".
Jeżeli nie ma interpunkcji to podwójny nowy wiersz daje chwilę na pomyślenie, złapanie oddechu, jeśli czytasz na głos. U Ciebie stosowany bez przerwy podwójny odstęp tylko przeszkadza, wersyfikacja jest zresztą zupełnie przypadkowa, nie związana z przekazem. Niepotrzebny jest wykrzyknik. Emfatyczny charakter wypowiedzi chwilo trwaj musisz sobie wypracować kontekstem, zapracować całą treścią. Albo przywróć pełną interpunkcję, co ułatwia czytanie ze zrozumieniem. Jak i takoweż pisanie.
- eka
- Moderator
No ba! A czemu oczekiwał?lczerwosz pisze:dla PL-a, który, wiedząc o umowności tej relacji, oczekuje znacznie więcej, niż otrzymuje.
W dodatku po wyraźnym wskazaniu w trakcie spotkania.
Jego zemstą jest finał - owa higiena i pytanie.
Przekonanie, i to nieważne której płci dotyka, że obowiązuje wzajemność, jest brakiem szacunku wobec samostanowienia, wolności partnera, który uczuć drugiej strony podzielać nie musi.
Ileż mniej byłoby afer, stalkingu, etc. - gdybyśmy to sobie uświadomili.
- Tomasz Gil
No ba! A czemu oczekiwał?
Przekonanie, i to nieważne której płci dotyka, że obowiązuje wzajemność, jest brakiem szacunku wobec samostanowienia, wolności partnera, który uczuć drugiej strony podzielać nie musi.
Ileż mniej byłoby afer, stalkingu, etc. - gdybyśmy to sobie uświadomili.[/quote]
Dobre pytanie: czego oczekiwał? Może peel znał ową kobietę, może już byli razem kiedyś? Może nadal ją kocha? Może miał prawo oczekiwać więcej, a może sobie za dużo wyobrażał? Może, jak ćma, leciał do światła?
Celowo napisałem o podobnych relacjach w ostatnich filmach Kieślowskiego, jeśli ktoś zna, i pamięta, to przekaz będzie bardziej zrozumiały, chociaż bardziej znany jest Pulp Fliction.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.Nie spodziewałem się tylu komentarzy, szczerze mówiąc (pisząc).
Pozdrawiam.
Dodano -- 25 cze 2017, 6:49 --
Pozdrawiam.
Ileż mniej byłoby afer, stalkingu, etc. - gdybyśmy to sobie uświadomili.[/quote]
Dobre pytanie: czego oczekiwał? Może peel znał ową kobietę, może już byli razem kiedyś? Może nadal ją kocha? Może miał prawo oczekiwać więcej, a może sobie za dużo wyobrażał? Może, jak ćma, leciał do światła?
Celowo napisałem o podobnych relacjach w ostatnich filmach Kieślowskiego, jeśli ktoś zna, i pamięta, to przekaz będzie bardziej zrozumiały, chociaż bardziej znany jest Pulp Fliction.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.Nie spodziewałem się tylu komentarzy, szczerze mówiąc (pisząc).
Pozdrawiam.
Dodano -- 25 cze 2017, 6:49 --
Podwójny nowy wers "wkleił mi się" z Worda. To nie jest zamierzone. Duże litery - tak. odstępy - nie. W oryginale piszę co jedną linijkę i takowoż jest u mnie na dysku. Jak to wkleić, by było tak samo, nie wiem.lczerwosz pisze:Jeżeli nie ma interpunkcji to podwójny nowy wiersz daje chwilę na pomyślenie, złapanie oddechu, jeśli czytasz na głos. U Ciebie stosowany bez przerwy podwójny odstęp tylko przeszkadza, wersyfikacja jest zresztą zupełnie przypadkowa, nie związana z przekazem. Niepotrzebny jest wykrzyknik. Emfatyczny charakter wypowiedzi chwilo trwaj musisz sobie wypracować kontekstem, zapracować całą treścią. Albo przywróć pełną interpunkcję, co ułatwia czytanie ze zrozumieniem. Jak i takoweż pisanie.
Pozdrawiam.
Tomek
- eka
- Moderator
Taki jest zapis oryginału?Tomasz Gil pisze:Jestem wrażliwy na półmrok
Stoisz
półprofilem nie widzisz mnie
Naga
twoje ciało na tle światła
Podchodzę dotykam nie jesteś zdziwiona
delikatna otoczka
miękka ciepła pachnąca
Wtedy
bez pośpiechu
jakby z rozmysłem
odwracasz głowę
przymykasz oczy
a
gdy głaskam twoją twarz
mówisz
nie myśl sobie zbyt wiele
chwilo trwaj!
Rano robisz kawę
Otwierasz drzwi rzucasz
cześć
cześć
higienicznie wychodzę
kto następny?
-----------------------------------
Chcąc zlikwidować odstępy, musisz to zrobić ręcznie, podnosząc każdy wers (delete).
Hm.
A ja widzę wiersz w tym kształcie, dla siebie oczywiście.
jestem wrażliwy na półmrok
stoisz półprofilem
nie widzisz mnie
naga
twoje ciało na tle światła
podchodzę dotykam nie jesteś zdziwiona
delikatna otoczka
miękka ciepła pachnąca
wtedy bez pośpiechu
jakby z rozmysłem odwracasz głowę
przymykasz oczy
a
gdy głaszczę twoją twarz
mówisz
nie myśl sobie zbyt wiele
chwilo trwaj!
rano robisz kawę
otwierając drzwi rzucasz
cześć
cześć
higienicznie wychodzę
kto następny?
- Tomasz Gil
Eka, dzięki. Już nie będę robić prostego kopiuj-wklej. Co ro Twojego zapisu to mógłby być, lecz zostawię po swojemu. To dwie odsłony: związek i kilkugodzinny romans kilka miesięcy później. Piszę, bo było to dawno, wystarczająco dawno.
Zrobiłem z dwóch fragmentów całość o zupełnie innym wymiarze. Ale "a" musi zostać jako osobny wers.
Pozdrawiam.
Zrobiłem z dwóch fragmentów całość o zupełnie innym wymiarze. Ale "a" musi zostać jako osobny wers.
Pozdrawiam.
Tomek
- lczerwosz
- Administrator
AaaaaaaaaaaaaaTomasz Gil pisze:Jak to wkleić, by było tak samo, nie wiem.
Aaaaaaaaaaaaaaa
Aaaaaaaaaaaaa
Aaa.
Właśnie próbowałem z pojedynczym i podwójnym odstępem w Wordzie i jest tak samo. U mnie dobrze.
Aaaaaaaaaaaaaa
Aaaaaaaaaaaaaaa
Aaaaaaaaaaaaa
Aaa.