Przed sobą widzę jedynie ogrom pracy.
Pozdrawiam

Sugeruję formatować tradycyjnie, a nie grać grafiką zapisu (centrowanie) ani czcionką (kursywa), bo te efekty nie ułatwiają wcale czytania, a odwracają uwagę od zawartości tekstu, który TU JEST NAJWAŻNIEJSZY. Publikacja na forum jest jakby bardziej techniczna, nie warto zatem upodabniać jej do książki na kredzie ani bloga z diamentami na niebie laptopa.niebieskooka14 pisze: ↑14 sie 2017, 23:01wypuszczam oczy <-- zapewne to tylko kobiety wiedzą, co to znaczy wypuszczać oko/oczy, może jak męskie zapuszczać żurawia. Spuszczać oczy - wiem, chociaż już tego nikt nie robi.
i łyk powietrza
i tylko <-- myślę, że powtórzenie "i" nic nie wnosi, taki sobie chwyt, potem jeszcze dwa razy powtórzony, może wystarczy w jednym miejscu albo wcale
w towarzystwie wiatru <--wiatr przynosi niepokój, zmiany, nie wiedzieć czemu jest tak lubiany przez poetów, przeze mnie też, a jakby spróbować bez odwoływania się do antropomorficznego wiatru
ty gubisz go w biegu
i szeptem
i szmerem
poszarpanych oczu <-- powtórzone oczy a nie wiem, po co. Teraz sa poszarpane - dlaczego. Bo nieopatrznie wypuszczone?
Szept oczu - kojarzę, ale szmer? Zamykanych powiek
zatruwasz się
ciszą
i nocą
i rankiem
nieznajomym jeszcze
spadają gwiazdy
i wiersze
i krzyki
do mojego świata <-- gwiazdy spadają do mojego świata, wiersze (piszą się) do mojego świata,krzyki (skierowane) do mojego świata
oddychasz wyłącznie
pustką <-- to dobre i mocne, ostry zarzut do partnera, właściwie jedyna akcja na tle kolorów wiersza
Świetnie. Wikłaj je ze sobą, rozszerzaj i przesuwaj tak, by doprowadzały cię w dowolny zakamarek wyobraźni. Jesteś bogiem, a utwór twoim światem. Wszystko ci podlega - od ruchu planet, po trajektorię spadającego gdzieś na końcu ścieżki klonowego listka.niebieskooka14 pisze: ↑15 sie 2017, 15:13chęć czegoś nowego zapędza mnie w różne ścieżki
Co tam wieczór. Chwyć za długopis i napisz przemowę, którą wygłosisz podczas odbierania Nagrody Nobla na oczach całego literackiego świata. Pomyśl, jak wykorzystasz tę chwilę. Ćwicz przemówienie przed lustrem.niebieskooka14 pisze: ↑18 sie 2017, 21:45Nie śmiałam nawet pomarzyć o czymś takim jak wieczór autorski.