pod paznokciami idealne wymówki
- Elunia
kreślę ósemki na piasku
bo coś trzeba robić
gdy ty zalewasz robaka
rano mówisz żebym nie wychodziła bo pada
wieczorem zapominasz zakręcić kran
a tam kapią sny z fabułą o normalności
potem chodzisz z rękami w kieszeniach
jakbyś czekał na przyzwolenie
nudne to rysowanie
muszę poszukać innego zajęcia
bo coś trzeba robić
gdy ty zalewasz robaka
rano mówisz żebym nie wychodziła bo pada
potem chodzisz z rękami w kieszeniach
jakbyś czekał na przyzwolenie
nudne to rysowanie
muszę poszukać innego zajęcia
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2018, 23:53 przez Elunia, łącznie zmieniany 1 raz.
- tabakiera
Nie z czasownikami piszemy osobno.Elunia pisze: ↑12 kwie 2018, 22:45rano mówisz żebym niewychodziła bo pada
Pewnie coś się niechcący połączyło.
Jest dużo emocji w tym wierszu i prostota, która chwyta za gardło.
Bezradność.
- Elunia
Tak to jest jak się pisze w telefonie. Niby sprawdzałam hi hi. Dziękuję za uważne czytanie i pozostawienie komentarza.
Skoro wyłuskałaś bezradność, to znaczy, że osiągnęłam cel. Dziękuję
Skoro wyłuskałaś bezradność, to znaczy, że osiągnęłam cel. Dziękuję

- tetu
Bardzo fajny tytuł Elu.
Bolesny wiersz.
Bolesny wiersz.
- Elunia
Dziękuję tetu za odwiedziny. Skoro tytuł Ci się spodobał, to mnie cieszy. 

- Lucile
- Moderator
I nie tylko tytuł, Eluniu.Elunia pisze: ↑15 kwie 2018, 22:17Skoro tytuł Ci się spodobał, to mnie cieszy
To kreślenie ósemek ma dla mnie jeszcze dodatkowy, szczególny wymiar. Wystarczy "przewrócić" ósemkę, a zobaczymy symbol nieskończoności. I przyszła mi na myśl, gdzieś, kiedyś zasłyszana teza pewnego dziewiętnastowiecznego matematyka, że nieskończoność można potraktować jako obiekt. Obiekt, na którym możemy dokonywać czynności, działań i operacji ( bo coś trzeba robić). Można też porównywać, jak w wierszu, dzień do dnia, ranek do wieczoru:
Istnieje również, jak w omawianym twierdzeniu pewna hierarchia, że niektóre zbiory nieskończone są inne, liczniejsze (ważniejsze?) niż inne, w Twoim wierszu, on:Elunia pisze: ↑12 kwie 2018, 22:45rano mówisz żebym nie wychodziła bo pada
Elunia pisze: ↑12 kwie 2018, 22:45ty zalewasz robaka
ręce w kieszeniach - jaki ważniakElunia pisze: ↑12 kwie 2018, 22:45potem chodzisz z rękami w kieszeniach

ona:
czyli wykonuje czynności ulotne, nietrwałe, nieistotneElunia pisze: ↑12 kwie 2018, 22:45kreślę ósemki na piasku
Na szczęście przyszła refleksja:Elunia pisze: ↑12 kwie 2018, 22:45bo coś trzeba robić
Jest dla peelki nadzieja – niech poszuka.
Zastanawiam się, czy świadomość iż (prawdopodobnie) symbol ∞ wywodzi się od greckiej litery omega - ostatniej w alfabecie, wyznaczającej koniec - miał wpływ na kreślenie tej cyfry.
Ostatni wers mnie na taką myśl naprowadził.
Wystarczy już tego jałowego biegu, basta, koniec - muszę poszukać innego zajęcia.
Poczytało i „pogrzebało” mi się w Twoim wierszu z ciekawością - zaintrygował oraz powiódł w powyższe rejony nauki (niestety, zbyt mało mi znanej, jaka szkoda!), która obok filozofii jest jej niekwestionowaną królową.
Pozdrawiam
Lu
- Elunia
Uwielbiam matematykę. Liczenie jest potrzebne, a zawsze można liczyć na siebie.
Ładnie rozebrałaś mój wiersz, teraz wszyscy wiedzą co we mnie śpi. Co do ósemek, to masz rację, można po nich kreślić aż do nieskończoności. Wybrałam celowo. Szukam innego zajęcia kreśląc ósemki na piasku, gdzie piasek też jest symbolem przesypywania się w klepsydrze czasu.
Sprawiłaś mi radość swoją wizytą. Dziękuję
Ładnie rozebrałaś mój wiersz, teraz wszyscy wiedzą co we mnie śpi. Co do ósemek, to masz rację, można po nich kreślić aż do nieskończoności. Wybrałam celowo. Szukam innego zajęcia kreśląc ósemki na piasku, gdzie piasek też jest symbolem przesypywania się w klepsydrze czasu.
Sprawiłaś mi radość swoją wizytą. Dziękuję

- Lucile
- Moderator
Bardzo proszę, Eluniu, "rozbieranie" Twojego wiersza to była dla mnie przyjemnośćElunia pisze: ↑17 kwie 2018, 0:57Sprawiłaś mi radość swoją wizytą

- Elunia
Przyjemność obustronnaLucile pisze: ↑17 kwie 2018, 1:10Bardzo proszę, Eluniu, "rozbieranie" Twojego wiersza to była dla mnie przyjemność

- Lucile
- Moderator
Eluniu, usunęłam jeden z podwojonych postów, mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe
Kolorowych, miłych snów

Kolorowych, miłych snów