Chciałem zadzwonić
- teo
Chciałem zadzwonić
chciałem zadzwonić po latach
ale byłem zajęty milionem rzeczy
odkładanych na tę chwilę
czasami mam nadzieję że masz lepiej
innym razem boję się że tak jest
więzną mi słowa w suchym gardle
tyle zostało dumy z tego kim jestem
stałem się
dzisiaj mam spalone kubki smakowe
nie odróżniam przespanych nocy
igła kompasu nie wskazuje północy
lecz znika w pośpiechu
odkładanych na tę chwilę
czasami mam nadzieję że masz lepiej
innym razem boję się że tak jest
więzną mi słowa w suchym gardle
stałem się
igła kompasu nie wskazuje północy
lecz znika w pośpiechu
Ostatnio zmieniony 04 lut 2018, 20:15 przez teo, łącznie zmieniany 3 razy.
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
Tadeusz Makowski – Pamiętnik
- Lucile
- Moderator
Teo, proszę popraw ten nieszczęsny, a tak często popełniany błąd:
tę – biernik
Podobno w mowie potocznej dopuszczane jest użycie w bierniku formy tą, jednak w piśmie, a szczególnie poezji – przynajmniej mnie – bardzo razi.
Jak jeszcze z pierwszego wersu zechcesz pozbyć się - po tych – nic nie wnosi do wiersza, wydaje mi się, że lepiej wejdzie się w tekst. Zastanawiam się też nad dwóch, jeżeli dookreślenie czasu jest istotne, niech pozostanie.
odkładanych na tę chwilę
Oczywiście, niczego nie narzucam.
Pozdrawiam
Lu
tą – narzędnik
tę – biernik
Podobno w mowie potocznej dopuszczane jest użycie w bierniku formy tą, jednak w piśmie, a szczególnie poezji – przynajmniej mnie – bardzo razi.
Jak jeszcze z pierwszego wersu zechcesz pozbyć się - po tych – nic nie wnosi do wiersza, wydaje mi się, że lepiej wejdzie się w tekst. Zastanawiam się też nad dwóch, jeżeli dookreślenie czasu jest istotne, niech pozostanie.
odkładanych na tę chwilę
Oczywiście, niczego nie narzucam.

Pozdrawiam
Lu
-
Chciałem zadzwonić
teo, zadzwoń.
Wiersz jak list odczytany, tak osobisty, bliski aż do niewypowiedzenia.
Ja też zadzwonię.
Pozdrawiam marta zoja
Wiersz jak list odczytany, tak osobisty, bliski aż do niewypowiedzenia.
Ja też zadzwonię.
Pozdrawiam marta zoja
Nagle przyszło mi do głowy, że nie mam apetytu, bo brak we mnie literackiego realizmu.
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
Wydało mi się, że sam stałem się częścią jakiejś żle napisanej powieści.
Kroniki ptaka nakręcacza- Haruki Murakami
-
Chciałem zadzwonić
Bardzo dobry, Głęboko wybronowany kawał życia.
Fotosynteza postępuje.
Fotosynteza postępuje.
Nie bój się snów, dzielić się tobą nie będę. - Eka
-
Chciałem zadzwonić
List niewysłany, tak już w życiu jest, chcemy albo nie chcemy - sami nie wiemy. Proste, a jakze bolesne słowa.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- tetu
Chciałem zadzwonić
Bardzo mocno utrwalił mi się tytuł.
Myślę, że warto przemyśleć sugestie Lu. Moim zdaniem okres po jakim chciałeś zadzwonić zupełnie nic nie wnosi do wiersza, chyba że się mylę, że był w tym jakiś cel, ale z tego raczej bym, zrezygnowała. Samo to że Twój peel odkładał tę chwilę świadczy o pewnym odstępie czasu i to wystarczy.
druga strofa w ogóle mi nie siadła, chociaż wynika z niej pewna troska, ale spójrz
Wiesz Teo to dobry, emocjonalny wiersz, nawet bardzo, myślę że drobny lifting i po sprawie. Za to piękna puenta,
chciałem zadzwonić
odkładanych na tę chwilę
teraz
słowa więzną w gardle
stałem się zanim nadeszłaś
igła kompasu nie wskazuje już północy
lecz znika w pośpiechu
zastanawiam się jeszcze nad słowem "smakowe"
Wybacz Teo że spróbowałam po swojemu, pozdrawiam Tetu.
Myślę, że warto przemyśleć sugestie Lu. Moim zdaniem okres po jakim chciałeś zadzwonić zupełnie nic nie wnosi do wiersza, chyba że się mylę, że był w tym jakiś cel, ale z tego raczej bym, zrezygnowała. Samo to że Twój peel odkładał tę chwilę świadczy o pewnym odstępie czasu i to wystarczy.
druga strofa w ogóle mi nie siadła, chociaż wynika z niej pewna troska, ale spójrz
oprócz tego: czasami, ja, razem, znów itd nagromadziło się, za dużo jak na dwa wersy, więc albo bym zrezygnowała, albo pokombinowała.teo pisze: ↑02 lut 2018, 18:26czasami mam nadzieję że masz lepiej niż ja
a innym razem znów boję się że może masz
Wiesz Teo to dobry, emocjonalny wiersz, nawet bardzo, myślę że drobny lifting i po sprawie. Za to piękna puenta,

chciałem zadzwonić
odkładanych na tę chwilę
teraz
słowa więzną w gardle
lecz znika w pośpiechu

