na dumę

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka
Moderator

na dumę

#11 Post autor: eka » 17 lut 2018, 10:22

Miło w takiej tonacji dyskutować, dziękuję Jaguarze.
Nie zapominaj o kontekście odczutego przeze mnie patosu. Tytuł skojarzyłam, jeszcze przed otwarciem zawartości tematu, z lekką formą fraszki, a zderzyłam się ze śmiercią pokory wskutek zaczernienia dumą, czuciem wypluwanego przez sen (?:) terroru, i na ozdobę w baśniowym przerysowaniu - księżniczką niepotrzebnie tracącą zmysły podczas ratowania księcia:), a w finale nad poległą pokorą, zagrzebaną trzy metry (!) pod ziemią, stoi peelka - dumna księżniczka, bez wiary w kontynuowanie związku, źle czuje się - nie grzesząc.

No ruszyło mnie:) Emocjonalne jak trza.
Wybacz, udanego wolnego czasu, pozdrawiam serdecznie.
:kofe:

Awatar użytkownika
tetu

na dumę

#12 Post autor: tetu » 17 lut 2018, 21:18

Mocno się zastanawiam Baś nad tym wierszem.
Mam mieszane odczucia.
1 st wprowadza w oniryczny klimat. Czuję tu coś na kształt koszmaru
jaguar pisze:
15 lut 2018, 20:05
terror wypluwany
przez sen
którego peelka nie potrafi sobie przypomnieć,(snu) ale dość wyraziście odczuwa strach przed nieuniknionym.

2st to jakby chęć załagodzenia sytuacji, ale nie do końca po myśli "księżniczki" która nie ma chłodnego spojrzenia, ani pokory, wręcz tarci zmysły i też unosi się dumą, uważając że nie ona pierwsza powinna wyciągnąć dłoń.
Rzeczywiście nazewnictwo w tej strofie "księżniczka" książę" (choć może trochę odjechane) odbieram nie baśniowo jak Eka, ale jako ironię w stosunku do sytuacji i samych siebie.
jaguar pisze:
po ludzku zagrzebaliśmy pokorę
ten wers Basiu mi nie podszedł ze względu na to "po ludzku" choć ja wiem co chciałaś wyrazić, naszą ludzką słabość, ale pokora jest cnotą, jest siłą, a stwierdzenie "po ludzku" odnosi się w życiu do jakiejś szlachetności, poprawności, wyrozumiałości, zatem moim zdaniem nietrafiona i nieciekawa kombinacja. Pozbyłabym się tego stwierdzenia.
To niedobrze że zagrzebano pokorę, dlatego polegi, dlatego zabrakło wiary i siły, a duma przysłoniła to co być może dałoby się uratować.
jaguar pisze:
źle mi dzisiaj w przebraniu
bo nawet wiara pozwala na grzech,
W puencie wyrzut sumienia.
Odniesienie do wiary sugeruje że peelka jest osobą wierzącą i czuje że źle postąpiła, będąc dumną i nierozważną, pozwalając na rozsypanie się związku

bo..."co Bóg złączył..." myślę że o taki grzech tutaj chodzi.
Pozdrawiam Jaguarko.

Marcin Sztelak

na dumę

#13 Post autor: Marcin Sztelak » 17 lut 2018, 22:32

Przepraszam, ale nie tym razem, może puentujący dwuwers, ale poza tym infantylnie dość, ale wiem, zdarza się, czasami nie da się inaczej.

Awatar użytkownika
jaguar

na dumę

#14 Post autor: jaguar » 22 lut 2018, 21:23

Dzięki, eko. Dzięki, tetu, za poświęcenie uwagi temu tekstowi. Marcin, dzięki również, że wpadłeś dosypać do ognia. Przeczytałam ten wiersz na spokojnie i myślę, ze macie racje, bo z dystansu, bez moich emocji i zaangażowania, jest cienko. Pozdrawiam Was serdecznie i stawiam wszystkim kawę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”