Tęsknota

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
niepozorny

Tęsknota

#1 Post autor: niepozorny » 03 wrz 2017, 2:10

Czy wiesz, dla Ciebie piszę ten wiersz,
czuję jak morzy mnie sen, by śnić, jak żyć.
To nic, że nagle zabrakło mi słów,
są we mnie, dojrzeją, bym znów
podziwiać umiał Cię...

Dziś mnie ta noc gwiazdami czaruje,
choć też trochę smutkiem częstuje,
tak pragnę muśnięcia ust...

Jaki przytulny jest ten świat,
gdy czułe słowa adorują,
nie ma Cię i nie ma słów.
Chociaż wiesz i ja też wiem,
przyśnił się zbyt piękny sen,
tylko sam za nim nie chcę biec,
co więcej mogę rzec?

Prysł sen, więc nie śpię i tęsknię,
bo noc rodzi słowa namiętne...
Widnieje, za chwilę nadejdzie świt...
I nowy dzień. Kolejny dzień...

Ten tekst powstał do muzyki Chrisa Spheerisa "Always". Oto link do muzyki:https://www.youtube.com/watch?v=Hi3th1BisoQ
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2017, 17:01 przez niepozorny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

Awatar użytkownika
Nula.Mychaan
Tęsknota

#2 Post autor: Nula.Mychaan » 03 wrz 2017, 9:14

Pierwsza uwaga to zaimki osobowe typu ciebie w wierszach nie piszemy z dużej litery, bo taką formę stosujemy w listach, w poezji to nie wygląda dobrze.
Poza tym poniżej masz z małej litery, więc nawet konsekwencji brakuje.
Rymy czasownikowe - czaruje-częstuje są bardzo słabe i bardzo psują jakość wiersza,
inwersje też nie zdobią, bardzo dużo powtórzeń, a przecież język polski jest taki bogaty, warto wysilić się by znaleźć synonimy.
Jeszcze te wielokropki, w ostatniej strofce, jak dziury w asfalcie, co chwilę w nie wpadam, a bardzo ich nie lubię.
Ogólnie, to wiersz wymaga gruntownego remontu.
Pozdrawiam
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

niepozorny

Tęsknota

#3 Post autor: niepozorny » 03 wrz 2017, 16:58

Nula. Mychaan - Dziękuję za poczytanie. Mam nadzieję, że czytała Pani ten wiersz do melodii, bo to ona była inspiracją. Szkoda, że nie udokumentowała Pani zasady pisania wielką literą( dużą jest niepoprawnie). Używanie wielkiej litery wyraża nasz emocjonalny, pozytywny stosunek do adresata, więc nie ma powodu,by w poezji takiego stosunku nie można wyrażać." Ciebie" w pierwszym wersie ma oznaczać, że to właśnie dla konkretnej, ważnej uczuciowo osoby jest pisany. Dla konsekwencji poprawiłem "Cię" w piątym wersie. Nie rymy tworzą klimat wiersza, ale ich treść. Moim skromnym zdaniem ten wymóg spełniają. Jak wynika z treści, nie jest to tekst rymowany. Występują w nim trzy przypadkowe rymy: czaruje-częstuje, wiem-sen, tesknię-namietnie. Inwersja to bardzo popularny środek stylistyczny w poezji, służący nie ozdobie, ale przekazaniu w specyficzny sposób emocji i treści. Wielokropki służą miedzy innymi również do tego, by zaznaczyć przerwanie toku wypowiedzi, a właśnie po nim zmienia się rytm melodii. Doceniając chęć merytorycznej oceny wiersza, pozwoliłem sobie na pokazanie mojego punktu widzenia. Łączę pozdrowienia :rosa:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

niepozorny

Tęsknota

#4 Post autor: niepozorny » 03 wrz 2017, 17:04

By być precyzyjnym w odpowiedzi, dodaję jeszcze jeden występujący rym męski biec-rzec i bez szkody dla tekstu i emocji trochę zmniejszyć ilość wielokropków skoro rażą. :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”