- teo
Chciałem zadzwonić
Heh. W sumie to do tej pory było mi obojętne, którą formę użyję. Ale nie chcę razić ignorancją.Lucile pisze: ↑02 lut 2018, 21:45Teo, proszę popraw ten nieszczęsny, a tak często popełniany błąd:

tych przenosi ładunek emocjonalny w wersie. Ale mogę zrezygnować, nie jest to jakoś szczególnie ważne.Lucile pisze: ↑02 lut 2018, 21:45Jak jeszcze z pierwszego wersu zechcesz pozbyć się - po tych – nic nie wnosi do wiersza,
Jest/nie jest. Skomplikowana kwestia, ale z liczebnika też mogę zrezygnować.Lucile pisze: ↑02 lut 2018, 21:45Zastanawiam się też nad dwóch, jeżeli dookreślenie czasu jest istotne, niech pozostanie.

To dopiero skomplikowane.marta zoja pisze: ↑03 lut 2018, 10:41teo, zadzwoń.

Nieoczekiwana reakcja.marta zoja pisze: ↑03 lut 2018, 10:41Wiersz jak list odczytany, tak osobisty, bliski aż do niewypowiedzenia.
Ja też zadzwonię.

Dziękujęwitka pisze: ↑03 lut 2018, 11:12Bardzo dobry, Głęboko wybronowany kawał życia.
Fotosynteza postępuje.

Proste słowa stały się ostatnio moim celem. Cieszę się, że ta forma przynosi efekt.Marcin Sztelak pisze: ↑03 lut 2018, 13:04List niewysłany, tak już w życiu jest, chcemy albo nie chcemy - sami nie wiemy. Proste, a jakze bolesne słowa.

A przecież tak często wymawiana kwestia. No może z "ale," na końcu.tetu pisze: ↑03 lut 2018, 18:59Bardzo mocno utrwalił mi się tytuł.

Nie. Kwestie istotne dla autora, ale czytelnikowi niczego nie naświetlają. Więc sugestie Lu jak najbardziej przemyślane.tetu pisze: ↑03 lut 2018, 18:59Myślę, że warto przemyśleć sugestie Lu. Moim zdaniem okres po jakim chciałeś zadzwonić zupełnie nic nie wnosi do wiersza, chyba że się mylę, że był w tym jakiś cel, ale z tego raczej bym, zrezygnowała.

W zasadzie nie mam się z czym kłócićtetu pisze: ↑03 lut 2018, 18:59Samo to że Twój peel odkładał tę chwilę świadczy o pewnym odstępie czasu i to wystarczy.

Eh. Zawsze zmuszasz mnie do kombinowania....tetu pisze: ↑03 lut 2018, 18:59druga strofa w ogóle mi nie siadła, chociaż wynika z niej pewna troska, ale spójrz
teo pisze: ↑02 lut 2018, 18:26
czasami mam nadzieję że masz lepiej niż ja
oprócz tego: czasami, ja, razem, znów itd nagromadziło się, za dużo jak na dwa wersy, więc albo bym zrezygnowała, albo pokombinowała.

Dziękitetu pisze: ↑03 lut 2018, 18:59Wiesz Teo to dobry, emocjonalny wiersz, nawet bardzo, myślę że drobny lifting i po sprawie. Za to piękna puenta,

Wizja spokotetu pisze: ↑03 lut 2018, 18:59Bardzo mocno utrwalił mi się tytuł.
oprócz tego: czasami, ja, razem, znów itd nagromadziło się, za dużo jak na dwa wersy, więc albo bym zrezygnowała, albo pokombinowała.teo pisze: ↑02 lut 2018, 18:26czasami mam nadzieję że masz lepiej niż ja
Wiesz Teo to dobry, emocjonalny wiersz, nawet bardzo, myślę że drobny lifting i po sprawie. Za to piękna puenta,![]()
chciałem zadzwonić
odkładanych na tę chwilę
teraz
słowa więzną w gardle
lecz znika w pośpiechu

Pozdrawiam Wszystkich
teo
Mniej pracuję. Jeszcze jestem niezdrów. Dnia przybywa, obiecuję sobie wiele, skoro będzie widniej i cieplej. Chcę zapomnieć o rzeczach smutnych i bolesnych. Mam wrażliwe serce. Zwiększam rzeczy wrażliwością.
- Nula.Mychaan
Wiesz, po pierwszym czytaniu pomyślałam ot taki sobie, ale zwykle czytam kilkakrotnie.
Ta prostota ma właśnie urok i wcale nie jest taki sobie, to dobry wiersz, a puenta jest rewelacyjna
Ta prostota ma właśnie urok i wcale nie jest taki sobie, to dobry wiersz, a puenta jest rewelacyjna
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia
- biegnąca po fali
Chciałem zadzwonić
Piękny liryk z doskonałą puentą, teo. Bardzo na tak.
i przeszłość
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
dopóki widać ślady
AS...
za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć
witka
- anastazja
Cudowna puenta i piękny wiersz. Rozsmakowałam się ... 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"