Wyrok

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
czochrata

Re: Wyrok

#11 Post autor: czochrata » 05 mar 2012, 9:49

Masz rację Nilmo,skojarzenie z Chrystusem jest tylko pozorne.../te długie włosy/,ale jest...przekomarzałam się więc troszkę z Kasią;jeśli chodzi o drugą zwrotkę spójrz co napisał Al.../nie chciałabym interpretować w całości tekstu,to tak jakbym zdarła na siłę ubranie z gościa,który dopiero co zasiadł przy stole-a chciał być dla wszystkich pewną tajemnicą.../Twoje dochodzenie do "prawdy" tego tekstu jest niezwykle emocjonujące,dzięki! :rosa: :rosa: :rosa:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#12 Post autor: Ewa Włodek » 05 mar 2012, 19:55

tytułowy Wyrok, w zestawieniu z obrazem miasta - mnie się kojarzy z Sodomą i Gomorą, która przecież została zniszczona z wyroku...A skoro Sodoma i Gomora - to może ludzie zostali poddani inwigilacji? I tutaj ówże skrzętnie notujący długowłosy człowiek, co jakiś czas żegnający się, więc - hipokryta? Czy jeszcze gorzej?
Dałaś mi do myślenia Twoim wierszem, baaaardzo to lubię, więc miałam nie lada frajdę, kombinując...
:rosa: :rosa: :rosa:
:vino: :vino: :vino:
I całą masę ciepłych serdeczności wysyłam Ci...
Ewa

czochrata

#13 Post autor: czochrata » 05 mar 2012, 23:05

withkacy...dzięki za przeczytanie i ocenę :rosa:

Ewo miła,to taka wielka metafora rozciągająca się po niedaleką przeszłość...dając Tobie do myślenia to ja miałam niebywałą frajdę,całuję mocno i przesyłam :rosa: :rosa: :rosa:

Qń Który Pisze

#14 Post autor: Qń Który Pisze » 05 mar 2012, 23:38

czochrata pisze:nikogo nie bolało to miasto
To może chodzić o wiele miast. Kartagina, Kostrzyń nad Odrą, Głogów, czy nawet powstańcza Warszawa, opuszczona przez stacjonujących na prawobrzeżnej stronie Wisły, radzieckich "pomagierów" oczekujących na wykrwawienie się andersowców. Nikomu wtedy nie zależało na mieście... Nie dają mi spokoju kuglarze, bo to raczej umieszcza całe zdarzenie powiedzmy gdzieś w średniowieczu... ale zczochrałaś Czochratko ten wiersz...
Pan z długimi włosami, to może miejscowy grabaż... liczył zabitych, żeby im sklecić ostatnią "jesionkę" z dębu :myśli:
Wiersz ciekawy i zagadkowy. Myślę, że najlepiej pojechać do ojczyzny poetki(Kraków), bo tylko w ten sposób można się dowiedzieć, co autorka miała na myśli... zczochranej ;)
jestem częścią pewnej siły, która wciąż pragnie złego, a wciąż dobro tworzy...

Mefistofeles... Goethe, Faust, cz. I, Pracownia

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#15 Post autor: Gloinnen » 06 mar 2012, 0:24

Skomentuję wiersz grafiką.

Mam dwa skojarzenia.

Pierwsze bardziej abstrakcyjne:
zdzisław_beksiński.jpg
Drugie konkretne:
Prypeć_ghost_town.jpg
Pozdrawiam,
:kwiat: :kofe:

Glo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

czochrata

#16 Post autor: czochrata » 06 mar 2012, 20:56

Koniku kochany,kuglarze nie są typowi dla średniowiecza,istnieją do dzisiejszego dnia /sztuka uliczna,pomiędzy iluzją, magią i...cyrkiem/a więc to miasto nie jest średniowiecznym bytem...ale dzięki :rosa: :rosa: :rosa:

Glo,pięknie dziękuję za grafiki :vino: :vino: :vino:

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#17 Post autor: Ania Ostrowska » 06 mar 2012, 22:08

Intrygujący wiersz. Mnie się skojarzył z filmem "Wstyd". Pozdrawiam :) - Ania

Mirek

#18 Post autor: Mirek » 06 mar 2012, 23:52

obraz jawi się troszkę Bruegelowski a że kocham tegoż więc i wiersz pochwalę :ok:

czochrata

#19 Post autor: czochrata » 07 mar 2012, 0:23

Aniu,Mirku bardzo dziękuję :rosa: :rosa: :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”