Wartowniczka
- Ewa Włodek
Wartowniczka
mosiądz spiralą wpity w skórę
przeżartą strachem i gniewem
z wecowanej stali
wciąż patrzą oczy w które spojrzała
nim ociekła krwią ze zbrocza
przybita do ściany
naga
ogłasza nieustanny alert
przeżartą strachem i gniewem
z wecowanej stali
wciąż patrzą oczy w które spojrzała
nim ociekła krwią ze zbrocza
przybita do ściany
naga
ogłasza nieustanny alert
- Gloinnen
- Administrator
Re: Wartowniczka
Twoje wiersze zawsze inspirują mnie, aby poszukać do nich jakiejś grafiki.
Ten jest tym bardziej mi bliski, że wpisuje się bardzo głęboko w moje klimaty i moje prywatne obsesje. Zupełnie tak, jakby Twoja peelka była ucieleśnieniem moich różnych myśli. Odbieram tym samym tekst bardzo osobiście.
Jak zwykle - z utworu emanuje fascynacja ciemną stroną ludzkiej natury. Wiem, że lubisz wszystko, co wiąże się z wojną, walką, bronią... Tak sobie pomyślałam, że właściwie metafora wojny to dobra metafora całego naszego życia, gdzie przegrywamy lub wygrywamy, odnosimy rany i umiemy się z nich podźwignąć, cierpimy albo triumfujemy, jesteśmy silniejsi lub słabsi, bezbronni albo uzbrojeni po zęby, poddajemy się czy też podejmujemy wyzwania...
Dołączam dla Ciebie obrazek...
Pozdrawiam,

Glo.
Ten jest tym bardziej mi bliski, że wpisuje się bardzo głęboko w moje klimaty i moje prywatne obsesje. Zupełnie tak, jakby Twoja peelka była ucieleśnieniem moich różnych myśli. Odbieram tym samym tekst bardzo osobiście.
Jak zwykle - z utworu emanuje fascynacja ciemną stroną ludzkiej natury. Wiem, że lubisz wszystko, co wiąże się z wojną, walką, bronią... Tak sobie pomyślałam, że właściwie metafora wojny to dobra metafora całego naszego życia, gdzie przegrywamy lub wygrywamy, odnosimy rany i umiemy się z nich podźwignąć, cierpimy albo triumfujemy, jesteśmy silniejsi lub słabsi, bezbronni albo uzbrojeni po zęby, poddajemy się czy też podejmujemy wyzwania...
Dołączam dla Ciebie obrazek...
Pozdrawiam,

Glo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Ten obrazek chyba faktycznie pasuje do tekstu
Dla mnie to czyste fantasy
Pozdrawiam
Dla mnie to czyste fantasy
Pozdrawiam

- Ewa Włodek
och, Glo...Jakaz piękna grafika - i jak przystaje do tekstu! Najpiękniej Ci za nia dziękuję...A życie - cóż - wojna, chocbyśmy nie wiem jak temu przeczyli...Masz 200 procent racj, masz...
Zaś moja Wartowniczka - to szabla, zwyczajna, bojowa, używania wielokrotnie - a wokół niej - moje przemyślenia...Szczególnie o tym, że podnoszono ją kiedyś w obronie pewnych wartości i teraz jakby była swoistym memento, przypominała, że warto strzec pewnych zasad...
Alosie - az fantasy? popatrz, a ta szabla na ścianie - taka prawdziwa...
Cudnie Wam, moi Kochani, dziękuję, że mnie odwiedziliście, daliście Swój czas wierzykowi i powiedzieliście tyle dobrego i madrego w związku z nim...Całą mase serdeczności z uśmiechami posyłam do Was...
Ewa

Zaś moja Wartowniczka - to szabla, zwyczajna, bojowa, używania wielokrotnie - a wokół niej - moje przemyślenia...Szczególnie o tym, że podnoszono ją kiedyś w obronie pewnych wartości i teraz jakby była swoistym memento, przypominała, że warto strzec pewnych zasad...

Alosie - az fantasy? popatrz, a ta szabla na ścianie - taka prawdziwa...

Cudnie Wam, moi Kochani, dziękuję, że mnie odwiedziliście, daliście Swój czas wierzykowi i powiedzieliście tyle dobrego i madrego w związku z nim...Całą mase serdeczności z uśmiechami posyłam do Was...
Ewa
Ewa Włodek pisze:Zaś moja Wartowniczka - to szabla,
Personifikacja szabli,
oj, to niebezpieczna dama, ile głów już ścięła...
Pozdrawiam

- Ewa Włodek
oj, to prawda, prawda, Zuosiu...I w tym jej zabójczy urok...SamoZuo pisze: oj, to niebezpieczna dama, ile głów już ścięła...

Pieknie Ci dziękuję, Kochana, że mnie odwiedziłaś i powiedziałas miłe słówko...
Cała masę ciepła posyłam do Ciebie...
Ewa
- anastazja
Zuo - myślałam, że jesteś mężczyzną?
Miladoruś - już czytałam, grzeczny ukłon w stronę wiersza

Miladoruś - już czytałam, grzeczny ukłon w stronę wiersza

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- Ewa Włodek
ooo, Anastazjo, a my z wierszykiem - odwzajemniamy ukłony, w trójnasób...
I pięknie Ci dziękuję za obecność, za czas i za dobre, miłe słowo. I bez liku ciepłych serdeczności dołączam...
Ewa

I pięknie Ci dziękuję za obecność, za czas i za dobre, miłe słowo. I bez liku ciepłych serdeczności dołączam...
Ewa
-
Atmosfera wojny, jak wspomina Glo, to jest coś, czego nie znoszę. Może dlatego ten wiersz mnie jakoś uraża, rani. Być może Glo ma rację i dlatego wolę Twoje rymowane. Melodia rymowanego łagodzi twarde dźwięki.
Spiralą/przeżartą - za dużo ą w takim krótkim wierszu.
Pozdrawiam
Spiralą/przeżartą - za dużo ą w takim krótkim wierszu.
Pozdrawiam

- Ewa Włodek
ooo, Ble, to wszystko wina tej szabli...
Pięknie Ci dziękuję za obecność i za słowo o wierszyku, oczywiście, że przecież nie może być tak, żeby się zawsze wszystko podobało, i nie dziwi mnie, że wolisz inne nastroje...Myślę, ze jeszcze Ci dam okazję poczytania czegoś w Twoim guście...
Mnóstwo ciepłych serdeczności wysyłam...
Ewa

Pięknie Ci dziękuję za obecność i za słowo o wierszyku, oczywiście, że przecież nie może być tak, żeby się zawsze wszystko podobało, i nie dziwi mnie, że wolisz inne nastroje...Myślę, ze jeszcze Ci dam okazję poczytania czegoś w Twoim guście...
Mnóstwo ciepłych serdeczności wysyłam...
Ewa